Plantolin: Ένα ρομπότ - παγκολίνος που σκάβει τρύπες και ταυτόχρονα φυτεύει δέντρα [Video]

Ο παγκολίνος ψάχνει για τροφή σκάβοντας στο χώμα, οπότε γιατί να μην τον βάλουμε να φυτεύει και δέντρα, ενώ το κάνει; Η εκπαίδευση τους για κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά δύσκολη, γι' αυτό και μια μαθήτρια λυκείου της Καλιφόρνια σχεδίασε ένα ρομπότ εμπνευσμένο από τους παγκολίνους για να σκάβει και να φυτεύει ταυτόχρονα. Με την ονομασία Plantolin, το ρομπότ είναι ο τελευταίος νικητής του ετήσιου διαγωνισμού φυσικής ρομποτικής, ο οποίος διεξάγεται από το Πανεπιστήμιο του Surrey και χρηματοδοτείται από τη Βρετανική Οικολογική Εταιρεία.

Με λίγα λόγια, ο διαγωνισμός προσκαλεί ανθρώπους από όλο τον κόσμο να υποβάλουν τις ιδέες τους για ρομπότ εμπνευσμένα από τη φύση που είναι ικανά να κάνουν κάτι για να βοηθήσουν τον πλανήτη. Η νικήτρια ιδέα μετατρέπεται σε πραγματικό λειτουργικό πρωτότυπο από ένα ή περισσότερα από τα συνεργαζόμενα ερευνητικά ινστιτούτα. Στην περίπτωση του Plantolin, αυτός ο εταίρος ήταν το ίδιο το Πανεπιστήμιο του Surrey. Άλλοι εταίροι περιλαμβάνουν το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, το Royal College of Art, το EPFL Lausanne (Ελβετία), το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου και το Πανεπιστήμιο Alexander Humboldt (Γερμανία). Ο προηγούμενος νικητής ήταν ένα ρομποτικό ψάρι που φιλτράρει μικροπλαστικά σωματίδια από το νερό.

Με τον ίδιο τρόπο που ένας παγκόλινος βαδίζει στα δύο πίσω πόδια του, το Plantolin ισορροπεί σε στυλ Segway σε δύο τροχούς. Κάθε τροχός τροφοδοτείται από έναν ηλεκτρικό κινητήρα quadcopter drone. Η μακριά ουρά σηκώνεται ως αντίβαρο όταν το ρομπότ διασχίζει το έδαφος, αλλά γέρνει προς τα κάτω για να παρέχει μόχλευση μόλις το ρομπότ σταματήσει για να αρχίσει να σκάβει.

Το σκάψιμο γίνεται με δύο μηχανοκίνητα μπροστινά πόδια. Αυτά τα πόδια έχουν νύχια που παραμένουν κλειδωμένα στη θέση τους όταν απομακρύνουν το χώμα, αλλά λυγίζουν παθητικά από τη μέση όταν τραβιούνται προς τα εμπρός για να πάρουν άλλη μια φτυαριά. Μόλις σκάψει την τρύπα, το Plantolin την περνάει, ρίχνοντας μια «βόμβα σπόρων» (ουσιαστικά ένα ψήγμα σπόρων και χώματος) μέσα στην τρύπα. Αυτές οι βόμβες διοχετεύονται σε έναν διανομέα μέσω μιας τρύπας στην κορυφή του ρομπότ και μεταφέρονται από έναν εσωτερικό ιμάντα μεταφοράς στον «πισινό» του για διασπορά.

«Η αποκατάσταση των δασών μέσω της φύτευσης περισσότερων δέντρων είναι απαραίτητη για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πλανήτη μας», αναφέρει η δημιουργός Dorothy. «Οι παγκολίνοι περνούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους σκάβοντας στο έδαφος, οπότε σκέφτηκα ότι ένα ρομπότ φύτευσης εμπνευσμένο από τη συμπεριφορά των παγκολίνων θα ήταν πολύ φυσικό».

Μια καλή απόπειρα εξιλέωσης των παγκολίνων, οι οποίοι κατηγορήθηκαν για την COVID19...

[via]

Loading