Ο συνιδρυτής του OpenAI εγκαινιάζει νέα εταιρεία ασφαλούς «υπερ-νοημοσύνης»

Στις 14 Μαΐου, ανακοινώθηκε ότι ένας από τους ιδρυτές του OpenAI, καθώς και ο επικεφαλής επιστήμονας του, ο Ilya Sutskever, αποχωρεί από την εταιρεία. Εκείνη την εποχή, ο CEO της OpenAI, Sam Altman, δήλωσε ότι ο Sutskever αποχωρεί επειδή είχε "κάτι προσωπικά σημαντικό με το οποίο επιθυμεί να ασχοληθεί". Σήμερα, έχουμε λίγες περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τι κάνει ο Sutskever στη συνέχεια.

Στον λογαριασμό του στο X, ο Sutskever ανακοίνωσε ότι ξεκινά μια νέα startup με την ονομασία Safe SuperIntelligence Inc. Σε μια επόμενη ανάρτηση, ανέφερε τους στόχους της νέας εταιρείας:

Θα επιδιώξουμε την ανάπτυξη της ασφαλούς υπερ-νοημοσύνης σε ευθεία γραμμή, με μία εστίαση, έναν στόχο και ένα προϊόν. Θα το κάνουμε μέσω επαναστατικών ανακαλύψεων που θα παράγονται από μια μικρή ομάδα.

Η επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας είναι προς το παρόν ιδιαίτερα λιτή. Διαθέτει μόνο μια κοινή δήλωση του συνιδρυτή της εταιρείας, Sutskever, τον επιχειρηματία τεχνολογίας Daniel Gross και ένα άλλο πρώην μέλος της ομάδας του OpenAI, τον Daniel Levy.

Αντιμετωπίζουμε την ασφάλεια και τις δυνατότητες παράλληλα, ως τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν μέσω επαναστατικών τεχνικών και επιστημονικών ανακαλύψεων. Σκοπεύουμε να προωθήσουμε τις δυνατότητες όσο το δυνατόν ταχύτερα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η ασφάλειά μας παραμένει πάντα μπροστά. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να κλιμακωθούμε με ηρεμία. Η μοναδική μας εστίαση σημαίνει ότι δεν αποσπάται η προσοχή μας από τα γενικά έξοδα της διοίκησης ή τους κύκλους των προϊόντων, και το επιχειρηματικό μας μοντέλο σημαίνει ότι η ασφάλεια, η προστασία και η πρόοδος είναι απομονωμένες από τις βραχυπρόθεσμες εμπορικές πιέσεις.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η εταιρεία διαθέτει σήμερα γραφεία στο Palo Alto της Καλιφόρνια και στο Τελ Αβίβ του Ισραήλ. Η μόνη άλλη σελίδα στην ιστοσελίδα αυτή τη στιγμή είναι η σελίδα επικοινωνίας, με διευθύνσεις email για την ομάδα επικοινωνίας της εταιρείας και μια άλλη διεύθυνση για άτομα που θέλουν να κριθούν ως υποψήφιοι για να ενταχθούν στην SSI.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα παρουσιάσουν ο Sutskever και οι άλλοι ιδρυτές της SSI όσον αφορά ένα προϊόν AI και αν θα μπορέσει να ξεπεράσει τις προσπάθειες του OpenAI. Είναι σαφές, πάντως, το καρφί προς τον οργανισμό OpenAI σχετικά με την πίεση για κερδοφορία...

Loading