OpenAI o1 (aka Strawberry): Αυτό είναι το νέο AI μοντέλο για τα πιο σύνθετα προβλήματα

Ο OpenAI μόλις κυκλοφόρησε το τελευταίο του μοντέλο, αλλά αυτή τη φορά δεν φέρει το όνομα «ChatGPT» ή «GPT». Αντ' αυτού, ονομάζει το μοντέλο με το όνομα της ίδιας της εταιρείας: OpenAI o1.

Σε μια ανάρτηση στο blog, ο OpenAI περιέγραψε τον τρόπο λειτουργίας αυτού του νέου μοντέλου. Ακούγεται σαν τα φημολογούμενα χαρακτηριστικά που είχαν αναφερθεί προηγουμένως με την κωδική ονομασία «Strawberry». Το μοντέλο OpenAI o1 έχει δημιουργηθεί για να «ξοδεύει περισσότερο χρόνο για να σκέφτεται πριν απαντήσει».

Η δημοσίευση στο blog πρόσθεσε ότι ο στόχος είναι το OpenAI o1 να εργαστεί σε πολύ πιο σύνθετες διαδικασίες και projects:

Στις δοκιμές μας, η επόμενη ενημέρωση του μοντέλου αποδίδει παρόμοια με τους διδακτορικούς φοιτητές σε απαιτητικές εργασίες αναφοράς στη Φυσική, τη Χημεία και τη Βιολογία. Διαπιστώσαμε επίσης ότι υπερέχει στα Μαθηματικά και την κωδικοποίηση. Σε μια προκριματική εξέταση για τη Διεθνή Ολυμπιάδα Μαθηματικών (IMO), το GPT-4o έλυσε σωστά μόνο το 13% των προβλημάτων, ενώ το μοντέλο συλλογισμού σημείωσε 83%. Οι ικανότητες του στην κωδικοποίηση αξιολογήθηκαν σε διαγωνισμούς και έφτασαν το 89ο εκατοστημόριο σε διαγωνισμούς Codeforces.

Το OpenAI o1 δεν μπορεί να εκτελέσει ορισμένα από τα πράγματα που μπορούν να κάνουν τα LLM του ChatGPT, όπως η εύρεση πληροφοριών στο Διαδίκτυο ή ο έλεγχος αναρτημένων εικόνων και άλλων αρχείων. Παρ' όλα αυτά, η εταιρεία θεωρεί ότι αυτό το νέο μοντέλο είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στην παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη, γι' αυτό και ονόμασε το μοντέλο OpenAI o1, το οποίο σημαίνει «επαναφορά του μετρητή πίσω στο 1».

Εκτός από το κύριο μοντέλο OpenAI o1, ο οργανισμός λανσάρει επίσης το OpenAI o1-mini. Έχει σχεδιαστεί για να είναι ταχύτερο και φθηνότερο στη χρήση και επικεντρώνεται στη βοήθεια σε εργασίες κωδικοποίησης.

Οι συνδρομητές τόσο του ChatGPT Plus όσο και του ChatGPT Team θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο νέο μοντέλο OpenAI o1 από σήμερα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι διαθέσιμο για τους συνδρομητές των πακέτων ChatGPT Enterprise και ChatGPT Edu. Στο εγγύς μέλλον, το μοντέλο OpenAI o1-mini θα είναι προσβάσιμο στους δωρεάν χρήστες του ChatGPT.

[via]

Loading