POCO X7 Pro Review: Ένα ταχύτατο smartphone με εξαιρετική οθόνη

Το ξεκίνημα του 2025 αποδεικνύεται ιδιαίτερα γεμάτο για τη Xiaomi, η οποία επιθυμεί να πάρει από νωρίς το προβάδισμα με τις value-for-money προτάσεις της στη μεσαία κατηγορία, προτού ρίξει στο τραπέζι τα βαριά χαρτιά της μία ημέρα πριν την έναρξη του MWC 2025 στη Βαρκελώνη (βλ. Xiaomi 15 Ultra).

Ως ένα βαθμό, πάντως, θα λέγαμε ότι η εταιρεία ανταγωνίζεται… τον εαυτό της, καθώς στις ήδη εξαιρετικές προτάσεις της σειράς Redmi Note 14, έρχεται να προστεθεί το μεγάλο αστέρι της μεσαίας κατηγορίας: το POCO X7 Pro!

Με μια απλή ανάγνωση των τεχνικών προδιαγραφών του POCO X7 Pro παίρνεις μια ιδέα για τις δυνατότητες του, αλλά πάντοτε μια αναλυτική δοκιμή μας βοηθά να δούμε καλύτερα την πραγματικότητα. Εμείς έχουμε τη συσκευή στα χέρια μας εδώ και 2 εβδομάδες προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας σε αυτό το review.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ο σχεδιασμός του POCO X7 Pro είναι αρκετά αναγνωρίσιμος και αποπνέει την αισθητική που χαρακτηρίζει τη Xiaomi, ενώ παράλληλα διατηρεί τη μοναδικότητα του sub-brand της POCO. Αν κάποιος έβλεπε τη συσκευή χωρίς το logo «POCO» στην οθόνη, ίσως να μην μπορούσε να διακρίνει άμεσα την ταυτότητά της, καθώς το στιλ της είναι πολύ οικείο σε όσους γνωρίζουν τη γκάμα της Xiaomi. 

Το συγκεκριμένο μοντέλο που έχουμε στη διάθεσή μας είναι το μαύρο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από πλαστικό, αλλά με φινίρισμα που προσομοιώνει το γυαλί, δίνοντάς του την αίσθηση ενός πιο premium υλικού. Η αίσθηση αυτή ενισχύεται από τις ευθείες πλευρές, οι οποίες δεν γλιστρούν στο χέρι, κάνοντάς το άνετο στο κράτημα, παρά τις διαστάσεις του, που φτάνουν τα 16 εκατοστά ύψος και 7,5 εκατοστά πλάτος.

Ωστόσο, η αισθητική του POCO X7 Pro έχει κάποιες αδυναμίες, καθώς η επιφάνεια του κρατά πανεύκολα τις δαχτυλιές. Αν και αυτές δεν είναι τόσο εμφανείς όσο σε συσκευές ανώτερης κατηγορίας με πραγματικό γυαλί, είναι σαφώς αισθητές και γίνονται άμεσα εμφανείς ακόμη και όταν έχεις καθαρές παλάμες. Το γεγονός αυτό καθιστά σχεδόν αναπόφευκτο το να χρειαστεί να τοποθετηθεί μια θήκη, κάτι που μειώνει ως ένα βαθμό το επίπεδο του σχεδιασμού.

Η συσκευή έρχεται με μια θήκη TPU, η οποία, αν και δεν είναι εξαιρετικά σφιχτή, φαίνεται να προσφέρει καλή προστασία για τη συσκευή, οπότε δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αγοράσει κάποιος μια θήκη. Ωστόσο, η τοποθέτηση της θήκης στο τηλέφωνο αποδεικνύεται κάπως δύσκολη και στο πάνω μέρος της δεν προεξέχει ιδιαίτερα από την οθόνη, πράγμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την οθόνη σε περίπτωση πτώσης.

Να σημειωθεί ότι το POCO X7 Pro είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP68/69 για προστασία από νερό και σκόνη. 

