Nvidia: Ξεπέρασε την Apple σε αξία και κυνηγά την πρωτιά της Microsoft!

Η Nvidia είναι πλέον η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, υποσκελίζοντας τη Microsoft κατά περίπου 140 δισεκατομμύρια δολάρια, ένα μικρό ποσό δεδομένης της κλίμακας με την οποία έχουμε να κάνουμε εδώ. Η εταιρεία ξεπέρασε για πρώτη φορά το όριο των 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας την Amazon, την Alphabet (Google) και, το κυριότερο, την Apple. Την ίδια χρονική περίοδο πέρυσι, η Nvidia ξεπέρασε για πρώτη φορά το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Λίγο περισσότερο από 12 μήνες αργότερα, η Nvidia έχει τριπλασιάσει την αξία της και βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τη Microsoft ως η πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ.

Το ορόσημο αυτό έρχεται αμέσως μετά από μια δίωρη παρουσίαση στην Computex 2024, όπου η Nvidia έκανε ουσιαστικά μια επίδειξη δύναμης. Δεν προέβη σε σημαντικές ανακοινώσεις, καθώς ο CEO, Jensen Huang, πέρασε το χρόνο του μιλώντας για την παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, για το πώς η Nvidia τροφοδοτεί αυτή την παραγωγική AI και γιατί οι κορυφαίοι παίκτες της τεχνολογικής βιομηχανίας θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοράζουν τα προϊόντα της Nvidia.

Μόλις πριν από δύο χρόνια, η Nvidia δεν ήταν ούτε κατά διάνοια στην ίδια συζήτηση με εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η Microsoft. Η μνημειώδης άνοδός της προήλθε από το ChatGPT, το οποίο προκάλεσε φρενίτιδα σε ολόκληρη την τεχνολογική βιομηχανία λιγότερο από δύο χρόνια πριν. Το hardware της Nvidia βρίσκεται στην καρδιά του μοντέλου GPT και έκτοτε έχει γίνει το χρυσό πρότυπο για το hardware της παραγωγικής AI στα κέντρα δεδομένων σε όλο τον κόσμο. Οι κύριοι ανταγωνιστές της, η AMD (268 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης) και η Intel (131 δισεκατομμύρια δολάρια κεφαλαιοποίησης) έχουν περάσει τους τελευταίους 18 μήνες προσπαθώντας να απαντήσουν.

Αυτή η άνοδος οφείλεται κυριολεκτικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη. Τον Μάιο, όταν η Nvidia δημοσίευσε τα οικονομικά της αποτελέσματα, κατέγραψε τζίρο ύψους 22,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις επιχειρήσεις της που αφορούν τα κέντρα δεδομένων, δηλαδή μια αύξηση 427% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Για λόγους σύγκρισης, αυτό είναι σχεδόν 10 φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες δραστηριότητες της στον τομέα του gaming όπου πουλάει κάρτες γραφικών για PC (ακόμη και αυτός ο τομέας σημείωσε αύξηση 18% κατά το περασμένο έτος). Πριν από ένα χρόνο, ο τομέας για τα κέντρα δεδομένων ήταν μόνο 2 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του gaming.

Είναι μια περίεργη κατάσταση για τους gamers που έχουν γνωρίσει την Nvidia κυρίως για τις κάρτες γραφικών και μια περίεργη κατάσταση για την τεχνολογική βιομηχανία στο σύνολό της. Δεν βλέπουμε συχνά τόσο μεγάλες κεντρικές ομιλίες όπως αυτή που πραγματοποίησε η Nvidia στην Computex, όπου ουσιαστικά δεν έγιναν καθόλου ανακοινώσεις. Η Nvidia είναι μία από τις μοναδικές εταιρείες που μπορούν να σταθούν σε αυτή τη θέση. Το πλαίσιο CUDA στο οποίο έχει επενδύσει εδώ και δεκαετίες αποτελεί το θεμέλιο της παραγωγικής AI, δίνοντας ουσιαστικά στη Nvidia το δικό της χώρο στην αγορά, στον οποίο οι ανταγωνιστές της, όπως η AMD και η Intel, δυσκολεύονται να εισέλθουν.

Η Nvidia είναι τόσο σημαντική στον τομέα της παραγωγικής AI που το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου δρομολογούν έρευνες για την Nvidia, τη Microsoft και τον OpenAI, όπως αναφέρει το Politico. Αυτές οι τρεις εταιρείες, δύο από τις οποίες είναι πλέον οι πιο πολύτιμες εταιρείες στις ΗΠΑ, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης για τη generative AI.

Παρόλο που η Nvidia είναι πλέον η δεύτερη πιο πολύτιμη εταιρεία στις ΗΠΑ, εξακολουθεί να μαίνεται ένας πόλεμος γύρω από τη generative AI. Η Apple διοργανώνει τη Δευτέρα το ετήσιο συνέδριο Worldwide Developer's Conference (WWDC), όπου αναμένουμε να δούμε μια σειρά από νέα χαρακτηριστικά generative AI για τα προϊόντα της. Η Amazon πειραματίστηκε επίσης με χαρακτηριστικά παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Το πεδίο της μάχης για τον πόλεμο της Τεχνητής Νοημοσύνης δεν βρίσκεται όμως στο smartphone ή τον υπολογιστή μας. Λαμβάνει χώρα στο data center.

[via]

Loading