Όταν η Square Enix έπαιρνε την απόφαση να σχηματίσει την Tokyo RPG Factory ήταν ξεκάθαρη ότι ήθελε να δει μια διαφορετική προσέγγιση στην κατηγορία των action RPGs σε σύγκριση πάντα με ό,τι είχαμε συνηθίσει μέχρι το 2014. Η βασική φιλοσοφία ήταν να δημιουργήσουν παιχνίδια που θα συνδυάσουν το γρήγορο gameplay με ένα κάποιο βάθος εξέλιξης που γνωρίζουμε από τα παιχνίδια RPG. Η αρχή έγινε δυναμικά με το I Am Setsuna και συνεχίστηκε με το Lost Sphear, αλλά το Oninaki είναι αυτό που φέρνει την αλλαγή στο επίπεδο των γραφικών και προσφέρει στον gamer μια πλούσια ιστορία που αξίζει τον κόπο.
Στο Oninaki αναλαμβάνεις τον ρόλο του Kagachi, ο οποίος έχει την ιδιότητα του Watcher και καθήκον του είναι να συνοδεύει τις χαμένες ψυχές όσων πεθαίνουν στον επόμενο κόσμο. Σχεδόν αμέσως αντιλαμβάνεσαι πόσο σημαντικός είναι ο θάνατος στον κόσμο του παιχνιδιού, διότι η ψυχή θα πρέπει να μεταφερθεί με ασφάλεια στο επόμενο στάδιο προκειμένου να μετενσαρκωθεί και να μην μείνει παγιδευμένη σε μια κατάσταση limbo. Η κάστα των Watchers έχει τη δυνατότητα να βλέπει τόσο τον πραγματικό κόσμο, όσο και των κόσμο των ψυχών (The Veil), με την εναλλαγή από τον έναν κόσμο στον άλλο να γίνεται με το πάτημα ενός κουμπιού.
Αρχικά η δουλειά σου φαίνεται απλή, καθώς βοηθάς μερικές ψυχές να περάσουν στο επόμενο στάδιο, αλλά όλα αλλάζουν όταν συναντάς τη μικρή Linne και μπαίνει στο παιχνίδι ο μεγάλος ανταγωνιστής που ονομάζεται Night Devil. Επειδή δεν θέλω να κάνω spoilers για την υπόθεση, θα σταματήσω εδώ και απλά θα τονίσω το εξής: από πλευράς ιστορίας το Oninaki είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παιχνίδια που έπεσαν στα χέρια μου τα τελευταία χρόνια, γεμάτο ανατροπές που ξεφεύγουν αρκετά από τα κλισέ των JRPGs.
Στο κομμάτι του gameplay, ο Kagachi έχει να αντιμετωπίσει διάφορα τερατοειδή που κυκλοφορούν και στις δύο όψεις του κόσμου. Ουσιαστικά, σε όλο το παιχνίδι καλείσαι να “καθαρίζεις” τόσο τον κανονικό κόσμο, όσο και το Veil, με τα “γυρίσματα” από τον έναν κόσμο στον άλλο να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει ο παίκτης και άμεσα. Η διαφορά του The Veil από τον κανονικό κόσμο εστιάζεται στο γεγονός ότι οι περιοχές είναι καλυμμένες με μια μαύρη ομίχλη που αν πατήσεις μέσα της χάνεις αυτόματα όλη σου την ενέργεια. Για να ξεδιαλύνεις αυτήν την ομίχλη, θα πρέπει να βγάλεις από τη μέση ορισμένους ισχυρότερους εχθρούς (ας πούμε μίνι-μάνες) που βρίσκονται σε κοντινές θέσεις στον χάρτη του κανονικού κόσμου και στη συνέχεια να περάσεις στο The Veil από τις “τρύπες” που εμφανίζονται.
Οι μάχες γίνονται παραδοσιακά σε πραγματικό χρόνο σε hack ’n’ slash στυλ, αλλά η καινοτομία του Oninaki βρίσκεται στο γεγονός ότι ο κάθε χαρακτήρας έχει για σύμμαχο του κάποιους δαίμονες (Daemons). Ο προκαθορισμένος δαίμονας που κουβαλάς μαζί σου από την αρχή είναι η Aisha και σε βοηθά με το σπαθί της, ενώ στην πορεία εντοπίζεις και απελευθερώνεις άλλους δαίμονες με διαφορετικά όπλα και ειδικές ικανότητες. Εδώ μπαίνει και το στοιχείο RPG του παιχνιδιού, καθώς ο εξοπλισμός και οι ικανότητες των δαιμόνων αναβαθμίζονται σταδιακά ανάλογα με τις επιλογές που θα κάνει ο gamer και μάλιστα υπάρχει ολόκληρο σύστημα συνδυασμών για να ενισχύσεις τα όπλα σου.
