Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε "πανδημία" τον κορονοϊό όπως ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.
"Είμαστε έντονα ανήσυχοι από τα ανησυχητικά επίπεδα εξάπλωσης και έντασης και από τα ανησυχητικά επίπεδα αδράνειας. Ως εκ τούτου προχωρήσαμε στην εκτίμηση ότι ο Covid-19 μπορεί να χαρακτηριστεί «πανδημία»", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.
Όπως αναφέρει το News247.gr, ο διευθυντής των προγραμμάτων εκτάκτων καταστάσεων του ΠΟΥ, δρ Μάικ Ράιαν δήλωσε πως η χρήση της λέξης «πανδημία» για τον χαρακτηρισμό του κορονοϊού δεν αλλάζει τα μέτρα αντιμετώπισής του.
Υπενθυμίζεται ότι ο Covid-19 καταμετρά χιλιάδες θανάτους διεθνώς και έχει θέσει χώρες ολόκληρες σε καθεστώς καραντίνας.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανέφερε:
Εκατοντάδες άνθρωποι παλεύουν για τη ζωή τους στα νοσοκομεία. Τις επόμενες μέρες περιμένουμε να δούμε αύξηση στους ασθενείς του Covid-19, στον αριθμό των νεκρών και στις χώρες που θα νοσήσουν. Ο κορονοϊός μπορεί να χαρακτηριστεί πανδημία
Ο δρ. Μάικ Ράιαν ανέφερε πως το Ιράν και η Ιταλία βρίσκονται τώρα στην πρώτη γραμμή του ιού, αλλά προειδοποίησε πως άλλες χώρες «θα βρεθούν σε αυτή την κατάσταση πολύ σύντομα».
Παράλληλα είπε πως η κατάσταση στο Ιράν είναι «πολύ σοβαρή» και πως ο Οργανισμός θέλει να δει περισσότερη παρακολούθηση και περισσότερη φροντίδα τους ασθενείς. Το Ιράν «κάνει το καλύτερο που μπορεί» αλλά έχει ελλείψεις εξοπλισμού, τόνισε.
Η πανδημία δεν είναι μια λέξη που χρησιμοποιείται ανάλαφρα ή απρόσεκτα. Είναι μια λέξη που, αν γίνει κακή χρήση, μπορεί να προκαλέσει παράλογο φόβο ή την λανθασμένη εντύπωση ότι η μάχη έχει τελειώσει. Η περιγραφή της κατάστασης ως πανδημίας δεν αλλάζει την εκτίμηση του ΠΟΥ για την απειλή που θέτει ο κορονοϊός. Δεν αλλάζει το τι κάνει ο ΠΟΥ, ενώ ακόμη δεν αλλάζει το τι πρέπει να κάνουν οι χώρες
Τι σημαίνει πανδημία
Πανδημία (από τις ελληνικές λέξεις παν-όλος και δήμος-πληθυσμός) είναι μια επιδημία λοιμωδών ασθενειών που εξαπλώνεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή και απειλεί το σύνολο του πληθυσμού. Μια επιδημική ασθένεια που παραμένει σταθερή όσον αφορά τον αριθμό ανθρώπων που αρρωσταίνουν δεν θεωρείται πανδημία. Επιπλέον, οι πανδημίες γρίπης γενικά δεν αποτελούν την επανεμφανιζόμενη εποχική γρίπη.
Τα κρούσματα ξεπερνούν τα 118.000 σε 114 χώρες.
Όπως ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους, τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν τις 118.000 σε 114 χώρες ενώ συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους 4.291 άνθρωποι.
Σε κατάσταση συναγερμού παραμένει όλος ο πλανήτης.
Μικρές νίκες μετρά η Κίνα όταν οι υπόλοιπες χώρες χάνουν τον έλεγχο, με τους νεκρούς να ξεπερνούν τους 1.000 και τα κρούσματα τα 35.000.