Ποιες οι διαφορές μεταξύ A18 και A18 Pro στα iPhone 16 και iPhone 16 Pro αντίστοιχα

Η Apple παρουσίασε νέους mobile επεξεργαστές 2ης γενιάς σε κλίμακα 3nm τόσο για το iPhone 16 όσο και για το iPhone 16 Pro, φέρνοντας αξιοσημείωτες βελτιώσεις στις επιδόσεις. Τα iPhone 16 και 16 Plus διαθέτουν τον επεξεργαστή A18, ενώ τα iPhone 16 Pro και Pro Max διαθέτουν τον A18 Pro. Τα chips είναι παρόμοια, αλλά υπάρχουν κάποιες διαφορές που πρέπει να γνωρίζετε, καθώς και διαφορές στη θερμική σχεδίαση των iPhone 16 και 16 Pro.

Κοινά χαρακτηριστικά των A18 και A18 Pro

  • Κατασκευασμένα σε διεργασία δεύτερης γενιάς 3-nm με μικρότερα τρανζίστορ.
  • 6-πύρηνη CPU με τέσσερις πυρήνες υψηλών επιδόσεων και δύο πυρήνες ενεργειακής αποδοτικότητας.
  • Αναβαθμισμένη νευρωνική μηχανή 16 πυρήνων, βελτιστοποιημένη για την εκτέλεση μεγάλων παραγωγικών AI μοντέλων.
  • Αναβαθμισμένο υποσύστημα μνήμης με 17% μεγαλύτερο εύρος ζώνης (bandwidth).

Χαρακτηριστικά A18 (iPhone 16 / 16 Plus)

Το A18 διαθέτει 5-πύρηνη GPU αντί της 6-πύρηνης GPU του A18 Pro.

Τα μοντέλα iPhone 16 διαθέτουν νέο θερμικό σχεδιασμό. Η Apple αναφέρει ότι ενημέρωσε την κύρια logic board, συγκεντρώνοντας την τοποθέτηση των chips και βελτιστοποιώντας την περιβάλλουσα αρχιτεκτονική. Υπάρχει μια υποδομή από ανακυκλωμένο αλουμίνιο που διαχέει τη θερμότητα για 30% υψηλότερη και σταθερότερη απόδοση στο gaming.

Το A18 προσθέτει επίσης hardware accelerated ray tracing, ένα χαρακτηριστικό που ήταν διαθέσιμο στα μοντέλα iPhone 15 Pro με επεξεργαστή A17 Pro, αλλά είναι κάτι καινούργιο για τα βασικά μοντέλα iPhone. Το hardware accelerated ray tracing είναι χρήσιμο για παιχνίδια και πλέον τα iPhone 16 μπορούν να τρέξουν όλα τα παιχνίδια ποιότητας κονσόλας που η Apple διαφήμιζε για τα περυσινά iPhone 15 Pro.

Σε σύγκριση με το A16 Bionic, η CPU του A18 Pro είναι 30% ταχύτερη, ενώ προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις καταναλώνοντας 30% λιγότερη ενέργεια. Η GPU είναι 40% ταχύτερη από την GPU του A16 Bionic και προσφέρει τις ίδιες επιδόσεις χρησιμοποιώντας 35% λιγότερη ενέργεια. Η νέα Neural Engine είναι 2 φορές ταχύτερη για μηχανική μάθηση από αυτή του A16 Bionic.

Χαρακτηριστικά A18 Pro (iPhone 16 Pro / 16 Pro Max)

Το A18 Pro διαθέτει την ίδια 6πύρηνη CPU με το A18, καθώς και την ίδια Neural Engine, αλλά έχει έναν επιπλέον πυρήνα GPU.

Σύμφωνα με την Apple, το iPhone 16 Pro μεγιστοποιεί τη θερμική χωρητικότητα με ένα επεξεργασμένο πλαίσιο που χρησιμοποιεί 100% ανακυκλωμένο αλουμίνιο. Είναι συνδεδεμένο με το πλαίσιο τιτανίου χρησιμοποιώντας διάχυση στερεάς κατάστασης και συνδυάζεται με μια υποδομή αλουμινίου με επένδυση γραφίτη. Η νέα θερμική αρχιτεκτονική προσφέρει 20% βελτίωση και σταθεροποιημένη απόδοση στο gaming σε σύγκριση με το A17 Pro.

Η 6-πύρηνη CPU A18 Pro είναι 15% ταχύτερη από την CPU A17 Pro και παρέχει την ίδια απόδοση χρησιμοποιώντας 20% λιγότερη ενέργεια. Η Apple αναφέρει ότι πρόκειται για την ταχύτερη CPU σε οποιοδήποτε smartphone, με επιταχυντές ML επόμενης γενιάς που είναι άμεσα προγραμματιζόμενοι για υπολογισμούς υψηλής απόδοσης και χαμηλής καθυστέρησης. Η 6πύρηνη GPU είναι 20% ταχύτερη από την GPU του A17 Pro και το hardware accelerated ray tracing είναι 2 φορές ταχύτερο.

Η αναβαθμισμένη Neural Engine είναι ταχύτερη και πιο αποδοτική από τη Neural Engine του A17 Pro. Η Apple αναφέρει ότι οι λειτουργίες Apple Intelligence εκτελούνται 15% ταχύτερα στο A18 Pro σε σχέση με το A17 Pro.

Υπάρχει μια νέα προηγμένη μηχανή απεικόνισης για το ProMotion, ένας νέος video encoder και ένας νέος επεξεργαστής σήματος εικόνας. Σε συνδυασμό, επεξεργάζονται διπλάσιο όγκο δεδομένων για γρήγορη κωδικοποίηση βίντεο και βελτιωμένη απόδοση.

[via]

Loading