Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη NASA να φτιάξει ένα ρολόι για τη Σελήνη
Ο Λευκός Οίκος ανέθεσε επίσημα στη NASA και σε άλλες αμερικανικές υπηρεσίες να συνεργαστούν με τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς για να αναπτύξουν μια προκαταρκτική ιδέα μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα δημιουργεί ένα σύστημα αναφοράς του χρόνου με επίκεντρο τη Σελήνη, ή αλλιώς ένα σεληνιακό ρολόι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Σελήνη υπάρχει λιγότερη βαρύτητα λόγω της μικρότερης μάζας της, πράγμα που σημαίνει ότι ο χρόνος κινείται ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι εδώ στη Γη, ακριβώς 58,7 μικροδευτερόλεπτα πιο γρήγορα κάθε μέρα. Γιατί, όμως, χρειαζόμαστε ένα ρολόι στη Σελήνη;
Τα πολύ εξελιγμένα συστήματα υπολογιστών βασίζονται στο χρόνο για να είναι δυνατή η επικοινωνία, και με την επιστροφή της NASA στην εξερεύνηση του Διαστήματος με τις αποστολές Artemis και τα μελλοντικά της σχέδια, μαζί με τις διαστημικές υπηρεσίες άλλων χωρών, η παρακολούθηση του χρόνου έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ. Η NASA έχει ήδη προτείνει τη δημιουργία ενός ατομικού ρολογιού για τη Σελήνη, ενός ρολογιού εξαιρετικής ακρίβειας που θα δημιουργούσε έναν ενιαίο χρόνο για τη Σελήνη. Επιπλέον, η Σελήνη δεν θα έχει θερινή ώρα, σύμφωνα με τον Kevin Coggins, κορυφαίο αξιωματούχο της NASA για τις επικοινωνίες και την πλοήγηση.
Ένα ατομικό ρολόι στη Σελήνη θα χτυπάει με διαφορετικό ρυθμό από ένα ρολόι στη Γη. Είναι λογικό όταν πηγαίνεις σε ένα άλλο σώμα, όπως η Σελήνη ή ο Άρης, το καθένα να έχει τον δικό του καρδιακό παλμό. Επομένως, τα πάντα στη Σελήνη θα λειτουργούν με τον επιταχυνόμενο σεληνιακό χρόνο. Την τελευταία φορά που η NASA έστειλε αστροναύτες στη Σελήνη φορούσαν ρολόγια, αλλά ο χρόνος δεν ήταν τόσο ακριβής και κρίσιμος όσο τώρα με το GPS, τους δορυφόρους και τα περίπλοκα συστήματα υπολογιστών και επικοινωνιών. Αυτά τα μικροδευτερόλεπτα έχουν σημασία όταν τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.
Πέρυσι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) τόνισε ότι η Γη θα πρέπει να καταλήξει σε μια ενιαία ώρα για τη Σελήνη, όπου μια ημέρα διαρκεί 29,5 γήινες ημέρες. Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, που βρίσκεται σε χαμηλή γήινη τροχιά, θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα ή UTC. Αλλά το πού ακριβώς αρχίζει να ισχύει ο νέος διαστημικός χρόνος είναι κάτι που πρέπει να καθορίσει η NASA. Ακόμη και ο γήινος χρόνος επιταχύνεται και επιβραδύνεται.
[via]