Οι ακραίες νυχτερινές θερμοκρασίες αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Οι ερευνητές πίσω από τη μελέτη λένε ότι με αυτά τα ευρήματα οι άνθρωποι μπορούν να προφυλαχθούν καλύτερα από τις ολοένα και πιο ζεστές νύχτες.
Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου και την τρίτη κύρια αιτία αναπηρίας παγκοσμίως, και είναι μια συχνή και εξουθενωτική πάθηση. Ενώ πολλά είναι γνωστά για τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης, η κατανάλωση αλκοόλ και η υψηλή χοληστερόλη, σχετικά λίγα είναι γνωστά για το πώς η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα τη νύχτα, επηρεάζει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.
Αυτό οδήγησε τους ερευνητές από το Helmholtz του Μονάχου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άουγκσμπουργκ, αμφότερα στη Γερμανία, να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της αύξησης της νυχτερινής θερμοκρασίας και του επιπολασμού των εγκεφαλικών επεισοδίων.
"Θέλαμε να κατανοήσουμε τον βαθμό στον οποίο οι υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες αποτελούν κίνδυνο για την υγεία", δήλωσε η Alexandra Schneider, επικεφαλής της ομάδας για τους περιβαλλοντικούς κινδύνους στο Helmholtz του Μονάχου και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Αυτό είναι σημαντικό επειδή η κλιματική αλλαγή προκαλεί αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών πολύ ταχύτερα από ό,τι των ημερήσιων".
Σύμφωνα με μελέτη του 2020, η υπερθέρμανση του πλανήτη προκάλεσε αύξηση των νυχτερινών θερμοκρασιών περισσότερο από τις ημερήσιες θερμοκρασίες στα περισσότερα μέρη του κόσμου μεταξύ 1985 και 2017. Οι συγγραφείς της εν λόγω μελέτης το απέδωσαν στη μεγαλύτερη νεφοκάλυψη, η οποία περιόριζε τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά εμπόδιζε τη διαφυγή της θερμότητας κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από 11.037 ασθενείς που εισήχθησαν στο Τμήμα Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Άουγκσμπουργκ με διάγνωση εγκεφαλικού επεισοδίου μεταξύ 2006 και 2020. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 71 ετών. Έλαβαν επίσης ωριαία δεδομένα θερμοκρασίας αέρα, σχετικής υγρασίας και βαρομετρικής πίεσης από τον τοπικό μετεωρολογικό σταθμό του Άουγκσμπουργκ.
Οι εξαιρετικά ζεστές νύχτες κατηγοριοποιήθηκαν με τη χρήση του λεγόμενου δείκτη "υπέρβασης της θερμής νύχτας" (HNE), ο οποίος μετρά πόσο οι νυχτερινές θερμοκρασίες αυξάνονται πάνω από μια ορισμένη οριακή τιμή. Συγκεκριμένα, η τιμή κατωφλίου ορίστηκε ως το 5% της ημερήσιας ελάχιστης θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της 15ετούς περιόδου μελέτης, η οποία ήταν 14,6 °C. Εάν η θερμοκρασία ανέβαινε πάνω από αυτή την τιμή, η νύχτα θεωρούνταν εξαιρετικά ζεστή.
Οι ερευνητές χώρισαν την περίοδο μελέτης σε δύο τμήματα: 2006 έως 2012 και 2013 έως 2020. Η μέση ημερήσια θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της θερμής περιόδου (Μάιος έως Οκτώβριος) αυξήθηκε από 14,5 °C στην προηγούμενη περίοδο σε 14,8 °C στη δεύτερη, μια στατιστικά μη σημαντική αύξηση. Η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία αυξήθηκε επίσης οριακά από 19,6 °C σε 20,3 °C. Αν και οι αυξήσεις της θερμοκρασίας ήταν ήπιες, η μέση τιμή της HNE αυξήθηκε πολύ στην πιο πρόσφατη περίοδο και ο αριθμός των ημερών με υψηλές νυχτερινές θερμοκρασίες αυξήθηκε από 79 ημέρες στην προηγούμενη περίοδο σε 82 στην τελευταία.
Αναλύοντας την πιθανή σχέση μεταξύ της ακραίας ζέστης κατά τη διάρκεια της νύχτας και της εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ακραία νυχτερινή ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 7%. Ο κίνδυνος αυξήθηκε επίσης σημαντικά κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης περιόδου, σε σύγκριση με την προηγούμενη. Από το 2006 έως το 2012, υπήρχαν δύο επιπλέον περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου ανά έτος, ενώ μεταξύ 2013 και 2020, υπήρχαν 33 επιπλέον περιπτώσεις.
"Οι ηλικιωμένοι και οι γυναίκες διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο και είναι κυρίως τα εγκεφαλικά επεισόδια με ήπια συμπτώματα που διαγιγνώσκονται στις κλινικές μετά από καυτές νύχτες", δήλωσε ο επικεφαλής και συγγραφέας της μελέτης, Cheng He. "Τα αποτελέσματά μας καθιστούν σαφές ότι οι προσαρμογές στον αστικό σχεδιασμό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης είναι εξαιρετικά σημαντικές για τη μείωση των κινδύνων που εγκυμονούν οι αυξανόμενες νυχτερινές θερμοκρασίες".
Η ζέστη μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, ιδίως για τους ηλικιωμένους, τους πολύ νέους και τα άτομα με ιατρικές παθήσεις. Στις αστικές περιοχές, το σκυρόδεμα και η άσφαλτος θερμαίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και μόνο αργά απελευθερώνουν θερμότητα κατά τη διάρκεια της νύχτας, το φαινόμενο της "αστικής θερμικής νησίδας". Αυτό, σε συνδυασμό με το φόβο των ανθρώπων να ανοίγουν τα παράθυρά τους τη νύχτα για λόγους ασφαλείας, σημαίνει ότι τα σπίτια μπορούν γρήγορα να ζεσταθούν πολύ.
Το 2003, περίπου 70.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν ένα κύμα καύσωνα τριών εβδομάδων έπληξε την Ευρώπη. Στις ΗΠΑ, από όλες τις φυσικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένων των πλημμυρών, των τυφώνων και των ανεμοστρόβιλων, η ζέστη προκαλεί τους περισσότερους θανάτους με μεγάλη διαφορά.
Η παρούσα μελέτη έχει περιορισμούς. Συγκεκριμένα, τα μετεωρολογικά δεδομένα ελήφθησαν μόνο από έναν υπαίθριο σταθμό παρακολούθησης, ο οποίος ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζει με ακρίβεια τις θερμοκρασίες στις διάφορες περιοχές εντός της περιοχής μελέτης. Επίσης, οι εσωτερικές θερμοκρασίες μπορεί να διαφέρουν από τις εξωτερικές θερμοκρασίες, αλλά επειδή η μελέτη περιορίστηκε στους θερμότερους μήνες, η διαφορά μπορεί να είναι λιγότερο έντονη.
Οι ερευνητές εργάζονται για την εξεύρεση πρακτικών εφαρμογών για τα ευρήματά τους, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της έντασης των αστικών θερμικών νησίδων. Σημαντικό είναι ότι, όπως λένε, η μελέτη τους ανέδειξε έναν ακόμη παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να προληφθεί και ανοίγει την πόρτα για περαιτέρω έρευνα.
[via]