Οθόνη

Η οθόνη του POCO X7 Pro μπορεί να χαρακτηριστεί πολύ εύστοχα με ένα και μόνο επίθετο: εντυπωσιακή! Διαθέτει AMOLED panel ανάλυσης 1.5K, η οποία προσφέρει εκπληκτική ποιότητα χρωμάτων, ειδικά αν δεν είστε λάτρεις των υπερκορεσμένων αποχρώσεων. Φυσικά, προσφέρονται επιλογές παραμετροποίησης της χρωματικής γκάμας από τις ρυθμίσεις της συσκευής.

Έχοντας ρυθμό ανανέωσης 120 Hz ως βασικό χαρακτηριστικό της μεσαίας κατηγορίας, η επόμενη εξέλιξη αφορούσε την φωτεινότητα. Σε σύγκριση με τον προκάτοχο του, η Xiaomi ανέβασε τη μέγιστη φωτεινότητα σχεδόν στο διπλάσιο, καθώς το POCO X7 Pro φτάνει τα 3200 nits. Φυσικά, αυτό το νούμερο επιτυγχάνεται μόνο όταν παρακολουθείς περιεχόμενο HDR ή όταν πέφτει έντονο φως στην οθόνη για λίγα λεπτά. Στις πιο καθημερινές και φυσιολογικές καταστάσεις, η φωτεινότητα του POCO X7 Pro φτάνει στα 1400 nits, η οποία είναι απόλυτα χρήσιμη για να βλέπεις καθαρά την οθόνη σε συνθήκες έντονου περιβαλλοντικού φωτισμού.

Σε γενικές γραμμές, η παρακολούθηση περιεχομένου και το gaming είναι απολαυστικά, με το POCO X7 Pro να εκπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο έναν από τους βασικούς στόχους του.

Hardware - Απόδοση

Η απόδοση του POCO X7 Pro αποτελεί μια εντυπωσιακή αναβάθμιση σε σχέση με τα δεδομένα της μεσαίας κατηγορίας και είναι χαρακτηριστικά συγκρίσιμη με μοντέλα υψηλότερης κατηγορίας. Παρά τις προκαταλήψεις που υπάρχουν ακόμη για τα SoC της MediaTek, το POCO X7 Pro αποδεικνύει ότι οι επεξεργαστές της εταιρείας μπορούν να ανταγωνιστούν επάξια αυτούς της Qualcomm, και το Dimensity 8400 Ultra είναι μια απόδειξη αυτού. 

Αν και τα νούμερα δεν το τοποθετούν στην κορυφή της κατηγορίας, η πραγματική εμπειρία χρήσης δείχνει ότι αυτός ο επεξεργαστής κινεί το σύστημα με άνεση, χωρίς να κολλάει, ακόμη και σε απαιτητικές εργασίες. Το POCO X7 Pro δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με πολλές ανοιχτές εφαρμογές, απαιτητικά παιχνίδια ή επεξεργασία βίντεο με πολλά εφέ.

Τα benchmarks δείχνουν ότι το POCO X7 Pro ξεπερνά τους περισσότερους από τους άμεσους ανταγωνιστές του και τον προκάτοχό του, προσφέροντας αξιοσημείωτη απόδοση. Η ελαφριά του υπεροχή σε σχέση με κάποια άλλα μοντέλα οφείλεται και στην παρουσία 12 GB μνήμης RAM.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο της συσκευής είναι ο αισθητήρας δαχτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη. Η θέση του είναι πολύ προσβάσιμη, επιτρέποντας εύκολη χρήση με οποιονδήποτε αντίχειρα, ενώ είναι και ταχύς και ακριβής, κάτι που αποτελεί εξέλιξη σε σχέση με τους πρώτους αισθητήρες δαχτυλικών αποτυπωμάτων στην μεσαία κατηγορία, οι οποίοι συχνά ήταν αργοί και αναξιόπιστοι. Αυτό το χαρακτηριστικό έχει βελτιωθεί αισθητά, κάνοντας τη χρήση της συσκευής πιο ευχάριστη.

Ο τομέας του ήχου δεν απογοητεύει επίσης, καθώς το σύστημα διπλών ηχείων προσφέρει καθαρό ήχο με υψηλά επίπεδα έντασης. Αν και στις υψηλές εντάσεις παρατηρείται κάποια ελαφριά παραμόρφωση του ήχου, αυτή δεν είναι αρκετά έντονη για να αποτελέσει πραγματικό πρόβλημα, κάτι που είναι αρκετά εντυπωσιακό για τη μεσαία κατηγορία.

