Πολίτες επιστήμονες βοήθησαν στον εντοπισμό ενός απίστευτα γρήγορα κινούμενου αντικειμένου στο Διάστημα, το οποίο ταξιδεύει με τέτοια ταχύτητα που θα εκτοξευθεί από τον Γαλαξία μας και θα κατευθυνθεί στον διαγαλαξιακό χώρο.
Ερασιτέχνες αστρονόμοι που εργάζονται στο πρόγραμμα Backyard Worlds: Planet 9 εντόπισαν το αντικείμενο, το οποίο παρατηρήθηκε επίσης από το πρόσφατα αποσυρθέν τηλεσκόπιο NEOWISE της NASA. Η τριάδα των επιστημόνων πολιτών - Martin Kabatnik, Thomas P. Bickle και Dan Caselden - εντόπισε το αντικείμενο με την ονομασία CWISE J124909.08+362116.0 πριν από αρκετά χρόνια και τώρα επιβεβαιώθηκε ότι είναι συν-συγγραφείς σε μια εργασία σχετικά με την ανακάλυψή του.
«Δεν μπορώ να περιγράψω το επίπεδο ενθουσιασμού», δήλωσε ο Kabatnik σε δήλωσή του. «Όταν είδα για πρώτη φορά πόσο γρήγορα κινείται, ήμουν πεπεισμένος ότι πρέπει να έχει ήδη αναφερθεί».
Το αντικείμενο ταξιδεύει με την εκπληκτική ταχύτητα του 1 εκατομμυρίου χιλιομέτρων την ώρα, αλλά ενδιέφερε τους επιστήμονες και για έναν άλλο λόγο. Φαίνεται να έχει ασυνήθιστα χαμηλή μάζα, γεγονός που καθιστά δύσκολη την ταξινόμηση του. Θα μπορούσε να είναι ένα μικρό αστέρι, ή θα μπορούσε να είναι ένας τύπος αντικειμένου που ονομάζεται καφέ νάνος και δεν επιτυγχάνει ποτέ σύντηξη στον πυρήνα του.
Οι επιστήμονες έχουν διατυπώσει δύο θεωρίες για το γιατί ταξιδεύει τόσο γρήγορα: Είτε ήταν συνοδός ενός λευκού νάνου και εκτοξεύτηκε με μεγάλες ταχύτητες από μια έκρηξη σουπερνόβα, είτε ήταν μέρος ενός σμήνους άστρων που συγκρούστηκε με ένα ζεύγος μαύρων οπών και εκτοξεύτηκε με τεράστια δύναμη.
«Όταν ένα αστέρι συναντά μια διπλή μαύρη τρύπα, η πολύπλοκη δυναμική αυτής της αλληλεπίδρασης τριών σωμάτων μπορεί να πετάξει το αστέρι έξω από το σφαιρωτό σμήνος», εξήγησε ο Kyle Kremer του UC San Diego.
Για να μάθουν ποια από τις δύο αυτές θεωρίες είναι σωστή, οι αστρονόμοι πρέπει να μελετήσουν τη σύνθεση του αντικειμένου. Έχουν ήδη διαπιστώσει ότι έχει πολύ λιγότερο σίδηρο και άλλα μέταλλα από παρόμοια άστρα και καφέ νάνους, γεγονός που υποδηλώνει ότι είναι πολύ παλιό.
Τα βαρέα στοιχεία όπως τα μέταλλα δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά από τη σύντηξη που συνέβη στα πρώτα αστέρια και διαδόθηκαν στον γαλαξία όταν αυτά τα αστέρια εξερράγησαν σε υπερκαινοφανείς αστέρες. Έτσι, συχνά, όσο νωρίτερα στο Σύμπαν προέρχεται ένα αστέρι, τόσο λιγότερα μέταλλα περιέχει.
[via]