Έφτασε η ώρα να μιλήσουμε επιτέλους πιο εμπεριστατωμένα για το Nintendo Switch OLED, τη νέα έκδοση (και όχι νέα γενιά) της παιχνιδοκονσόλας της Nintendo που ομολογουμένως έχει εγείρει διάφορα ερωτήματα κυρίως στους κατόχους των προηγούμενων εκδόσεων παρά σε όσους σκοπεύουν να μπουν για πρώτη φορά στον πανέμορφο κόσμο της εταιρείας.
Είναι γεγονός ότι το όλο μπέρδεμα με το Nintendo Switch OLED προέκυψε κυρίως από τον διακαή πόθο των μέσων και του ειδικού Τύπου που αφορά το gaming για μια “Pro” έκδοση του Nintendo Switch, καθώς τον Μάρτιο θα συμπληρωθούν 5 χρόνια από την κυκλοφορία της πρώτης έκδοσης. Η κοινότητα των gamers, λοιπόν, περίμενε (και εξακολουθεί να επιθυμεί) μια πιο ισχυρή έκδοση από την εταιρεία υπό την έννοια ότι θα μπορούσε να σταθεί τεχνικά δίπλα στις παιχνιδοκονσόλες των Sony και Microsoft. Στην πραγματικότητα, η Nintendo βαρέθηκε να διαψεύδει αυτές τις φήμες και για μια ακόμη φορά ακολουθεί τον δικό της δρόμο που αποδεικνύεται τρομερά επιτυχημένος. Όχι μόνο δεν σκοπεύει να βγάλει στα κοντά κάποιο συγκλονιστικά αναβαθμισμένο Nintendo Switch, αλλά δηλώνει με αποφασιστικότητα πως ακόμα βρισκόμαστε στα μισά του κύκλου αυτής της πρώτης γενιάς!
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω μπορούμε να συνεχίσουμε με τις εντυπώσεις που μας έχει αφήσει το Nintendo Switch OLED, το οποίο μας έχει παραχωρήσει η CD Media για τις ανάγκες αυτού του review μαζί με το εξαιρετικό Metroid Dread (σ.σ. θα ακολουθήσει ξεχωριστό αναλυτικό review και για αυτό) και έχουμε την ευκαιρία να το περιεργαζόμαστε εδώ και σχεδόν έναν μήνα. Αναπόφευκτα θα πέσουμε σε συγκρίσεις με τις προηγούμενες εκδόσεις του Nintendo Switch, μιας και είμαστε κάτοχοι και φανατικοί χρήστες τους όλα αυτά τα χρόνια.
Από τη σκοπιά, λοιπόν, του κατόχου προηγούμενης έκδοσης Nintendo Switch, το OLED δεν έχει να προσφέρει κάτι το τρομερά αξιοσημείωτο πλην ορισμένων βασικών στοιχείων:
- Διαθέτει μεγαλύτερη, φωτεινότερη και ποιοτικότερη οθόνη OLED, κάτι που αναβαθμίζει σημαντικά την εμπειρία gaming ΜΟΝΟ στο handheld mode. Όταν το συνδέσεις μέσω της βάσης του στην τηλεόραση παίρνεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα με τις προηγούμενες εκδόσεις (πλην φυσικά του Nintendo Switch Lite που δεν υποστηρίζει αυτή τη δυνατότητα).
- Έρχεται με αποθηκευτικό χώρο 64GB, διπλάσιο από την προηγούμενη έκδοση αλλά και πάλι λίγο για τα σημερινά δεδομένα, επομένως, περιμέναμε κάτι καλύτερο σε αυτόν τον τομέα.
- Η βάση στήριξης στο πίσω μέρος έχει αλλάξει με διαφορετική κατασκευή για μεγαλύτερη ευκολία στο άνοιξε-κλείσε και μεγαλύτερη σταθερότητα.
- Η βάση σύνδεσης στην τηλεόραση έχει αλλάξει σε ορισμένα σημεία και διαθέτει υποδοχή Ethernet/LAN.
Σχολιάζοντας αυτά τα πρώτα στοιχεία, μπορούμε να πούμε ότι αν ο κάτοχος προηγούμενης έκδοσης συνηθίζει να παίζει κυρίως στην τηλεόραση (έχοντας συνδεδεμένο το Switch στη βάση), τότε μάλλον δεν αξίζει τον κόπο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της συσκευής του. Από την άλλη, αν είσαι κάτοχος και παίζεις κυρίως σε handheld mode (όπως εγώ για παράδειγμα), η βελτίωση που φέρνει η μεγαλύτερη οθόνη OLED είναι ένας καλός λόγος για να περάσεις στο νέο μοντέλο. Για όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν για πρώτη φορά κάποιο Nintendo Switch και πάλι η ερώτηση που πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους αφορά ξεκάθαρα τον τρόπο χρήσης. Σαφέστατα αν δεν σε ενδιαφέρει η τιμή πηγαίνεις απευθείας στο Switch OLED, διαφορετικά αν θέλεις να εξοικονομήσεις ένα μικρό ποσό και σκοπεύεις να παίζεις κυρίως στην τηλεόραση, τότε θα μπορούσες να επιλέξεις την προηγούμενη έκδοση.
Ας δούμε τώρα το Nintendo Switch OLED λίγο πιο αναλυτικά.
