Μια φορά κι έναν καιρό ένα πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Oppo (ο αντιπρόεδρος Carl Pei) αποφάσισε να στήσει τη δική του εταιρεία με σκοπό να διορθώσει τα κακώς κείμενα των κατασκευαστών Android smartphones. Ήταν τον Δεκέμβριο του 2013 όταν προχώρησε στην ίδρυση της OnePlus και με motto “Never Settle” ξεκίνησε το ταξίδι για την κατασκευή ενός smartphone που θα προσφέρει κορυφαίες τεχνολογίες και υψηλή ποιότητα κατασκευής χωρίς να γδύνει οικονομικά τον καταναλωτή. Εκείνη την εποχή, το OnePlus One αποτέλεσε όντως την πρώτη σοβαρή πρόταση που μπορούσε να σταθεί ως “flagship killer”.
Τα χρόνια πέρασαν, η εταιρεία προσπάθησε μεν να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο, ωστόσο, έκανε τα λάθη της (τα οποία προς τιμήν της τα παραδέχτηκε), επεκτάθηκε σε περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, είδε το καταναλωτικό κοινό να την αγκαλιάζει, αλλά δυστυχώς δεν ξέφυγε και αυτή από τον κανόνα των υψηλών τιμών της premium κατηγορίας, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια. Τα μεγάλα κεφάλια αναγνώρισαν (και πάλι προς τιμήν τους) ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψουν στις ρίζες τους και γι’ αυτό προχώρησαν στην κατασκευή του OnePlus Nord.
Είμαστε στην πολύ ευχάριστη θέση να έχουμε στα χέρια μας τη συσκευή εδώ και 10 ημέρες, την οποία μας παραχώρησε η TCCM (επίσημος προμηθευτής στην Ελλάδα) και όπως ήταν αναμενόμενο δεν χάσαμε την ευκαιρία να τη χρησιμοποιήσουμε ως βασική συσκευή για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας.
Κατασκευή - Σχεδιασμός
Το OnePlus Nord έρχεται μέσα σε ένα πολύ όμορφο κουτί που περιλαμβάνει το κλασικό κόκκινο καλώδιο φόρτισης USB, φορτιστή Warp Charge ισχύος 30W και μια ενδιαφέρουσα πλαστική θήκη που διαθέτει καπάκι στο κάτω μέρος για την υποδοχή USB Type-C και αφήνει να εννοηθεί πως προσφέρει μια κάποια προστασία από νερό (επίσημα δεν είναι πιστοποιημένο σε κάποιο πρότυπο, γι’ αυτό καλύτερα μακριά από τέτοια πειράματα). Σημειώστε ότι η εταιρεία έχει περασμένο ήδη ένα πλαστικό προστατευτικό επάνω από την οθόνη, άρα σε γενικές γραμμές είσαι καλυμμένος από τέτοια περιφερειακά σε πρώτη φάση.
Ο σχεδιασμός δεν είναι κάτι πρωτοποριακό, μιας και η OnePlus επέλεξε τον δρόμο των περισσότερων (πλέον) mid-range συσκευών που έρχονται από την Κίνα και ειδικά από τις ίδιες εταιρείες του ομίλου BBK (Oppo, Realme). Εκεί που διαφοροποιείται αρκετά είναι στα υλικά κατασκευής και στον τρόπο υλοποίησης που σου δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης πολυτέλειας απ’ ό,τι ισχύει στην πραγματικότητα. Στην ουσία, το OnePlus Nord είναι κατασκευασμένο από πλαστικό υλικό, αλλά η χρήση μιας λεπτής μεταλλικής επικάλυψης το μετατρέπει σε κάτι πιο premium. Προφανώς η επιλογή του πλαστικού έγινε καθαρά για να μειωθεί σημαντικά το κόστος και η πινελιά με το μέταλλο είναι ένα έξυπνο τρικ για να “ξεγελάσει” τον χρήστη. Δεν μας χαλάει καθόλου.
Σε μια πιο συμβατική περιγραφή της κατασκευής, το OnePlus Nord διαθέτει στην πρόσοψη οθόνη με οβάλ οπή στην επάνω αριστερή γωνία για τη φιλοξενία δύο αισθητήρων selfie κάμερας, στη δεξιά πλευρά τα volume buttons, στην αριστερή πλευρά το power button και το ξεχωριστό κουμπί (Alert Slider) για την άμεση μεταβολή της κατάστασης του ήχου (δόνηση, σίγαση, ήχος), στο κάτω μέρος τις υποδοχές για τις κάρτες SIM, USB Type-C και το ηχείο, ενώ στο πίσω μέρος υπάρχει το κάθετο camera module στην επάνω αριστερή γωνία με τους τέσσερις αισθητήρες και το LED flash από δίπλα του. Δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου, ούτε υποδοχή 3.5mm για ακουστικά.
