Ο Elon Musk ανακοινώνει πως πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταμόσχευση νευρικού εμφυτεύματος από την αμφιλεγόμενη startup Neuralink σε άνθρωπο. Ο Musk αποκάλυψε την πληροφορία με ένα tweet που ανήρτησε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X (πρώην Twitter). Το tweet αναγράφει απλώς ότι έγινε η μεταμόσχευση και ότι ο άνθρωπος αναρρώνει με καλό τρόπο.
Για πολλούς μήνες, η εταιρεία αναζητούσε έναν υποψήφιο για να υποβληθεί στην πειραματική της χειρουργική επέμβαση, το νόημα της οποίας είναι να εγκαταστήσει ένα μικροσκοπικό τσιπάκι στο ανώτερο στρώμα του κρανίου του ατόμου. Μόλις εγκατασταθεί, το τσιπ υποτίθεται ότι θα προσφέρει μια σειρά από οφέλη για την υγεία και την επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας μέτρησης της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της παροχής νέων δυνατοτήτων σε άτομα με σωματικές ή πνευματικές αναπηρίες.
Η εταιρεία δήλωσε ότι αυτή η πρώτη επέμβαση σχεδιάστηκε ως μέρος μιας πειραματικής δοκιμής για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμφυτεύματος καθώς και της ιατρικής διαδικασίας που το τοποθετεί. Για την ενσωμάτωση του τσιπ της Neuralink, ένας χειρούργος καλείται να ανοίξει μια μικρή τρύπα στο κρανίο του ασθενούς, και στη συνέχεια ένα ρομπότ ύψους 2,5 μέτρων με την ονομασία "R1" είναι υπεύθυνο για την εκτέλεση της "εξαιρετικά ευαίσθητης" διαδικασίας συρραφής των ηλεκτροφόρων καλωδίων του εμφυτεύματος της εταιρείας απευθείας στον εγκέφαλο του ατόμου.
Διαβάστε επίσης
Η ταυτότητα του ασθενούς που υποβλήθηκε στη χειρουργική επέμβαση είναι άγνωστη.Η Neuralink έχει δηλώσει ότι αρχικά θέλει να επικεντρωθεί στην παροχή λύσεων για άτομα με ψυχικές και σωματικές παθήσεις και ότι σκοπεύει να πραγματοποιήσει αρχικά επεμβάσεις σε τετραπληγικούς. Ορισμένοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να έχει οφέλη για τα άτομα που πάσχουν από αναπηρίες. Τελικά, η εταιρεία θέλει να στραφεί στη δημιουργία νέων μορφών κυβερνοβελτιώσεων για καθημερινούς ανθρώπους, αυτό που ο Musk έχει αποκαλέσει υπερανθρωπιστικό "brain hacking".
Από την ίδρυσή της το 2016, η εταιρεία έχει αναλάβει την αποστολή να χρησιμοποιήσει νευρικά εμφυτεύματα και πειραματική επιστήμη για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή διασύνδεσης μεταξύ υπολογιστή και εγκεφάλου. Για χρόνια, η εταιρεία δοκίμαζε τα εμφυτεύματά της σε ζώα. Ενώ πολλά από αυτά τα πειραματόζωα (μαϊμούδες, χοίροι και πρόβατα) είναι ακόμα ζωντανά σήμερα, υπάρχουν πολλά που θανατώθηκαν. Ορισμένα, όπως ισχυρίζονται, πέθαναν με φρικτό τρόπο - γεγονός που οδήγησε σε κατηγορίες για κακοποίηση ζώων και σε μήνυση από μια ομάδα ιατρών. Τώρα, ωστόσο, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητές της είναι ασφαλείς. Η νεοσύστατη επιχείρηση έλαβε έγκριση από τον FDA για κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους τον περασμένο Μάιο.