Οι αναρτήσεις σου εκπαιδεύουν την AI της Meta και δεν είναι εύκολο να το αποφύγεις

Τα AI μοντέλα της Meta εκπαιδεύονται στις αναρτήσεις που δημοσιεύουμε και δυστυχώς είναι λίγο πολύπλοκο να το αποφύγουμε. Οι πρακτικές της εταιρείας σχετικά με την κοινοποίηση δεδομένων τράβηξαν πρόσφατα την προσοχή μας, καθώς λάβαμε και εμείς την ειδοποίηση από το Facebook για την αλλαγή της πολιτικής απορρήτου, καθώς η Meta επεκτείνει τις νέες δυνατότητες παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ευρώπη.

Σε μια ξεχωριστή σελίδα, η πολιτική απορρήτου της Meta για το generative AI αναφέρει ότι χρησιμοποιεί «πληροφορίες που μοιράζονται στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Meta», συμπεριλαμβανομένων «πραγμάτων όπως αναρτήσεις ή φωτογραφίες και οι λεζάντες τους» για να εκπαιδεύσει τα AI μοντέλα της. Ξεκαθαρίζει, ωστόσο, ότι δεν χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά μηνύματα για την εκπαίδευση. Εκπρόσωπος της Meta δήλωσε ότι η εταιρεία ενημερώνει τους χρήστες όπως υποχρεώνεται από τους κανόνες GDPR στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την ειδοποίηση που λάβαμε, οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στις 26 Ιουνίου 2024.

Η Meta αναπτύσσει χαρακτηριστικά παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης από τον Σεπτέμβριο του 2023. Ξεκίνησε με τη δυνατότητα επισήμανσης του Meta AI chatbot σε συνομιλίες στο Messenger, το Instagram και το WhatsApp και συνομιλίας με «AI personas», οι οποίοι είναι χαρακτήρες βασισμένοι σε αδειοδοτημένα ομοιώματα διασημοτήτων.

Πρόσφατα, η Meta επέκτεινε τις AI λειτουργίες της καθιστώντας το Meta AI ως την προεπιλεγμένη μπάρα αναζήτησης στο Facebook, το Instagram, το Messenger και το WhatsApp και επιτρέποντας στους χρήστες να συνομιλούν με την AI για συγκεκριμένες αναρτήσεις. Δυστυχώς για πολλούς που το βρήκαν ενοχλητικό, δεν μπορείτε να το απενεργοποιήσετε.

Οι χρήστες με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ έχουν το «δικαίωμα εναντίωσης», που σημαίνει ότι μπορούν να αρνηθούν την κοινοποίηση των δεδομένων τους για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Meta. Τούτου λεχθέντος, πρόκειται για μια κουραστική διαδικασία που φαίνεται σκόπιμα δύσκολη στην εκτέλεση και μένει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των αρμόδιων ρυθμιστικών αρχών.

Πώς να αποφύγετε την αξιοποίηση των δεδομένων σας από το Meta AI

Ο μόνος τρόπος για να αποκλείσετε ολοκληρωτικά τα δεδομένα σας από τη Meta είναι να διαγράψετε τους λογαριασμούς σας. Υπάρχουν όμως κάποιες εναλλακτικές μέθοδοι για να περιορίσετε τουλάχιστον τα δεδομένα που μοιράζεστε.

Όπως ανακάλυψε η ιστοσελίδα PCWorld, υπάρχει ένα link που στέλνει τον χρήστη σε μια σελίδα του κέντρου βοήθειας της Meta, όπου μπορεί να υποβάλει ένα αίτημα για πρόσβαση, διαγραφή ή υποβολή καταγγελίας σχετικά με προσωπικές πληροφορίες «από τρίτους που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και βελτίωση της AI στη Meta». Για να συμπληρώσετε τη φόρμα, σας δίνονται τρεις επιλογές σχετικά με τα δεδομένα τρίτων που χρησιμοποιούνται για τη «βελτίωση της τεχνητής νοημοσύνης στη Meta»:

