OSIRIS-REx: Επέστρεψε με επιτυχία τα δείγματα από τον αστεροειδή Bennu

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η επιστροφή των δειγμάτων του αστεροειδούς Bennu στη Γη, καθώς η NASA κατάφερε να συλλέξει την κάψουλα που απελευθέρωσε το διαστημικό σκάφος OSIRIS-REx στην έρημο της Utah στις ΗΠΑ, την προώθησε σε ειδικό χώρο για καθαρισμό και θα την μεταφέρει στο Johnson Space Center στο Houston όπου θα ανοιχθεί για να ξεκινήσουν οι μελέτες.

Όπως δήλωσε ο διευθυντής της NASA, Bill Nelson,

Το OSIRIS-REx έφερε πίσω στη Γη κάτι μοναδικό: το μεγαλύτερο δείγμα αστεροειδούς που έχουμε δει ποτέ. Θα βοηθήσει τους ερευνητές να μελετήσουν τον τρόπο με τον οποίο σχηματίστηκαν οι πλανήτες, να κατανοήσουν τους αστεροειδείς που θα μπορούσαν να προσκρούσουν στη Γη και γενικότερα να εμβαθύνουν ακόμη περισσότερο τις γνώσεις τους για τον σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος. Η αποστολή αυτή αποδεικνύει ότι η NASA κάνει σημαντικά πράγματα που μας εμπνέουν και μας ενώνουν όλους.

Η αποστολή OSIRIS-REx εκτοξεύθηκε το 2016 και έφτασε μετά από 2 χρόνια στον αστεροειδή Bennu που κινείται με ταχύτητα 100.000 km/h σε απόσταση 320 εκατ. χιλιομέτρων μακριά από τη Γη. Αφού τέθηκε σε τροχιά και μελέτησε από κοντινή απόσταση τον αστεροειδή για περίπου 2 χρόνια, το 2020 έγινε η απίστευτα περίπλοκη «βουτιά» για να συλλέξει δείγμα από την επιφάνεια του, το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 250 γραμμάρια (το ακριβές βάρος θα γίνει γνωστό μέσα στις επόμενες ημέρες αφότου ανοίξει η κάψουλα).

Το 2021 ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής πίσω στη Γη και έφτασε να «ρίξει» την κάψουλα που συνέλεξε η NASA από την Utah. Η αποστολή του OSIRIS-REx δεν τελειώνει εδώ, όμως, καθώς μετονομάζεται σε OSIRIS-Apex και συνεχίζει το ταξίδι του προς έναν άλλο αστεροειδή, τον Apophis, με τον οποίο θα συναντηθεί τον Απρίλιο του 2029 σε απόσταση μόλις 30.000 km από την επιφάνεια της Γης (περίπου στο ύψος όπου βρίσκονται οι μετεωρολογικοί δορυφόροι).

Loading