Οι ρομποτικοί σκύλοι πρωτοπορούν στην εξουδετέρωση εκρηκτικών μηχανισμών
Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε σκυλιά-ρομπότ να εκτελούν κάθε είδους εκκεντρικά πράγματα, αλλά τι θα λέγατε για κάτι που θα κάνει τον κόσμο πιο ασφαλή; Η πρόταση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας είναι να χρησιμοποιήσει τα ρομποτικά σκυλιά για να καταστήσει τον εντοπισμό και την εξουδετέρωση βομβών ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο.
Τα ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών δεν είναι ακριβώς καινούργια, αλλά έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο από τότε που το πρώτο εισήχθη από τον βρετανικό στρατό το 1972 για την αντιμετώπιση των απειλών από βόμβες του IRA. Τα πρώτα από αυτά δεν ήταν παρά μηχανοκίνητα καροτσάκια που κινούνταν με μπαταρίες πάνω σε ράγες, με έναν τηλεχειριζόμενο βραχίονα για την περισυλλογή ύποπτων πακέτων.
Διαβάστε επίσης
Για τα πρώτα, όπως το Wheelbarrow Mark 7, η δουλειά ήταν απλώς να μεταφέρουν τη βόμβα σε ένα θωρακισμένο δοχείο και να την πυροδοτήσουν εκεί. Από τότε, έχουν προστεθεί κάθε είδους βελτιώσεις, όπως κάμερες βίντεο υψηλής ανάλυσης, συστοιχίες αισθητήρων, αρθρωτοί χειριστές και απτική ανάδραση.
Ωστόσο, εξακολουθούν να είναι βασικά πλατφόρμες παρακολούθησης, αν και τα πιο εξελιγμένα μπορούν να ανέβουν σκάλες. Αυτό που επιθυμεί το Υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας είναι μια νέα γενιά ρομπότ εξουδετέρωσης βομβών που θα είναι πολύ πιο ευέλικτα, ευφυή και θα μπορούν να αναλάβουν πολλά από τα καθήκοντα των ανθρώπων χειριστών.
Σε πρόσφατες τετραήμερες δοκιμές που διεξήχθησαν από το Εργαστήριο Αμυντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Dstl), οι ρομποτικοί σκύλοι (το Spot της Boston Dynamics) εξουδετέρωσης έδειξαν την ικανότητά τους να αναζητούν, να ανιχνεύουν και να ταξινομούν απειλές για βόμβες, καθώς και να τις εξουδετερώνουν χρησιμοποιώντας είτε το ρομποτικό τους βραχίονα είτε μια βολή από ένα όπλο με μπουλόνι για την αντιμετώπιση μικρότερων αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών. Κατά τη διάρκεια αυτών των ασκήσεων, ένας άνθρωπος χειριστής βρισκόταν στο πεδίο δράσης, αλλά οι AI δυνατότητες του ρομπότ του έδιναν τη δυνατότητα να αναλαμβάνει πολλές από τις εργασίες, επιτρέποντας πιο ακριβείς και λεπτές κινήσεις, ενώ ο χειριστής επικεντρωνόταν σε πιο σημαντικές πτυχές της εργασίας.
Εκτός από τη βελτίωση των εργασιών εξουδετέρωσης, το ρομποτικό σκυλί ήταν σε θέση να περιηγηθεί μόνο του στην περιοχή απειλής, να υπερπηδήσει σκάλες και εμπόδια καθώς και να ανοίξει πόρτες, επιτρέποντας στον χειριστή να παραμείνει σε ασφαλή απόσταση. Εν τω μεταξύ, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μπόρεσαν να βοηθήσουν όχι μόνο στην εύρεση των βομβών, αλλά και στην παρακολούθηση της περιοχής για να διασφαλίσουν ότι τα μέλη του κοινού παρέμεναν μακριά.
«Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του πώς η Άμυνα μπορεί να αποκτήσει πλεονέκτημα μέσω της αξιοποίησης της τεχνολογίας, συνδυάζοντας στρατιωτικά και εμπορικά συστήματα για να κρατήσει τον λαό και τη χώρα μας ασφαλή από θανατηφόρες απειλές», δήλωσε ο επικεφαλής επιστήμης και τεχνολογίας του Dstl, καθηγητής Andy Bell. «Σε συνεργασία με τη βιομηχανία και την ακαδημαϊκή κοινότητα, το Dstl επιτυγχάνει την επιτυχία της αποστολής μέσω του επιστημονικού και τεχνολογικού πλεονεκτήματος».
[via]