Τα κρυπτονομίσματα, που συχνά συνδέονται με τους «geeks» ή εκείνους που θέλουν να βγάλουν χρήματα γρήγορα, έχουν μετατραπεί σε μια δημοφιλή μέθοδο πληρωμής. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Kaspersky Lab, ένας στους δέκα (13%) τα έχει χρησιμοποιήσει για να πραγματοποιήσει μια αγορά. Ωστόσο, οι ψηφιακοί εγκληματίες αγκαλιάζουν επίσης αυτήν την τάση, στοχεύοντας σε ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και τροποποιώντας παλιές απειλές για να επιτεθούν σε επενδυτές. Αυτό αφήνει τους ανθρώπους εκτεθειμένους στον κίνδυνο απώλειας των αποταμιεύσεών τους που φυλάσσονται σε αυτή την απροστάτευτη τεχνολογία, καθώς οι χάκερ αναπτύσσουν εξελιγμένες τεχνικές για πρόσβαση στα κεφάλαια αυτά.
Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός επιχειρήσεων που παρέχουν τη δυνατότητα πληρωμής με κρυπτονομίσματα, ακόμα και οι λιανοπωλητές και τα καταστήματα τροφίμων έχουν αποδεχτεί αυτήν τη μέθοδο πληρωμής για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Οι τιμές πέφτουν, μάλιστα ακόμα και μεγάλες αθλητικές ομάδες συνεργάζονται πλέον με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων. Παρόλα αυτά, καθώς οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για τη χρήση κρυπτονομισμάτων, τόσο για να επενδύσουν όσο και για να ξοδέψουν τα χρήματά τους, τα κεφάλαιά τους είναι ευάλωτα λόγων πιθανών επιθέσεων στα ψηφιακά τους πορτοφόλια, των επισφαλών συναλλαγών και των πρωτοβουλιών προσφοράς κρυπτονομισμάτων (ICOs). Έχουν υπάρξει περιστατικά υψηλού κινδύνου κατά τη διάρκεια των οποίων έχουν αφαιρεθεί ψηφιακά νομίσματα αξίας έως και 530 εκατομμυρίων δολαρίων.
Οι επιτιθέμενοι μπορούν να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα πρακτικών για να αποσπούν κεφάλαια από διαφορετικά ψηφιακά πορτοφόλια, όπως και από ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και ICOs. Οι υποθέσεις υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του περιστατικού κλοπής 120.000 bitcoins από διαφορετικά πορτοφόλια πελατών στο Bitfinex πριν από τέσσερα χρόνια, αλλά και της επίθεσης που δέχτηκε η Coincheck κατά την οποία εκλάπησαν 530 εκατομμύρια δολάρια το 2018, αποδεικνύουν την επισφάλεια αυτών των συναλλαγών και την ευκολία πρόσβασης στα live networks που προκαλούν εκτεταμένες, ανεπανόρθωτες ζημιές. Εάν όλα τα χρήματα σε μια συναλλαγή κρυπτογράφησης κλαπούν, τότε η συναλλαγή απλά κλείνει και τίποτα δεν μπορεί να επιστραφεί στους δικαιούχους.
Οι ICOs κινδυνεύουν ιδιαίτερα επειδή τα άτομα που τις οργανώνουν συχνά δεν έχουν καμία γνώση ή εμπειρία στην ψηφιακή ασφάλεια. Αυτό καθιστά αδύνατη την προστασία των κεφαλαίων και την άμεση, αποτελεσματική απόκριση σε περίπτωση συμβάντος. Τελικά, η αγορά κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να μην είναι ρυθμισμένη, ενώ δεν υπάρχουν μηχανισμοί αξιολόγησης κινδύνου.
Παρά την πτώση των τιμών στα κρυπτονομίσματα, υπάρχει ακόμα έντονη επιθυμία για ψηφιακές συναλλαγές ανάμεσα στους καταναλωτές. Η καταναλωτική μας έρευνα έδειξε ότι το 13% των ανθρώπων έχουν χρησιμοποιήσει τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο πληρωμής, ποσοστό που αποτελεί έκπληξη για όλους μας. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης πραγματικοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, καθώς βρίσκονται ακόμη στα πρώτα στάδια της “ζωής” τους. Οπότε, θα μπορούσαν να υπάρξουν καταστροφικές οικονομικές συνέπειες για τους καταναλωτές αν τα κεφάλαια δεν είναι ασφαλή.
Όσο οι απειλητικοί παράγοντες εξελίσσουν τις επιθέσεις τους, τα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων και οι ICOs είναι οι βασικοί στόχοι των ψηφιακών εγκληματιών, προσφέροντάς τους μία ευθεία λύση για υποκλοπές κεφαλαίων, εξαιτίας της ελλιπούς ασφάλειας που επιδεικνύουν αυτές οι υπηρεσίες. Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος προειδοποίησης - εάν κάτι φαίνεται ύποπτο, μην κάνετε επένδυση
Vitaly Mzokov, Head of Verification στο Κέντρο Ανάπτυξης της Kaspersky Lab
Οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα που δεν αποθηκεύουν χρήματα σε κρυπτο-συναλλαγές για λόγους ασφάλειας, θα πρέπει να παραμείνουν ενήμεροι ότι μπορεί να αντιμετωπίσουν τις ακόλουθες δυσκολίες:
- Οι χρηματιστηριακές συναλλαγές συνήθως επιβαρύνονται με τέλη εξυπηρέτησης για την ανάληψη χρημάτων.
- Οι χρήστες δεν μπορούν να αντιδράσουν γρήγορα στις τιμές των νομισμάτων αν επιλέξουν να αφαιρέσουν τα χρήματά τους.
- Πολλές επιχειρήσεις με χρηματικά ποσά που προέρχονται από ανώνυμες πηγές μπορούν να εγείρουν ερωτήσεις από κυβερνητικές ρυθμιστικές αρχές.
Για τους καταναλωτές που επιθυμούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα κρυπτονομίσματα ως μέθοδο επένδυσης και πληρωμής, η Kaspersky Lab συνιστά:
- Να επαληθεύετε πάντα τη διεύθυνση διαδικτυακού πορτοφολιού και να μην ακολουθείτε links που σας στέλνουν σε ηλεκτρονική τράπεζα ή διαδικτυακό πορτοφόλι.
- Να χρησιμοποιείτε hardware πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων.
- Να πραγματοποιείτε διπλό έλεγχο των διευθύνσεων παραληπτών, του ποσού που αποστέλλεται και του μεγέθους του σχετικού τέλους πριν από την αποστολή μιας συναλλαγής.
- Καταγράψτε μια μνημονική φράση που σας επιτρέπει να ανακτήσετε ένα κρυπτο-πορτοφόλι σε περίπτωση που το χάσετε ή ξεχάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας.
- Εγκαταστήστε μια λύση ασφάλειας υψηλής ποιότητας, όπως το Kaspersky Internet Security, για τη διασφάλιση των συσκευών που χρησιμοποιείτε για την πρόσβαση σε πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων και συναλλαγών με κρυπτονομίσματα.
Η Kaspersky Lab εργάζεται ενεργά για τη διασφάλιση του μέλλοντος των κρυπτονομισμάτων και των ICOs. Η εταιρεία πραγματοποίησε έλεγχο ψηφιακής ασφάλειας για τη Merkeleon - έναν αυστριακό προμηθευτή λογισμικού συναλλαγής κρυπτονομισμάτων - για να διασφαλίσει ότι η λύση τους προστατεύεται από πιθανές απειλές.