Photo Gallery
Οθόνη
Από τα πρώτα χαρακτηριστικά που έσπευσε να διαφημίσει η OnePlus και μάλιστα αρκετές ημέρες πριν την παρουσίαση του OnePlus Nord, ήταν η οθόνη. Η συσκευή διαθέτει Fluid AMOLED panel μεγέθους 6.44’’ με ανάλυση FHD+ και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz, ενώ προστατεύετα από επικάλυψη Gorilla Glass 5. Ό,τι μπορεί να περιμένει κανείς από μια οθόνη αυτού του τύπου το έχει μπροστά του απλόχερα. “Βουτυρένια” αίσθηση στις μεταβάσεις, στο σκρολάρισμα και τα animations, πολύ ζωντανά χρώματα, δυνατότητα να τη “ρίξεις” στα 60Hz εκεί που χρειάζεται για να μη ξοδεύεται η μπαταρία και γενικά μια άκρως απολαυστική εμπειρία σε gaming, σερφάρισμα και παρακολούθηση περιεχομένου.
Εκεί που θα θέλαμε λίγο καλύτερες επιδόσεις είναι στην φωτεινότητα της οθόνης, η οποία έμοιαζε να “χάνεται” στο έντονο φως του Ήλιου. Στο σκοτάδι δεν αντιμετωπίσαμε κάποιο πρόβλημα και μάλιστα είναι ιδιαίτερα ξεκούραστο το ξεχωριστό mode για να μην κουράζονται τα μάτια. Κρατήστε, επίσης, ότι είμαστε από τους τυχερούς που δεν αντιμετώπισαν πρόβλημα με την πράσινη χροιά που αναφέρουν αρκετοί reviewers μέχρι στιγμής όταν κατεβάζουν πολύ χαμηλά την φωτεινότητα.
Hardware - Απόδοση
Για να προσφέρεις μια συσκευή σε ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή είναι δεδομένο ότι θα κάνεις κάποιες εκπτώσεις. Μία από αυτές έγινε στα υλικά κατασκευής και η δεύτερη αξιοσημείωτη εντοπίζεται στον επεξεργαστή, μιας και το OnePlus Nord έρχεται με το Snapdragon 765G SoC, το upper mid-range chipset της εταιρείας που διαθέτει, όμως, ενσωματωμένο 5G modem και είναι έτοιμο για τα νέας γενιάς δίκτυα (όταν γίνουν αυτά διαθέσιμα και στη χώρα μας). Εξυπακούεται ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να ελέγξουμε αυτήν την παράμετρο, όμως, μπορούμε να πούμε δυο λόγια για την κλασική χρήση της συσκευής.
Ομολογουμένως, το Snapdragon 765G δεν μπορεί να φτάσει την απόδοση των high-end Snapdragon 865 και Snapdragon 865+. Ονομαστικά έχουμε συνηθίσει να βάζουμε στο δεύτερο ράφι τη σειρά Snapdragon 7xx, στην πράξη, ωστόσο, πολύ δύσκολα θα παρατηρήσει κάποια σοβαρή διαφορά ο μέσος χρήστης σε οτιδήποτε και αν κάνει (multitasking, gaming). Άλλωστε, η εταιρεία έχει κάνει πολύ σοβαρή δουλειά όλα αυτά τα χρόνια για την καλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ του hardware και του λειτουργικού συστήματος OxygenOS έτσι ώστε όλα να λειτουργούν ομαλά και με την καλύτερη δυνατή ενεργειακή κατανάλωση.
Θα είμαστε ειλικρινείς και θα σας πούμε ότι έχουμε στα χέρια μας την έκδοση με 12GB μνήμη RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο, άρα μάλλον δύσκολα θα παρατηρούσαμε κολλήματα ή περίεργες καταστάσεις στο κομμάτι των επιδόσεων. Πιθανολογούμε ότι το ίδιο θα ισχύει και στην έκδοση των 8GB RAM, και αφήνουμε μια ελάχιστη πιθανότητα για μια θεωρητικά “πιο αργή” εμπειρία στην έκδοση με 6GB RAM.
Ο in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων ρυθμίζεται πανεύκολα και λειτουργεί ταχύτατα, ενώ το ηχείο είναι σαφέστατα μέτριας απόδοσης παρά τη μάλλον μεγάλη ένταση του.
Σε ό,τι αφορά τη μπαταρία και την αυτονομία, η OnePlus φημίζεται ούτως ή άλλως για τις εξαιρετικές επιδόσεις σε αυτόν τον τομέα. Η μπαταρία έχει χωρητικότητα 4115mAh και με μόνιμη χρήση της οθόνης στα 90Hz, στο τέλος της ημέρας μέχρι στιγμής μας περισσεύουν περίπου 25-30%. Η τεχνολογία φόρτισης Warp Charge σε ισχύ 30W γεμίζει τη μπαταρία από 0 - 70% μέσα σε περίπου 35 λεπτά, ενώ υπάρχει και τεχνολογία βελτιστοποιημένης φόρτισης για όσους αφήνουν τη συσκευή τους στην πρίζα όλο το βράδυ ούτως ώστε να πιάσει το 100% λίγο πριν ξυπνήσουν. Δεν υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση.