Σε ό,τι αφορά τα games, το POCO X7 Pro δεν υποστηρίζει τις υψηλότερες ρυθμίσεις γραφικών, αλλά μπορεί να παίξει σε απαιτητικές συνθήκες με 60 fps, ανάλυση FullHD, και μεσαία ποιότητα σκιών και οπτικών εφέ, χωρίς καθυστερήσεις ή πτώση καρέ. Ωστόσο, παρατηρήσαμε ότι η συσκευή ζεσταίνεται κάπως μετά από 20-30 λεπτά έντονης χρήσης, χωρίς όμως να πέφτει η απόδοση.

Η μπαταρία του POCO X7 Pro, με χωρητικότητα 6000 mAh, προσφέρει μια ικανοποιητική αυτονομία, αν και περιμέναμε κάτι καλύτερο δεδομένου του μεγέθους της. Προφανώς σου βγάζει με χαρακτηριστική άνεση μια ολόκληρη ημέρα έντονης χρήσης, ωστόσο, έχουμε δει πολύ καλύτερες επιδόσεις στον τομέα της αυτονομίας ακόμα και σε υποδεέστερες συσκευές.

Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται στο λειτουργικό σύστημα HyperOS 2 που βασίζεται στο Android 15, το οποίο ακόμα βρίσκεται σε αρκετά πρώιμο στάδιο και δεν αποκλείεται με κάποιο από τα επόμενα updates να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης, δυστυχώς δεν συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο ο φορτιστής ισχύος 90W για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Παρόλα αυτά, εμείς φορτίζαμε με έναν φορτιστή ισχύος 67W και η πλήρης φόρτιση μας πήρε περίπου 60 λεπτά.

Λογισμικό

Η πολιτική αναβάθμισης της Xiaomi μπορεί να προκαλέσει κάποια σύγχυση. Εκτός από το γεγονός ότι δεν υπάρχει σταθερή υποστήριξη για τα μοντέλα της για αρκετά χρόνια, παρατηρείται ότι οι συσκευές δεν ακολουθούν μια ενιαία πορεία αναβαθμίσεων. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ενώ συσκευές όπως το Redmi Note 14 έρχονται με HyperOS 1 και Android 14, το POCO X7 Pro χρησιμοποιεί HyperOS 2 και Android 15. Παρόλα αυτά, η κατάσταση του λογισμικού σε αυτή τη συσκευή είναι ικανοποιητική και δεν υπάρχουν παράπονα για τη συγκεκριμένη υλοποίηση.

Το HyperOS 2 φαίνεται να είναι ένα πιο εξελιγμένο σύστημα σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα και καλύτερη απόδοση γενικά, αν και ακόμα φαίνεται να βρίσκεται στα πρώτα του βήματα.

Η μεγάλη καινοτομία του HyperOS 2 είναι η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης. Το POCO X7 Pro διαθέτει διάφορες δυνατότητες που βασίζονται στην AI, όπως η δυνατότητα σύνοψης κειμένων σε σημειώσεις, η απομαγνητοφώνηση ηχογραφήσεων, η επέκταση εικόνων και η αφαίρεση αντικειμένων από φωτογραφίες. Αυτές οι λειτουργίες, αν και παρέχουν ικανοποιητικά αποτελέσματα στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ενδέχεται να είναι κάπως αργές στην εκτέλεσή τους. Η επεξεργασία συνήθως πραγματοποιείται στους servers της Xiaomi και λειτουργίες όπως η αφαίρεση αντικειμένων είναι πιο χρονοβόρες σε σχέση με την αντίστοιχη λειτουργία που προσφέρει το Google Photos.

