Τα δείγματα που συλλέχθηκαν από τον αστεροειδή Ryugu περιέχουν ίχνη σωματιδίων κομήτη, τα οποία ορισμένοι ερευνητές ισχυρίζονται πως θα μπορούσαν να είναι οι "σπόροι της ζωής". Τα δείγματα συλλέχθηκαν αρχικά από τον Ryugu από την αποστολή Hayabusa2 της Ιαπωνίας, η οποία επέστρεψε στη Γη το 2020. Έκτοτε, οι επιστήμονες αναλύουν τα δείγματα για να μάθουν περισσότερα για το από τι είναι φτιαγμένος ο αστεροειδής.
Δεδομένου ότι οι αστεροειδείς είναι ουσιαστικά απομεινάρια από τους σχηματισμούς του Ηλιακού μας Συστήματος, τα δείγματα αυτά μπορούν να μας διδάξουν πολλά για τις συνθήκες που επικρατούσαν στο Ηλιακό μας Σύστημα κατά τις πρώτες ημέρες του. Ένας συγκεκριμένος τομέας που ενδιαφέρει τους επιστήμονες είναι ο προσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο τα οργανικά μόρια διακινήθηκαν κατά τις πρώτες ημέρες του Ηλιακού Συστήματος.
Η ελπίδα είναι ότι αυτό μπορεί να μας διδάξει περισσότερα για το πού και πώς αναδύθηκε η ζωή και ίσως μας διδάξει ακόμη και για την προέλευση της ζωής στη Γη. Μια πρόσφατη μελέτη των δειγμάτων έδειξε ενδείξεις πρόσκρουσης μικρομετεωροειδών, οι οποίες άφησαν πίσω τους κηλίδες λιωμένων ορυκτών και γυαλιού.
Οι μικρομετεωροειδείς που προκάλεσαν τις συγκρούσεις πιστεύεται ότι ενδεχομένως άφησαν πίσω τους πρωτόγονη οργανική ύλη, η οποία θα μπορούσε να μας βοηθήσει να βρούμε τους "σπόρους της ζωής", όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Και δεδομένου ότι ο Ryugu δεν έχει κανενός είδους ατμόσφαιρα, δεν υπάρχει τίποτα που να προκαλεί καιρικές συνθήκες ή διάβρωση, οπότε αυτές οι συγκρούσεις θα πρέπει να λειτουργήσουν ως μίνι στιγμιότυπα των πρώτων ημερών του Ηλιακού Συστήματος.
Το πιο ενδιαφέρον, όμως, είναι ότι οι συγκρούσεις αυτές φαίνεται να συνέβησαν ενώ ο Ryugu βρισκόταν σε τροχιά κοντά στη Γη. Αυτό θα μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις πρώτες ημέρες του πλανήτη μας, συμπεριλαμβανομένου ενός μείγματος υδροπυριτικών αλάτων του Ryugu και κομητικής σκόνης. Τα μικρά κενά που βρέθηκαν στο υλικό θα μπορούσαν να έχουν προκληθεί από την απελευθέρωση υδρατμών, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στα λιωμένα κομμάτια που βρέθηκαν στα δείγματα.
Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον εύρημα, και αν αυτοί οι υδρατμοί μπορούν να παρουσιάσουν τους σπόρους της ζωής, μπορεί κάλλιστα να πυροδοτήσει την κατανόησή μας για τις πρώτες ημέρες του Ηλιακού Συστήματος.
[via]