Ωμέγα-3: Νέα έρευνα δείχνει ότι καθυστερούν τη γήρανση

Τα πολλαπλά οφέλη των ωμέγα-3 λιπαρών είναι γνωστά εδώ και δεκαετίες, ωστόσο, οι τελευταίες έρευνες σχετικά με το πολυακόρεστο λιπαρό οξύ (PUFA) έχουν βρει κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ότι μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης.

Μια διεθνής ομάδα ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Monash της Αυστραλίας και το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης της Ελβετίας, ανέφεραν ότι, για άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω, τα ωμέγα-3 μπορεί να πατήσουν παύση στην κυτταρική γήρανση. Σε μια τριετή μελέτη σε 777 άτομα από πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα PUFA σταμάτησαν τον χρόνο, από βιολογικής άποψης. Αν και αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2,9-3,8 μήνες κατά τη διάρκεια των τριών ετών, είναι ένα ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για την συγκράτηση της υγιούς γήρανσης.

Στην ολοκληρωμένη μελέτη δοκιμάστηκαν οκτώ θεραπείες που μοιράστηκαν στους 777 ενήλικες, με διαφορετικούς συνδυασμούς ωμέγα-3, βιταμίνης D και άσκησης (τρεις φορές την εβδομάδα για 30 λεπτά). Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα δείγματα αίματος μετά την ολοκλήρωση της μελέτης έδειξαν σημαντική διαφορά στα δείγματα εκείνων που είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα ωμέγα-3, βιταμίνης D και άσκησης, ενώ υπήρξε βελτίωση στις ομάδες που είχαν συμπεριλάβει τα PUFA, σε αντίθεση με εκείνες που είχαν μόνο βιταμίνη D.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες που έλαβαν και τις τρεις παρεμβάσεις σημείωσαν πολύ καλύτερη βαθμολογία από άλλες ομάδες όσον αφορά τον κίνδυνο καρκίνου και την ευθραυστότητα.

Η ομάδα χρησιμοποίησε διάφορα επιγενετικά ρολόγια - τα οποία μετρούν τη βιολογική ηλικία μέσω βιοδεικτών αίματος και ιστών - και διαπίστωσε ότι τα ωμέγα-3 φαίνεται να ήταν ο παράγοντας σε τρία από τα τέσσερα από αυτά τα μέτρα (PhenoAge, GrimAge2 και DunedinPACE).

«Η δοκιμή μας δείχνει μια μικρή προστατευτική επίδραση της θεραπείας με ωμέγα-3 στην επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης σε διάστημα τριών ετών σε διάφορα επιγενετικά ρολόγια, με μια πρόσθετη προστατευτική επίδραση των ωμέγα-3, της βιταμίνης D και της άσκησης με βάση το PhenoAge», σημείωσαν οι ερευνητές. «Η παρατήρηση ότι τα άτομα με χαμηλότερα αρχικά επίπεδα ωμέγα-3 παρουσίασαν μεγαλύτερες επιγενετικές μετατοπίσεις ενισχύει περαιτέρω την υπόθεση των εξατομικευμένων προσεγγίσεων».

Εδώ και πολλά χρόνια, οι επιστήμονες έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα ωμέγα-3, με έρευνες να δείχνουν ότι μπορούν να θωρακίσουν έναντι πολλών καρκίνων και αρτηριακών πλακών. Πρόσφατα μάλιστα συνδέθηκε με την καταστολή της επιθετικότητας. Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν πολλές εργασίες που έχουν διαπιστώσει ότι τα οφέλη τους μπορεί να είναι υπερβολικά, αντικρούοντας ακόμη και τις μελέτες για την υγεία της καρδιάς και τα ευρήματα για τον καρκίνο. Ουσιαστικά το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε πολλά για αυτό το φυσικό λιπαρό οξύ.

Οι συμμετέχοντες σε αυτήν την δοκιμή υποχρεώθηκαν να τηρήσουν μόνο μια χαμηλή ημερήσια δόση ωμέγα-3 - ένα γραμμάριο την ημέρα. Εκτός από τα αυγά, ο λιναρόσπορος, ο σολομός, τα καρύδια και, φυσικά, τα συμπληρώματα είναι σε θέση να αυξήσουν τα επίπεδα.

Παρόλο που η μελέτη είχε περιορισμούς, είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι για τα ωμέγα-3, σε συνέχεια των δοκιμών σε ζώα που είχαν δείξει οφέλη για την υγεία των κυττάρων που γερνούν. Επισημαίνει επίσης τη σημασία των μοριακών βιοδεικτών - και όχι μόνο ενός μέτρου ετών - για την αξιολόγηση της «υγιούς γήρανσης».

[via]

Loading