Η Xiaomi δεν εισάγει τίποτα το καινοτόμο ή επαναστατικό σε αυτό το σημείο, αλλά οι λειτουργίες που προσφέρονται είναι πρακτικές και μπορούν να αξιοποιηθούν από τους χρήστες που τις χρειάζονται. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι λειτουργίες δεν είναι ιδιαίτερα περίπλοκες, επιτρέπουν μια πιο εύκολη και αποτελεσματική χρήση της συσκευής για καθημερινές ανάγκες. Όλα αυτά ολοκληρώνονται με το Google Gemini, το οποίο γίνεται ο προσωπικός βοηθός του POCO X7 Pro για όποιον το επιθυμεί.

Κάμερες

Στα χαρτιά, το POCO X7 Pro φαίνεται να έχει χάσει κάποια στοιχεία σε σχέση με την προηγούμενη γενιά, μιας και το POCO X6 Pro διέθετε τριπλή κάμερα, ενώ το POCO X7 Pro έρχεται με δύο μόνο αισθητήρες. Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή είναι η αφαίρεση του αισθητήρα macro 2MP, ο οποίος δεν προσέφερε ιδιαίτερη ποιότητα και τελικά κρίθηκε περιττός. Αν θέλετε την άποψη μας, καιρός ήταν και μακάρι να ακολουθήσουν και άλλοι κατασκευαστές!

Ο κύριος αισθητήρας της κάμερας έχει ανάλυση 50 MP, που είναι χαμηλότερη από τα 64 MP του POCO X6 Pro, αλλά προσφέρει καλύτερους φακούς, με βελτιωμένο φωτισμό και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Η ανάλυση δεν είναι το παν και η ποιότητα της εικόνας βελτιώνεται με αυτούς τους παράγοντες, καθιστώντας τον αισθητήρα πιο ικανό σε πραγματικές συνθήκες χρήσης.

Η εφαρμογή της κάμερας προσφέρει τις βασικές λειτουργίες φωτογράφισης και λήψης βίντεο, ενώ διαθέτει και μια λειτουργία Pro που επιτρέπει τη ρύθμιση όλων των παραμέτρων χειροκίνητα. Επίσης, επιτρέπει την προσαρμογή της σειράς των λειτουργιών, καθώς και την προσθήκη ή αφαίρεση κάποιων λειτουργιών από την ενότητα «More». 

Στη βασική λειτουργία αυτόματης λήψης, τα αποτελέσματα είναι καλά όσον αφορά την ευκρίνεια και τη λεπτομέρεια, αν και οι εικόνες είναι ελαφρώς υπερκορεσμένες. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με τη χρήση της χειροκίνητης λειτουργίας και την προσαρμογή των παραμέτρων, κάτι που μεταξύ μας είναι μάλλον απίθανο να ακολουθήσει ο μέσος χρήστης.

Αναφορικά με το zoom, η συσκευή δεν προσφέρει τηλεφακό, οπότε η ποιότητα της εικόνας μειώνεται καθώς αυξάνεται ο αριθμός του ψηφιακού zoom. Ωστόσο, το POCO X7 Pro προσφέρει μια καλή επεξεργασία εικόνας, διατηρώντας κάποια λεπτομέρεια ακόμη και στο 10x, ενώ μέχρι και το 4x σε συνθήκες καλού φωτισμού παίρνεις αξιοποιήσιμα αποτελέσματα.

Η υπερευρυγώνια κάμερα του POCO X7 Pro αποδίδει πολύ πιο ζεστά χρώματα από ό,τι περιμέναμε, αλλά παρουσιάζει σημαντική παραμόρφωση στις άκρες και είναι σαφέστατα υποδεέστερη ως προς την ποιότητα της εικόνας. Η λεπτομέρεια που προσφέρει είναι περιορισμένη, και η υπερβολική παραμόρφωση καθιστά τη λήψη φωτογραφιών με αυτήν λιγότερο ικανοποιητική. Παρόλο που η κύρια κάμερα αποδίδει εξαιρετικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, η υπερευρυγώνια θα χρήζει βελτίωσης στις μελλοντικές γενιές της POCO.