Nintendo Switch OLED / Σχεδιασμός - Κατασκευή
Με μια μακρινή ματιά, το Nintendo Switch OLED μοιάζει ίδιο με το προηγούμενο μοντέλο, ωστόσο, υπάρχουν κάποιες αλλαγές που το διαφοροποιούν. Αναφερθήκαμε στη βάση στήριξης που πλέον εκτείνεται κατά μήκος στο πίσω μέρος και δεν είναι απλά ένα εύθραυστο “πατηράκι”, ενώ στο επάνω μέρος έχει αλλάξει ο σχεδιασμός των volume και power buttons, όπως και η γρίλια του αεραγωγού. Τα Joy-Cons παραμένουν ίδια, απλά έρχονται σε λευκή απόχρωση και η συνολική κατασκευή είναι ίδια διότι η μεγαλύτερη οθόνη OLED έχει χωρέσει στο ίδιο πλαίσιο απλά τα bezels είναι μικρότερα. Εδώ να σημειώσουμε ότι δεν μας άρεσε το γεγονός ότι τα bezels γυαλίζουν, σε αντίθεση με το matte γυαλί της προηγούμενης έκδοσης, και αυτό μπορεί να γίνει ενοχλητικό εάν πέφτει φως επάνω στην οθόνη από εξωτερική πηγή.
Σε ό,τι αφορά τη βάση σύνδεσης στην τηλεόραση (dock), το μέγεθος είναι και πάλι το ίδιο αλλά βλέπουμε πολύ μικρότερα logos εμπρός και πίσω, διαφορετική εγκοπή για να περνούν τα καλώδια προς τις υποδοχές AC, HDMI και LAN, ενώ το καπάκι αφαιρείται πλέον ολόκληρο. Να σημειώσουμε ότι το Nintendo Switch OLED μπορεί να τοποθετηθεί κανονικά και στο dock της προηγούμενης έκδοσης της παιχνιδοκονσόλας (και το αντίστροφο).
Δεν είναι τρομερές οι αλλαγές, παρόλα αυτά, το Nintendo Switch OLED παραμένει μια premium συσκευή που κάθεται όμορφα στο σετ που έχει στήσει ο χρήστης στο σαλόνι του. Προσωπικά μου άρεσε αρκετά το λευκό χρώμα του dock γιατί σπάζει και λίγο τη μαυρίλα των ηλεκτρονικών συσκευών.
Nintendo Switch OLED - Απόδοση
Τα είπαμε και προηγουμένως, το λέει ξεκάθαρα και το όνομα του. Όλη η ιστορία είναι η οθόνη OLED 7’’, αφού το υπόλοιπο hardware και οι δυνατότητες παραμένουν ακριβώς ίδιες με την προηγούμενη έκδοση. Τα καλά της τεχνολογίας OLED τα γνωρίζουμε καλά από τις υπόλοιπες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά (smartphones, tablets, laptops), επομένως, τα απολαμβάνουμε πλέον και στην αγαπημένη μας φορητή παιχνιδοκονσόλα. Πραγματικά μαύρα, υψηλή φωτεινότητα και αντίθεση, και ζωντανά χρώματα που απογειώνουν την εμπειρία gaming. Ειδικά όσοι έχουν παίξει στην προηγούμενη έκδοση θα διαπιστώσουν πως πρόκειται για τρομερή βελτίωση, παρά το γεγονός ότι η ανάλυση είναι η ίδια. Επαναλαμβάνουμε για ακόμα μία φορά και ας γινόμαστε κουραστικοί: η βελτίωση αφορά αποκλειστικά το handheld mode και όχι όταν το συνδέσεις στην τηλεόραση.
Από εκεί και πέρα δεν έχουμε κάποια διαφορά στην ανάλυση (HD ready 720p στο handheld, 1080p στην τηλεόραση), ούτε στις επιδόσεις και δυστυχώς εξακολουθούμε να βιώνουμε κάποιες κουραστικές καταστάσεις όπως ο χρόνος φόρτωσης σε ορισμένα games ή οι αργές μεταβάσεις στις cutscenes. Επίσης, η αυτονομία παραμένει στα ίδια επίπεδα (4.5 - 9 ώρες) και η πλήρης φόρτιση εξακολουθεί να είναι αργή (σχεδόν 3 ώρες).
Σε ό,τι αφορά τα τηλεχειριστήρια Joy-Cons αναφέραμε ότι είναι ίδια με τα προηγούμενα, φυσικά μπορούν να συνδεθούν και στα προηγούμενα μοντέλα Switch, και μέχρι στιγμής δεν έχουμε παρατηρήσει το περίφημο “drift” που ταλαιπωρεί τους χρήστες. Ευελπιστούμε ότι έχει γίνει δουλίτσα σε αυτό το κομμάτι…
Επίλογος
Κρίνοντας το Nintendo Switch OLED χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν τις προηγούμενες εκδόσεις θα πούμε απλά και ξεκάθαρα ότι είναι μια παιχνιδοκονσόλα που αγοράζεις με κλειστά μάτια. Η Nintendo έχει ήδη έναν μεγάλο κατάλογο σπουδαίων παιχνιδιών για να περάσεις ατελείωτες ώρες ποιοτικού gaming και ακόμα βρισκόμαστε στα μισά του κύκλου. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για τα επόμενα 4-5 χρόνια θα βγαίνουν νέα games!
Για όσους έχουν ήδη στην κατοχή τους κάποιο προηγούμενο Nintendo Switch θέσαμε τα ερωτήματα που θα πρέπει να κάνουν στον εαυτό τους προηγουμένως, οπότε ο καθένας μπορεί να ζυγίσει τι είναι αυτό που μετράει περισσότερο.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
Photo Gallery