Λειτουργικό σύστημα
Εξαιρετική η δουλειά της OnePlus και στο λειτουργικό σύστημα της, το OxygenOS, το οποίο βασίζεται στο Android 10 και αποτελεί ένα από τα ταχύτερα, καθαρότερα και ελαφρότερα skins της αγοράς. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως stock έκδοση του Android OS με ορισμένα εξτραδάκια που προσθέτει η εταιρεία, αλλά ακόμη και σήμερα του λείπουν ορισμένα gimmicks που βλέπουμε σε συσκευές άλλων εταιρειών (π.χ. Dark Mode, Always on Display).
Αν αφήσουμε στην άκρη τις λειτουργίες που είτε ενδιαφέρουν κάποιους χρήστες είτε όχι, η γενικότερη εμπειρία χρήσης είναι όνειρο, ενώ η OnePlus υπόσχεται τουλάχιστον 2 ακόμη μεγάλες ενημερώσεις (σίγουρα μέχρι το Android 12 δηλαδή) και 3 χρόνια ενημερώσεις ασφαλείας. Η OnePlus, πάντως, έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια πως δεν ξεχνά τις παλαιότερες συσκευές της και φροντίζει να της υποστηρίζει για πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αναφέρει επίσημα.
Μέσα στις πρώτες δύο ημέρες που λάβαμε τη συσκευή μας ήρθε και η τελευταία ενημέρωση που διόρθωσε ορισμένα μικροπροβλήματα, αλλά δεν είχαμε ικανό δείγμα της προηγούμενης έκδοσης ώστε να παρατηρήσουμε διαφορές. Σύντομα θα προστεθεί το Dark Mode και το Always On Display, όπως υποσχέθηκε η εταιρεία.
Κάμερες
Στο τελευταίο κομμάτι αυτού του πρώτου review αφήσαμε τις επιδόσεις των καμερών. Η επιλογή για τους 4 αισθητήρες της πίσω κάμερας μοιάζει βγαλμένη από το εγχειρίδιο της mid-range κατηγορίας και η απόδοση τους δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις αντίστοχες κάμερες άλλων συσκευών που δοκιμάσαμε τους τελευταίους μήνες.
Όπως μπορείτε να δείτε και στα αρκετά δείγματα στη gallery μας, η απόδοση του κύριου αισθητήρα 48MP (λήψεις κλασικά στα 12MP) είναι ιδιαίτερα καλή σε συνθήκες καλού φωτισμού, το barrel effect εξακολουθεί να υπάρχει παρά τη δουλειά που έχει γίνει στο λογισμικό για να το αποφύγει, το bokeh effect είναι εξαιρετικό και οι macro λήψεις λεπτομερείς.
Μόλις αρχίσει να μειώνεται το διαθέσιμο φως, χάνεται η λεπτομέρεια, ο υπερευρυγώνιος φακός εμφανίζει περίεργες αποχρώσεις και οι λήψεις πορτραίτων ή macro χάνουν την φυσικότητα τους. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και δύσκολα βρίσκεις καλύτερα αποτελέσματα σε αυτήν την κατηγορία. Να σημειωθεί ότι κάναμε και μια σύγκριση με την κάμερα του OnePlus 8 σε εσωτερικό χώρο, η οποία μας έδειξε ένα αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό αντίθεσης στη φωτογραφία του OnePlus Nord. Επίσης, το Nightscape mode δεν φαίνεται να βελτιώνει δραματικά το τελικό αποτέλεσμα.
Στη εμπρόσθια κάμερα δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τις selfies σε καλό φωτισμό, τόσο με τη χρήση του κύριου αισθητήρα 32MP, όσο και με τον υπερευρυγώνιο φακό στον αισθητήρα 8MP.
Καλός φωτισμός = καλές λήψεις. Μειωμένος φωτισμός - λεπτομέρεια και ακρίβεια πάνε περίπατο.
Τελικά, είναι το OnePlus Nord το flagship killer που περιμέναμε;
Το OnePlus Nord δεν λέει ψέματα. Ό,τι υποσχέθηκε η εταιρεία, το προσφέρει μέχρι κεραίας για τα δικά της τιμολογιακά δεδομένα. Αυτά τα έξτρα €50-70 σε σύγκριση με παρόμοιες προτάσεις άλλων εταιρειών μπορούν να δικαιολογηθούν από το καλό όνομα που έχει φτιάξει, το ταχύτατο λειτουργικό σύστημα της, την υποστήριξη που προσφέρει κλπ. Ένας μέσος χρήστης ίσως αξίζει να κοιτάξει προς τα εδώ για μια μεσαία επένδυση που θα του μείνει στα χέρια άνετα για μια 3ετία. Όσοι θέλουν το κάτι παραπάνω, κυρίως στον τομέα των καμερών, μάλλον θα πρέπει να κοιτάξουν αλλού.
Προδιαγραφές | OnePlus Nord |
---|---|
Διαστάσεις & Βάρος |
|
Οθόνη |
|
Επεξεργαστής |
|
RAM & Αποθηκευτικός χώρος |
|
Μπαταρία |
|
Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων | In-display |
Πίσω Κάμερα | Photo:
Video:
|
Εμπρόσθια Κάμερα |
|
Διάφορα |
|
Λειτουργικό σύστημα | Android 10 with OxygenOS 10.5 |