Στην λειτουργία πορτραίτου, το POCO X7 Pro διακρίνεται για την εξαιρετική ερμηνεία του θέματος, απομονώνοντάς το από το φόντο με πολύ καλή διαχείριση του bokeh, χωρίς την υπερβολική τεχνητή θόλωση που βλέπουμε συνήθως στα mid-range smartphones. Παρόμοιου επιπέδου είναι και η απόδοση της εμπρόσθιας κάμερας, η οποία αυξάνει ελαφρώς τον κορεσμό των χρωμάτων, κόβει πολύ σωστά το θέμα από το φόντο και αποτυπώνει εξαιρετικά (τηρουμένων των αναλογιών) τις υφές του δέρματος.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η απόδοση της κάμερας είναι αναμενόμενα λιγότερο καλή. Παρά την προσθήκη επιπλέον φωτεινότητας, τα αποτελέσματα δεν έχουν την ίδια ποιότητα και αν επιχειρήσεις να zoomάρεις μειώνεται δραματικά η ανάλυση. Με βάση όσα αναφέραμε προηγουμένως, αντιλαμβάνεστε ότι δεν ενδείκνυται η επιλογή της υπερευρυγώνιας κάμερας τη νύχτα, καθώς οι φωτογραφίες γεμίζουν με θόρυβο και χάνεται κάθε μικρή λεπτομέρεια.

Στον τομέα του video, το POCO X7 Pro αποδίδει αξιοπρεπώς, με δυνατότητα εγγραφής 4K μέχρι 60 fps στην πίσω κάμερα και 1080p στα 30 fps στην εμπρόσθια κάμερα. Η σταθεροποίηση της εικόνας, αν και ικανοποιητική, δεν είναι ιδανική σε περίπτωση που θέλεις να κάνεις λήψη εν κινήσει.

Συνολικά, η κάμερα του POCO X7 Pro προσφέρει μια πολύ καλή φωτογραφική εμπειρία, με τον κύριο αισθητήρα να ξεχωρίζει. Υπάρχουν, όμως, πολύ καλύτερες επιλογές στη mid-range κατηγορία για όσους επιθυμούν κάτι περισσότερο στον τομέα της φωτογραφίας.

Επίλογος

Όπως και με τα Redmi Note 14 Pro+ και Redmi Note 14 5G, έτσι και με το POCO X7 Pro δεν έχουμε κάποιο σοβαρό παράπονο από τη Xiaomi, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψιν ότι μιλάμε για τη mid-range κατηγορία. Η εταιρεία είναι ξεκάθαρη σε αυτό που θέλει να προσφέρει στον μέσο χρήστη, αλλά ταυτόχρονα δημιουργεί μια σύγχυση στην αγορά με τις πολλές επιλογές που διαθέτει.

Ειλικρινά είτε κάποιος επιλέξει το Redmi Note 14 Pro+, είτε το POCO X7 Pro, δεν έχουμε καμία απολύτως ένσταση. Αμφότερα είναι κορυφαίες value-for-money επιλογές και ίσως παίζει μεγαλύτερο ρόλο τι σου αρέσει περισσότερο εμφανισιακά, παρά από πλευράς επιδόσεων.

Μιας και μιλάμε, πάντως, για το POCO X7 Pro σε αυτό το review, μπορείς να είσαι σίγουρος ότι επιλέγεις ένα smartphone με πιο premium κατασκευή στην όψη από ό,τι πραγματικά είναι, με επιδόσεις επεξεργαστή υψηλότερης κατηγορίας, μια εντυπωσιακή οθόνη και απλά ικανοποιητική κάμερα και αυτονομία.

POCO X7 Pro

  • Οθόνη 6.67’’ AMOLED 1.5K (2712 x 1220, 120Hz, Dolby Vision, HDR10+, 3200nits μέγιστη φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass 7i
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Dimensity 8400 (4nm)
  • Μνήμη RAM 12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB UFS 4.0
  • Dual κάμερα 50MP f/1.5 OIS + 8MP f/2.2 ultrawide 
  • Εμπρόσθια κάμερα 20MP f/2.2
  • In-display οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • Ηχεία stereo
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 15 με HyperOS 2
  • Μπαταρία 6000mAh με υποστήριξη φόρτισης σε ισχύ 90W
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 160.8 x 75.2 x 8.3mm
  • Βάρος 195gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68/IP69 για προστασία από σκόνη και νερό (1.5m για 30 λεπτά)
Loading