Ένα τρισδιάστατα εκτυπωμένο εμφύτευμα πέους αποκατέστησε τη στυτική λειτουργία σε κουνέλια και χοίρους σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία.
Οι χοίροι με βλάβη στον ιστό του πέους τους που έλαβαν τη μοναδική στο είδος της χειρουργική επέμβαση όχι μόνο πέτυχαν στύση, αλλά και τα ποσοστά επιτυχούς παραγωγής απογόνων τους αυξήθηκαν από 25% σε 100%.
Το πέος διαθέτει μία από τις πιο πολύπλοκες δομές αγγειακού δικτύου στο ανθρώπινο σώμα. Εδώ και χρόνια, οι ερευνητές εργάζονται πάνω σε ένα μοντέλο του corpus cavernosum, του σπογγώδους ιστού του άξονα του πέους, το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει όσους αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία .
Η πρόσφατη μελέτη μιας ομάδας από την Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία παρουσιάζει ένα νέο φυσιολογικό μοντέλο που μπορεί να αναπαράγει τις στύσεις σε μεγάλα, ζωντανά ζώα.
Για τη δημιουργία του μοντέλου, οι ερευνητές μιμήθηκαν το corpus cavernosum μέσω της δημιουργίας ενός ικριώματος από υδρογέλη, ενός ικριώματος που είναι αρκετά ισχυρό ώστε να αντέχει την εσωτερική πίεση όταν η δομή γεμίζει με αίμα.
Στη συνέχεια, η ομάδα έσπειρε το ικρίωμα με ενδοθηλιακά κύτταρα χοίρου ή κουνελιού, τα οποία είναι τα κύρια κύτταρα που επενδύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τα ενδοθηλιακά κύτταρα (ECs) μπορούν να δημιουργήσουν ένα «προσαρμόσιμο σύστημα υποστήριξης της ζωής» σε ιστούς πλούσιους σε αγγεία, βοηθώντας στην αποκατάσταση και τη βελτίωση της λειτουργίας.
Για να δοκιμάσουν αυτή την ιδέα στο corpus cavernosum των χοίρων Bama και των κουνελιών της Νέας Ζηλανδίας, οι ερευνητές εμφύτευσαν το gel και τα ενδοθηλιακά κύτταρα σε δεκάδες ζώα με στυτικά προβλήματα.
Ορισμένα κουνέλια και χοίροι έλαβαν το τεχνητό εμφύτευμα πέους χωρίς ECs, αλλά εκείνα που έλαβαν τα ECs και το εμφύτευμα παρουσίασαν συνολικά καλύτερη στυτική λειτουργία. Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματά τους πλησίασαν εκείνα ενός ζώου χωρίς στυτική δυσλειτουργία.
«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι τα εμφυτεύματα βελτίωσαν αισθητά τη λειτουργική αποκατάσταση και ο συνδυασμός με τα ECs ενίσχυσε περαιτέρω αυτό το αποτέλεσμα, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτες βελτιώσεις στην αναγέννηση των ιστών και τη λειτουργική αποκατάσταση», αναφέρουν οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο μηχανικό Zhenxing Wang από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Κίνας. «Η γονιμότητα των ομάδων EC καταδεικνύει την αποκατάσταση της στυτικής λειτουργίας και της ικανότητας εκσπερμάτισης, γεγονός που υποδηλώνει την αποκατάσταση του σπηλαιώδους ιστού στους θεραπευόμενους άνδρες»
Οι χοίροι που έλαβαν το μοντέλο EC, για παράδειγμα, εμφάνισαν χαμηλά επίπεδα φλεγμονής μετά την επέμβαση και καθώς το ικρίωμα υδρογέλης αποικοδομήθηκε στο σημείο του ελαττώματος, σχηματίστηκε προοδευτικά νέος ιστός.
Όταν οι χοίροι αφέθηκαν να αναπαραχθούν λίγες εβδομάδες μετά τη χειρουργική επέμβαση, τα ποσοστά εγκυμοσύνης αυξήθηκαν από μόλις 25% στην ομάδα του ελαττώματος σε 75% στην ομάδα του εμφυτεύματος χωρίς EC. Οι αρσενικοί χοίροι που έλαβαν το εμφύτευμα με EC γονιμοποίησαν με επιτυχία κάθε θηλυκό χοίρο με τον οποίο ζευγάρωσαν.
Το νέο μοντέλο πέους μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο στη μελλοντική θεραπεία της ανθρώπινης στυτικής δυσλειτουργίας και των ασθενειών που προκαλούν ουλές στους βαθύτερους ιστούς του πέους, προκαλώντας επώδυνες στύσεις. Θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην ενημέρωση για την ανάπτυξη άλλων τεχνητών, πλούσιων σε αγγεία οργάνων, όπως η καρδιά.
«Για την ώρα, η ανάπτυξη μεταμοσχευτικών υλικών που υποστηρίζουν την αναγέννηση των νεύρων και ενσωματώνονται αποτελεσματικά με την ουρήθρα και τα αγγειακά δίκτυα του ξενιστή αποτελεί μεγάλη πρόκληση», επισημαίνουν οι συγγραφείς. «Αυτές οι προσεγγίσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν να ξεπεραστούν τα σημερινά εμπόδια στην αποκατάσταση τραυματισμών του πέους μεγάλης κλίμακας».
Δύο εβδομάδες μετά την εμφύτευση, το εμφυτευμένο μοντέλο επέτρεψε την αποκατάσταση ενός φυσιολογικού σχήματος πέους σε χοίρους με ελαττώματα του corpus cavernosum κατά τη διάρκεια της στύσης.
Ορισμένες μελέτες υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από τους μισούς άνδρες ηλικίας 40 έως 70 ετών εμφανίζουν ήπια έως μέτρια στυτική δυσλειτουργία που αυξάνεται με την ηλικία, και ενώ η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη, δεν είναι πάντα θεραπεύσιμη.
«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τις πιθανές κλινικές εφαρμογές των βιομιμητικών στυλοβακτηρίων για τη θεραπεία των τραυματισμών του πέους», καταλήγουν ο Wang και οι συνεργάτες του. «Επιπλέον, η μελέτη αυτή προωθεί την κλινική εφαρμογή των τρισδιάστατα εκτυπωμένων τεχνητών ιστικών οργάνων».
[via]