  • Πρόσβαση, λήψη ή διόρθωση οποιωνδήποτε προσωπικών πληροφοριών από τρίτους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία και τη βελτίωση της AI στο Meta
  • Διαγραφή προσωπικών πληροφοριών από τρίτους που χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη και βελτίωση της AI στο Meta
  • Να υποβάλω μια ανησυχία σχετικά με τις προσωπικές μου πληροφορίες από τρίτους που σχετίζονται με μια απάντηση που έλαβα από ένα μοντέλο, μια λειτουργία ή μια εμπειρία του AI της Meta

Θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχει ρητή αναφορά για την επιλογή να μην μοιράζεστε τα δεδομένα σας με τα AI μοντέλα. Οι επιλογές είναι περιορισμένες και αφορούν συγκεκριμένα τους τρίτους. Η φόρμα αναφέρει επίσης ότι τα αιτήματα δεν εκπληρώνονται αυτόματα και η Meta θα εξετάσει το αίτημά σας με βάση την τοπική νομοθεσία. Λογικά, οι χρήστες στην ΕΕ ή το Ηνωμένο Βασίλειο που υπαγόμαστε σε αυστηρότερους νόμους περί απορρήτου ενδέχεται να εξυπηρετηθούμε πιο γρήγορα.

Αφού έχετε επιλέξει τη σχετική εντολή, η Meta απαιτεί από εσάς να συμπληρώσετε τη χώρα διαμονής σας, το όνομα, το email σας και συγκεκριμένα στοιχεία που εξηγούν γιατί υποβάλλετε το αίτημά σας. Η φόρμα σας ζητάει να υποβάλετε «τυχόν προτροπές που εισαγάγατε και οι οποίες δημιούργησαν μια απάντηση που περιείχε τα προσωπικά σας στοιχεία» ή να ανεβάσετε ένα screenshot της απάντησης. Ουσιαστικά, λοιπόν, απαιτείται να δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα για τον λόγο που επιθυμείτε να διαγράψετε τα δεδομένα σας και ακόμη και τότε, η Meta ενδέχεται να μην ικανοποιήσει το αίτημα.

Πως να απενεργοποιήσετε τον διαμοιρασμό δεδομένων στη Meta από εξωτερικούς παράγοντες

Ένας άλλος τρόπος για να προστατέψετε τα δεδομένα σας από τη χρήση τους από τη Meta μπορεί να είναι μέσω των ρυθμίσεων «απενεργοποίηση της δραστηριότητας της Meta». Σε αυτή τη σελίδα, μπορείτε να δείτε ιστοσελίδες και εφαρμογές που μοιράζονται πληροφορίες με τη Meta. Μπορείτε να επιλέξετε να αποσυνδέσετε τις συγκεκριμένες ιστοσελίδες που μοιράζονται δεδομένα με τη Meta, να διαγράψετε την προηγούμενη δραστηριότητα και να διαχειριστείτε τη μελλοντική κοινή χρήση δεδομένων.

Η αποσύνδεση και η εκκαθάριση προηγούμενης δραστηριότητας δεδομένων θα διαγράψει δεδομένα που έχουν ήδη συλλεχθεί από τη Meta. Για να αποτρέψετε όμως την κοινή χρήση δεδομένων με τρίτους στο μέλλον, επιλέξτε «Manage future activity» και «Disconnect future activity». Έτσι, τώρα, έχετε διαγράψει το ιστορικό των δραστηριοτήτων σας και αποτρέψετε την κοινή χρήση μελλοντικών δεδομένων με τρίτους.

Παρόλα αυτά, δεν είναι σαφές πώς αυτό επηρεάζει τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης της Meta. Οι ρυθμίσεις απορρήτου της Meta σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κοινή χρήση με τρίτους, γεγονός που δεν αφορά τον τρόπο με τον οποίο η Meta αξιοποιεί τα δεδομένα σας εσωτερικά.

[via]

Loading