Νερό στον πλανήτη Άρη; Υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες, απλά πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια

Ένα από τα βασικά ζητήματα για να φτάσουν οι άνθρωποι στον Άρη είναι η εξεύρεση τρόπου για να πάρουν νερό. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια ο Άρης ήταν καλυμμένος με ωκεανούς, αλλά ο πλανήτης έχασε το νερό του με την πάροδο του χρόνου και τώρα δεν έχει σχεδόν καθόλου υγρό νερό στην επιφάνειά του. Τώρα, όμως, οι ερευνητές εντόπισαν αυτό που πιστεύουν ότι θα μπορούσε να είναι νερό ωκεανών στον Άρη. Υπάρχει μόνο ένα πρόβλημα: είναι βαθιά κάτω από το έδαφος.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την αποσυρμένη πλέον αποστολή InSight της NASA, η οποία χρησιμοποίησε ένα σεισμόμετρο και άλλα όργανα για να διερευνήσει το εσωτερικό του πλανήτη. Βρήκαν στοιχεία για κάτι που φαίνεται να είναι μια μεγάλη υπόγεια δεξαμενή νερού, αρκετή για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη σε περίπου ενάμιση χιλιόμετρο ωκεανού. Αλλά είναι απρόσιτο, καθώς βρίσκεται μεταξύ 11 και 20 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Το νερό βρίσκεται ανάμεσα σε ρωγμές σε ένα τμήμα του εσωτερικού που ονομάζεται μεσαίος φλοιός, ο οποίος βρίσκεται κάτω από τον ξηρό ανώτερο φλοιό που είναι διατρήσιμος από την επιφάνεια.

Αυτό σημαίνει ότι η πρόσβαση στο νερό θα ήταν "πολύ δύσκολη", σύμφωνα με έναν από τους ερευνητές που μίλησε στο Planetary Society. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το εύρημα δεν έχει πρακτικές εφαρμογές. "Η κατανόηση του κύκλου του νερού στον Άρη είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση της εξέλιξης του κλίματος, της επιφάνειας και του εσωτερικού", δήλωσε ο ερευνητής Vashan Wright του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο. "Ένα χρήσιμο σημείο εκκίνησης είναι να προσδιορίσουμε πού υπάρχει νερό και πόσο υπάρχει εκεί".

Το εύρημα μπορεί επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες να συναρμολογήσουν την πολύπλοκη ιστορία του νερού στον Άρη. Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι υπήρχε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη για σημαντικό χρονικό διάστημα, αλλά δεν συμφωνούν ακόμη για το πόσο ακριβώς παρέμεινε αυτό το νερό, κάτι που αποτελεί σημαντικό ζήτημα για το αν θα μπορούσε ποτέ να αναπτυχθεί ζωή εκεί. Θα μπορούσε μάλιστα να δώσει ενδείξεις για το αν θα μπορούσαν να υπάρχουν κατοικήσιμα περιβάλλοντα κάτω από την επιφάνεια σήμερα.

"Η διαπίστωση της ύπαρξης μιας μεγάλης δεξαμενής υγρού νερού παρέχει κάποια εικόνα για το πώς ήταν ή θα μπορούσε να είναι το κλίμα", δήλωσε ο Michael Manga του Πανεπιστημίου Berkeley της Καλιφόρνια. "Και το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Δεν βλέπω γιατί η υπόγεια δεξαμενή νερού να μην είναι ένα κατοικήσιμο περιβάλλον. Αυτό ισχύει σίγουρα στη Γη, καθώς τα βαθιά ορυχεία φιλοξενούν ζωή, ο πυθμένας του ωκεανού φιλοξενεί ζωή. Δεν έχουμε βρει αποδείξεις για ζωή στον Άρη, αλλά τουλάχιστον έχουμε εντοπίσει ένα μέρος που θα έπρεπε, κατ' αρχήν, να είναι σε θέση να διατηρήσει ζωή".

[via]

Loading