OpenAI: Θα αφήσει τον μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα του για να μετατραπεί ταχύτατα σε εταιρεία αξίας πολλών δισ.

Ο OpenAI μπορεί να αναθεωρήσει την πολύπλοκη μη κερδοσκοπική δομή του υπέρ μιας παραδοσιακής κερδοσκοπικής πορείας για το 2025, το κλειδί για μια πιθανή αποτίμηση 150 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς ο ηγέτης στον τομέα της AI ακολουθεί μια παρόμοια πορεία αναζήτησης κέρδους με αυτή των ομοτίμων του στη Silicon Valley.

Η είδηση αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Fortune, με βάση τα σχόλια που έκανε ο CEO, Sam Altman, σε μια εβδομαδιαία συνάντηση με τους υπαλλήλους του OpenAI. Ο Altman αποκάλυψε στους εργαζόμενους λίγες λεπτομέρειες, αλλά επανέλαβε ότι ο OpenAI ήταν «ρυθμισμένος» ώστε να απομακρυνθεί από τον μη κερδοσκοπικό έλεγχο, καθώς είχε «ξεπεράσει» το ιδρυτικό του σχήμα.

Αυτή τη στιγμή, ο OpenAI λειτουργεί ως μια «καλυμμένη» κερδοσκοπική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (LLC) που ελέγχεται από έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Αυτή η δομή ήταν που επέτρεψε στο διοικητικό συμβούλιο του OpenAI, μέρος της μη κερδοσκοπικής μητρικής δομής, να απολύσει τον Altman από τη θέση του CEO τον Νοέμβριο του 2023. Το διοικητικό συμβούλιο κατηγόρησε τον Altman ότι έλεγε ψέματα και παρεμπόδιζε το έργο του μη κερδοσκοπικού διοικητικού συμβουλίου και τα μέτρα ασφαλείας του OpenAI, συμπεριλαμβανομένης της παράλειψης της φύσης της ιδιοκτησίας του στο ταμείο εκκίνησης του OpenAI. Ο Altman αποκαταστάθηκε αργότερα και ανέλαβε τον ηγετικό έλεγχο της ανανεωμένης εσωτερικής ομάδας ασφαλείας του OpenAI.

Μπαίνοντας στο νέο έτος, ο Altman και η ηγεσία του OpenAI κατευθύνουν τώρα μια αναπτυσσόμενη επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τον περασμένο μήνα, η Apple φημολογείται ότι επένδυσε στην AI startup, εντασσόμενη σε άλλους μεγάλους υποστηρικτές όπως η Microsoft για μια συνολική αποτίμηση άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με μια αναφορά του Reuters από την ίδια ημέρα με την ιστορία του Fortune, ανώνυμες πηγές ανέφεραν ότι οι επενδυτές κάνουν κεφαλαιακές εισφορές υπό την προϋπόθεση ότι ο OpenAI θα εγκαταλείψει το ανώτατο όριο κερδών του, γεγονός που μπορεί να απαιτήσει την αλλαγή ή την κατάργηση της μη κερδοσκοπικής οντότητας ελέγχου.

Εκπρόσωπος του OpenAI δήλωσε στο Fortune και το Reuters ότι ο μη κερδοσκοπικός βραχίονας της εταιρείας είναι «βασικός για την αποστολή μας και θα συνεχίσει να υπάρχει», καθώς ο OpenAI παραμένει «επικεντρωμένος στην οικοδόμηση AI που ωφελεί όλους».

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, πάντως, ότι αργά ή γρήγορα ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας θα πάει περίπατο και θα ανακοινωθεί μια ωραιότατη IPO που θα μετατρέψει τον OpenAI σε κανονική εταιρεία αξίας πολλών δισεκατομμυρίων (αν όχι τρισεκατομμυρίων).

[via]

Loading