Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Το ταλκ «πιθανότατα» προκαλεί καρκίνο!

Η υπηρεσία έρευνας για τον καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέδωσε μια καταδικαστική έκθεση για το κονιοποιημένο ορυκτό ταλκ, χαρακτηρίζοντάς το "πιθανότατα" καρκινογόνο για τον άνθρωπο, κυρίως λόγω του ότι οι σκόνες έχουν μολυνθεί άθελα τους με αμίαντο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) κατέταξε το ταλκ που απαντάται στη φύση ως "πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο (ομάδα 2Α)" με βάση "περιορισμένα στοιχεία" για τον καρκίνο των ωοθηκών, "επαρκή στοιχεία" για την ανάπτυξη καρκίνου σε πειραματόζωα και "ισχυρές μηχανιστικές ενδείξεις" για καρκινογόνες ιδιότητες που βρέθηκαν σε ανθρώπινα κύτταρα. Υποστηρίζει τα ευρήματα μιας μεγάλης μελέτης που δημοσιεύθηκε τον Μάιο, η οποία διαπίστωσε ότι η εφαρμογή ταλκ στα γυναικεία γεννητικά όργανα συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

"Υπήρχαν πολυάριθμες μελέτες που έδειξαν με συνέπεια αύξηση της συχνότητας εμφάνισης καρκίνου των ωοθηκών σε ανθρώπους που αυτοαναφέρθηκαν στη χρήση πούδρας σώματος στην περιοχή του περινέου", σημειώνει η έκθεση της IARC. "Αν και η αξιολόγηση επικεντρώθηκε σε ταλκ που δεν περιείχε αμίαντο, η μόλυνση του ταλκ με αμίαντο δεν μπορούσε να αποκλειστεί στις περισσότερες από τις μελέτες των ανθρώπων που εκτέθηκαν. Αυξημένο ποσοστό καρκίνου των ωοθηκών παρατηρήθηκε επίσης σε μελέτες που εξέταζαν την επαγγελματική έκθεση των γυναικών που εκτέθηκαν σε ταλκ στη βιομηχανία χαρτοπολτού και χαρτιού".

Ο οργανισμός διαπίστωσε υψηλότερο ποσοστό κακοήθων νεοπλασιών σε θηλυκούς αρουραίους (καρκίνος του μυελού των επινεφριδίων και καρκίνος του πνεύμονα) και τόσο καλοήθεις όσο και κακοήθεις νεοπλασίες σε αρσενικούς (μυελός των επινεφριδίων). Επιπλέον, η επίδραση του ταλκ στα κύτταρα αποκάλυψε ισχυρές ενδείξεις ότι προκάλεσε χρόνια φλεγμονή και μεταβάλλει την ανάπτυξη και τον θάνατο των κυττάρων.

Αυτό έρχεται μόλις ένα μήνα αφότου η Johnson & Johnson συμφώνησε να καταβάλει $700 εκατομμύρια δολάρια σε μια μαζική ομαδική αγωγή που κατηγόρησε την εταιρεία ότι εξαπάτησε τους πελάτες σχετικά με την ασφάλεια της διάσημης παιδικής πούδρας και άλλων προϊόντων ταλκ. Μια έρευνα είχε διαπιστώσει ότι τα προϊόντα της J&J είχαν μολυνθεί με ίχνη καρκινογόνου αμιάντου.

Ωστόσο, η έκθεση της IARC υπογραμμίζει τους περιορισμούς της - τα ευρήματα βασίστηκαν σε αυτοαναφορές και παρατηρήσεις, όχι σε δοκιμές, και ο οργανισμός παραδέχεται ότι δεν ήταν σε θέση να δηλώσει οριστικά ότι το ταλκ προκαλεί καρκίνο.

"Επιπλέον, οι προκαταλήψεις στον τρόπο με τον οποίο αναφέρθηκε η χρήση ταλκ στις επιδημιολογικές μελέτες δεν μπορούν να αποκλειστούν με εύλογη εμπιστοσύνη", προειδοποίησε η δήλωση. "Ως αποτέλεσμα, δεν μπορούσε να τεκμηριωθεί πλήρως ο αιτιώδης ρόλος του ταλκ".

Ένα φυσικό ορυκτό που αποτελείται από μαγνήσιο, πυρίτιο, οξυγόνο και υδρογόνο, το ταλκ χρησιμοποιείται σε προϊόντα περιποίησης του δέρματος από το 1800. Αν και δεν περιέχει κάθε προϊόν αμίαντο, τα δύο ορυκτά συχνά σχηματίζονται κοντά μεταξύ τους, καθιστώντας δύσκολη την εξόρυξη μόνο ταλκ. Επιπλέον, τα κοιτάσματα ταλκ συχνά φιλοξενούν τον πιο τοξικό αμίαντο - όπως ο τρεμολίτης ή ο ανθοφυλλίτης - που είναι πιο καρκινογόνος από τον χρυσοτίλη, ο οποίος αποτελεί το 95% του αμιάντου που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

"Η πρώτη ύλη ταλκ λαμβάνεται από ορυχεία που μπορεί επίσης να περιέχουν αμίαντο και συναφή ορυκτά", σημείωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) το 2020. "Η απομάκρυνση του αμιάντου με καθαρισμό των μεταλλευμάτων ταλκ είναι εξαιρετικά δύσκολη". Επίσης, δύσκολη είναι η δοκιμή των προϊόντων ταλκ για προσωπική χρήση και οι επιστημονικές μελέτες μέχρι στιγμής έχουν επιστρέψει ανάμεικτα αποτελέσματα όσον αφορά τους κινδύνους καρκίνου.

"Μέχρι να υπάρξουν περισσότερες πληροφορίες, οι άνθρωποι που ανησυχούν για πιθανές συνδέσεις μεταξύ ταλκ και καρκίνου μπορούν να επιλέξουν να αποφύγουν ή να περιορίσουν τη χρήση καταναλωτικών προϊόντων που το περιέχουν", προτείνει η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

[via]

Loading