Για να είμαι ειλικρινής, τις πρώτες φορές που έκατσα να ασχοληθώ για λίγο με το Oninaki μου φάνηκε αρκετά περίπλοκο και κάποιες επιλογές - δυνατότητες έμοιαζαν too much. Στην πορεία αποδείχτηκε ότι μαθαίνεις πολύ εύκολα τον χειρισμό για τις μάχες, αφού ουσιαστικά “κοπανάς” τα skills σου και όταν γίνεις possessed από τον δαίμονα που έχεις επιλέξει καταφέρνεις τα πιο δυνατά χτυπήματα σου. Το σύστημα αναβάθμισης των όπλων και των ικανοτήτων του δαίμονα είναι πανεύκολο να το κατανοήσεις και να επιλέξεις ποιον δρόμο θα ακολουθήσεις πρώτα, αλλά θα πω την αμαρτία μου: τερμάτισα το παιχνίδι επενδύοντας όλο τον χρόνο μου επάνω στον default δαίμονα μου, την Aisha.
Από πλευράς δυσκολίας, όλα εξαρτώνται από το επίπεδο που θα επιλέξεις. Το θετικό είναι ότι πρόκειται για ένα σχετικά μεγάλο παιχνίδι που θα σε βάλει αρκετές φορές να ξαναπεράσεις από τους ίδιους χάρτες, επομένως, εάν σου φανεί πολύ εύκολο ή πολύ δύσκολο μπορείς ανά πάσα στιγμή να αλλάξεις τον βαθμό δυσκολίας. Το μεσαίο επίπεδο είναι αρκούντως challenging για τον μέσο gamer, υπό την έννοια ότι απολαμβάνεις την ιστορία, τρως λίγα ζόρια στα mini-bosses και ιδρώνεις πραγματικά στα μεγάλα bosses. Ακριβώς επειδή είναι σχετικά μεγάλο και έχει αρκετό “ξύλο” μέχρι να φτάσεις στο τέλος, η επιλογή να εξελίξεις έναν μόνο δαίμονα ίσως είναι η δημοφιλέστερη για την πρώτη φορά που καταπιάνεσαι με το Oninaki, διότι θέλεις να φτάνεις όσο γίνεται πιο δυνατός απέναντι στα μεγάλα bosses. Αυτός ο δρόμος, ωστόσο, καταντά το gameplay αρκετά επαναλαμβανόμενο και ενδεχομένως κουραστικά όταν χρειάζεται να ξανασφάξεις σωρεία εχθρών σε ίδιους χάρτες. Πιθανότατα εάν “φορέσεις” ταυτόχρονα διαφορετικούς δαίμονες και τους εναλλάσσεις κατά τη διάρκεια της μάχης, τα πράγματα να γίνουν πιο δύσκολα αλλά τουλάχιστον θα έχεις κάτι διαφορετικό να ζεις στην πορεία.
Στον τομέα των γραφικών και των επιδόσεων, η έκδοση για το Nintendo Switch δεν μου άφησε κανένα παράπονο. Ακόμα και στις πιο γεμάτες μάχες με πληθώρα εχθρών στο κάδρο και πολλαπλά χτυπήματα, δεν παρατήρησα κάποιο σκάλωμα ή glitches στα γραφικά. Οι μόνες καθυστερήσεις καταγράφονται στους χρόνους φόρτωσης, ακόμη και όταν πραγματοποιείς fast travel από μια περιοχή στην άλλη, αλλά αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα του Nintendo Switch σε πολλά παιχνίδια και δεν θα το χρεώσουμε αποκλειστικά και μόνο στην Tokyo RPG Factory.
Συνοψίζοντας, το Oninaki είναι ένα πολύ αξιόλογο action RPG με συνολικό gameplay που ξεπερνά τις 30 ώρες, πληθώρα από δευτερεύουσες αποστολές και μπόλικο υλικό για να συνεχίσεις να ασχολείσαι μαζί του ακόμη και όταν το τερματίσεις, καθώς εμφανίζονται νέες περιοχές που δεν υπήρχαν πριν στον χάρτη (no spoilers…). Το gameplay ίσως σας φανεί μονότονο αν επιλέξετε να πορευθείτε με έναν δαίμονα, οπότε είναι στο χέρι σας να πειραματιστείτε. Το μεγαλύτερο ατού, πάντως, είναι η πολύ γεμάτη ιστορία του και αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία.
Photo Gallery
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας.