Νόμος: Το Hollywood θα πρέπει να λαμβάνει ρητή άδεια για τη δημιουργία deepfake χαρακτήρων αποθανόντων αστέρων

Η Καλιφόρνια βρίσκεται ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στον καθορισμό του τρόπου και του χρόνου με τον οποίο οι κινηματογραφιστές και άλλοι μπορούν να χρησιμοποιούν τεχνητές εκδοχές διασημοτήτων στα έργα τους. Η Γερουσία της πολιτείας της Καλιφόρνιας ψήφισε τον νόμο AB 1836, ο οποίος απαιτεί από όσους θέλουν να δημιουργήσουν ένα τεχνητό αντίγραφο ενός αποθανόντος καλλιτέχνη να πάρουν τη ρητή συγκατάθεση των κληρονόμων τους. Το νομοσχέδιο πηγαίνει τώρα στον κυβερνήτη Gavin Newsom, ο οποίος πιθανότατα θα το υπογράψει χάρη στην υποστήριξή του από τους συνδικαλισμένους καλλιτέχνες της SAG-AFTRA και συναφών ομάδων.

Ο νόμος καλύπτει κάθε ψηφιακή αναπαράσταση που χρησιμοποιεί Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια ακίνητη εικόνα, έναν κλώνο φωνής που ερμηνεύει έναν νέο ρόλο ή ακόμη και έναν πλήρη χαρακτήρα σε μια ταινία που γυρίστηκε πολύ μετά τον θάνατό τους. Ανεξάρτητα από τον σκοπό, οι παραγωγοί πρέπει να πάρουν τη συγκατάθεση του κληρονόμου ή του νόμιμου εκπροσώπου του αποβιώσαντος καλλιτέχνη. Το νέο νομοσχέδιο έρχεται αμέσως μετά την ψήφιση από τη Γερουσία του σχετικού νομοσχεδίου AB 2602. Το εν λόγω νομοσχέδιο επικεντρώνεται στους εν ζωή ερμηνευτές και θέτει αυστηρότερους κανόνες για τη συγκατάθεση πριν από τη χρήση αντιγράφων Τεχνητής Νοημοσύνης. Μαζί, τα νομοσχέδια αυτά αντιπροσωπεύουν μια αυξανόμενη αναγνώριση της ανάγκης να ρυθμιστεί ο αντίκτυπος της AI τόσο στους ζωντανούς όσο και στους αποθανόντες στη βιομηχανία του θεάματος.

«Για όσους θα χρησιμοποιούσαν τα ψηφιακά αντίγραφα αποθανόντων ερμηνευτών σε ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιντεοπαιχνίδια, ηχητικά βιβλία, ηχογραφήσεις και άλλα, χωρίς να έχουν πρώτα τη συγκατάθεση των κληρονόμων τους, η Γερουσία της Καλιφόρνια μόλις είπε ΟΧΙ», ανέφερε σε ανακοίνωση της η SAG-AFTRA. «Το νομοσχέδιο AB 1836 είναι άλλη μια νίκη στη συνεχιζόμενη στρατηγική της SAG-AFTRA για την ενίσχυση της προστασίας των ερμηνευτών σε έναν κόσμο παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης».

Το συνδικάτο έχει ήδη ενθαρρύνει συμφωνίες που βασίζονται στη δομή του νομοσχεδίου, ακόμη και πριν αυτό γίνει νόμος. Για παράδειγμα, η SAG-AFTRA και η AI startup Narrativ συνεργάστηκαν σε μια νέα διαδικτυακή αγορά όπου οι ηθοποιοί μπορούν να αδειοδοτήσουν τις φωνές τους για κλώνους φωνής AI, ελέγχοντας παράλληλα πού και πώς χρησιμοποιούνται οι φωνές. Παρομοίως, η εταιρεία ανάπτυξης φωνών AI ElevenLabs σύναψε συμφωνία με τους κληρονόμους αρκετών αποθανόντων αστέρων του Hollywood, συμπεριλαμβανομένων των Judy Garland, James Dean, Laurence Olivier και Burt Reynolds, για να αποκτήσει νομικά δικαιώματα στις φωνές τους για νέες παραστάσεις που δημιουργούνται από AI.

Ο εναγκαλισμός του νομοσχεδίου από την SAG-AFTRA δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς την τελευταία περίπου χρονιά. Η ΑΙ ήταν κεντρικό θέμα στην πρόσφατη απεργία του συνδικάτου και η προστασία από την ΑΙ ενσωματώθηκε στο νέο πρότυπο της κύριας σύμβασης για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αλλά τα νομοσχέδια μπορεί να σημαίνουν πολύ περισσότερα για τον χώρο της Τεχνητής Νοημοσύνης από τις deepfake κλήσεις για casting. Η Καλιφόρνια μπορεί να αποτελέσει πρότυπο χάρη στη δύναμη της βιομηχανίας ψυχαγωγίας και τεχνολογίας της πολιτείας. Άλλες πολιτείες και χώρες ενδέχεται να διαμορφώσουν τους δικούς τους κανονισμούς με βάση την ίδια αφορμή για να απλοποιήσουν τα πράγματα σε παγκόσμια κλίμακα.

[via]

Loading