Neuralink: Ο δεύτερος τετραπληγικός εθελοντής παίζει Counter-Strike 2 με το μυαλό του [Video]

Η Neuralink εμφύτευσε νωρίτερα φέτος την πρώτη συσκευή διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCI) σε άνθρωπο, επιτρέποντας στον Noland Arbaugh να περιηγείται στο Διαδίκτυο και να παίζει video games μόνο με τη σκέψη του. Αυτή η πρώτη προσπάθεια αποκάλυψε διάφορα πιθανά προβλήματα με το εμφύτευμα N1 της εταιρείας του Elon Musk, αλλά η νέα δοκιμή σε δεύτερο εθελοντή φαίνεται ότι λειτουργεί πολύ καλύτερα. Μάλιστα, ο δοκιμαστής, που αναγνωρίστηκε μόνο ως Alex, εκμεταλλεύεται το εμφύτευμα του για να παίζει Counter-Strike 2!

Όπως οι περισσότερες εταιρείες του Musk, η Neuralink δημοσιοποιεί τις λεπτομέρειες των δοκιμών της, γεγονός που επέτρεψε σε όλους μας να παρακολουθήσουμε την δύσκολη εμπειρία του Arbaugh ως ο πρώτος λήπτης του N1. Μετά τα αρχικά καλά αποτελέσματα, τα ηλεκτρόδια του εμφυτεύματος άρχισαν να αποτραβιούνται από τον εγκέφαλο του ασθενούς. Η Neuralink μπόρεσε να βελτιώσει τον αλγόριθμο επεξεργασίας ώστε να διατηρήσει την πλήρη λειτουργικότητα, κια ουσιαστικά να βελτιώσει την όλη διαδικασία για τον δεύτερο εθελοντή, Alex.

Το ενδοφλοιώδες εμφύτευμα BCI διαθέτει 64 εύκαμπτα νήματα που είναι γεμάτα με ηλεκτρόδια που διαβάζουν την ηλεκτρική δραστηριότητα από τους νευρώνες του εγκεφάλου. Η διαδικασία εμφύτευσης της Neuralink είναι πιο επεμβατική από ορισμένα ανταγωνιστικά συστήματα BCI, καθώς βασίζεται σε ένα χειρουργικό ρομπότ που εισάγει κάθε νήμα στον εγκεφαλικό ιστό. Η μείωση της μετακίνησης αυτών των νημάτων έξω από τον εγκέφαλο ήταν ο πρωταρχικός στόχος της δεύτερης δοκιμής της Neuralink. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η εταιρεία επιβεβαιώνει πως το εμφύτευμα του Arbaugh έχει σταθεροποιηθεί, χωρίς να παρουσιάζει περαιτέρω απώλεια σήματος.

Σε μια προηγούμενη ενημέρωση, η Neuralink εξήγησε πώς οι φυσαλίδες αέρα μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου θα μπορούσαν να εξάγουν σιγά-σιγά τα ηλεκτρόδια. Οι προγραμματισμένοι συμβιβασμοί της για τη δεύτερη χειρουργική επέμβαση περιλάμβαναν την εμφύτευση νημάτων σε διαφορετικό βάθος και τη διαμόρφωση του κρανίου για να τοποθετηθεί το εμφύτευμα πιο κοντά στον εγκέφαλο. Η εταιρεία εφάρμοσε αυτές τις αλλαγές στη χειρουργική επέμβαση του Alex, και φαίνεται να λειτουργεί μέχρι στιγμής, καθώς δεν έχει παρατηρήσει καμία υποχώρηση των νημάτων στο εμφύτευμα του Alex.

Η Neuralink αναφέρει ότι ο Alex, ο οποίος είναι τετραπληγικός, χρησιμοποίησε το Link του για να βγάλει από τη μέση μερικούς αρχάριους gamers. Στο video ο Alex παίζει Counter-Strike 2 χρησιμοποιώντας το Link αντί για το συνηθισμένο χειριστήριο που έχει ως βάση το στόμα του, γνωστό ως Quadstick. «Απλά το να τρέχω τριγύρω είναι τόσο απολαυστικό, επειδή μπορώ να κοιτάζω από άκρη σε άκρη και δεν χρειάζεται να μετακινώ το Quadstick αριστερά και δεξιά», δήλωσε ο Alex. «Μπορώ να σκεφτώ πού να κοιτάξω και πηγαίνει εκεί που θέλω. Είναι τρελό».

Ο Alex χρησιμοποίησε επίσης το Link του για να μάθει για λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης, ώστε να μπορεί να σχεδιάζει εκτυπώσιμα αντικείμενα που θα κάνουν τη ζωή του πιο εύκολη. Η Neuralink μοιράστηκε μια εικόνα μιας 3D-τυπωμένης βάσης φόρτισης του εμφυτεύματος N1 που δημιούργησε ο Alex για το στήριγμα του laptop του. Η Neuralink ισχυρίζεται ότι, όπως και ο Arbaugh, το Link δίνει στον Alex μεγαλύτερο έλεγχο του κέρσορα από οποιοδήποτε άλλο BCI.

Η Neuralink σχεδιάζει να επεκτείνει τις δυνατότητες ελέγχου που είναι διαθέσιμες στους χρήστες του Link. Οι μηχανικοί εργάζονται για την αποκωδικοποίηση πολλαπλών κλικ και ταυτόχρονων προθέσεων κίνησης για να κάνουν τον έλεγχο του υπολογιστή πιο ρευστό. Η εταιρεία ελπίζει επίσης να συνδέσει το εμφύτευμα με περισσότερα αντικείμενα στον πραγματικό κόσμο, όπως ένα ρομποτικό χέρι ή ένα αναπηρικό αμαξίδιο με κινητήρα.

[via]

Loading