Πως σχετίζεται η ατμοσφαιρική ρύπανση με τις αποβολές

Η ατμοσφαιρική ρύπανση που εκλύεται από την καύση ορυκτών καυσίμων μπορεί να συνδέεται με την αύξηση των αποβολών, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας ξεχωριστής μελέτης που διαπίστωσε ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού στα παιδιά.

Η νέα μελέτη διερεύνησε την έκθεση σε μικροσωματίδια, διοξείδιο του θείου και διοξείδιο του αζώτου σε έγκυες γυναίκες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου.  Αυτές οι τοξικές χημικές ουσίες απαντώνται στην πλειοψηφία των μεγαλουπόλεων παγκοσμίως, αλλά σε ορισμένες προφανώς η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη και πιο επικίνδυνη.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στην Μπαότζι, μια πόλη στη βορειοδυτική Κίνα, τα οποία καταγράφηκαν μεταξύ 2017 και 2019. Στη συνέχεια ανέλυσαν αυτές τις καταγραφές μαζί με δεδομένα για 770 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν σε δύο νοσοκομεία της πόλης μεταξύ 2018 και 2019.  Μεταξύ αυτών, 154 είχαν αποβολές και οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας σημαντικός αριθμός αυτών που έχασαν το μωρό τους ήταν έγκυες όταν η ποιότητα του αέρα ήταν η χειρότερη δυνατή στο Baoji.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το γιατί η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει αποβολή, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής των ορμονών της εγκυμοσύνης, της πρόκλησης επιβλαβών φλεγμονών στη μητέρα και των αρνητικών επιπτώσεων στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, το διοξείδιο του θείου και το διοξείδιο του αζώτου είναι τρεις από τους έξι ρύπους με «κριτήρια», που ονομάζονται έτσι επειδή η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) τους ρυθμίζει αναπτύσσοντας κριτήρια για τον καθορισμό των επιτρεπόμενων επιπέδων. Η καύση ορυκτών καυσίμων είναι μια από τις κύριες πηγές και των τριών αυτών ρύπων. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτούς μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες και πρόωρο θάνατο.

Πρόσφατα, μια ανασκόπηση της πιο πρόσφατης βιβλιογραφίας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Brain Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα με γενετική προδιάθεση για αυτισμό που εκτέθηκαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση σε νεαρή ηλικία είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν την πάθηση σε σχέση με τα άτομα που εκτέθηκαν σε λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yan'an στην Κίνα διερεύνησαν κατά πόσον οι ρύποι αυτοί μπορεί να επηρεάζουν τη συχνότητα αποβολής σε έγκυες γυναίκες. Η ποιότητα του αέρα στο Baoji θεωρείται γενικά κακή, αλλά ποικίλλει εποχιακά λόγω της αυξημένης καύσης άνθρακα για τη θέρμανση των σπιτιών το χειμώνα.

Από τις 12 Νοεμβρίου, ο δείκτης ποιότητας του αέρα (AQI) στο Baoji είναι 229, ο οποίος θεωρείται «πολύ ανθυγιεινός», σύμφωνα με το IQAir. Ο κύριος ρύπος στο Baoji είναι τα λεγόμενα λεπτά σωματίδια, μικροσκοπικά σωματίδια που μπορούν να ταξιδέψουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες, προκαλώντας βλάβες στους ιστούς και φλεγμονές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία ατμοσφαιρικής ρύπανσης παράλληλα με τα δεδομένα για 770 έγκυες γυναίκες που εισήχθησαν στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του Κεντρικού Νοσοκομείου Baoji και του Λαϊκού Νοσοκομείου Baoji από το 2018 έως το 2019. Από αυτές τις 770 γυναίκες, ηλικίας 19 έως 44 ετών, 154 υπέστησαν αποβολές και 616 γέννησαν φυσιολογικά μωρά.

Οι ερευνητές υπολόγισαν το επίπεδο έκθεσης στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση για κάθε έγκυο γυναίκα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Η μελέτη τους διαπίστωσε ότι όσες ήταν έγκυες την άνοιξη και τον χειμώνα είχαν υψηλότερη συχνότητα αποβολής από όσες ήταν έγκυες το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, γεγονός που θα μπορούσε να είναι μια καλή απόδειξη της σχέσης μεταξύ των λεπτών σωματιδίων, του διοξειδίου του θείου, του διοξειδίου του αζώτου και των αποβολών.

Αυτό συμβαίνει επειδή τα δεδομένα παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα αποκάλυψαν ότι οι συγκεντρώσεις αυτών των ρύπων ήταν υψηλότερες την άνοιξη και τον χειμώνα απ' ό,τι το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, καθώς οι κάτοικοι του Baoji καίνε άνθρακα για να θερμάνουν τα σπίτια τους κατά τους ψυχρότερους μήνες. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σχέση μεταξύ του όζοντος ή των εισπνεύσιμων σωματιδίων και της αποβολής.

Τα νέα αυτά ευρήματα συνάδουν με μια μελέτη του 2016 που διαπίστωσε ότι η έκθεση μόνο στο διοξείδιο του αζώτου μπορεί να αυξήσει τις αποβολές κατά 16%. Οι ειδικοί έχουν προτείνει διάφορες εξηγήσεις για τους λόγους για τους οποίους η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι χημικές ουσίες διαταράσσουν τις ορμόνες της εγκυμοσύνης, ενώ άλλοι επισημαίνουν την ικανότητά τους να προκαλούν επιβλαβείς φλεγμονές στις έγκυες γυναίκες.

Άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου και να οδηγήσουν σε χαμηλό βάρος γέννησης, πρόωρο τοκετό, γενετικές ανωμαλίες, μη φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης του εμβρύου και νεογνική θνησιμότητα. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει μη φυσιολογική ανάπτυξη του πλακούντα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενή αποτελέσματα της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι παράγοντες κινδύνου για αποβολή και δεν είναι όλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η ρύπανση. Η ηλικία, το ιστορικό αποβολής, το κολπικό μικροβίωμα, η γενετική και οι ανοσολογικοί παράγοντες είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον κίνδυνο αποβολής.

Η μελέτη τους αξιολόγησε αυτούς ανεξάρτητα από την έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και διαπίστωσε ότι το επάγγελμα, ο αριθμός των προηγούμενων τοκετών και των καισαρικών τομών, η τελευταία έμμηνος ρύση, το ιστορικό επιπλοκών της εγκυμοσύνης και οι συννοσηρότητες της εγκυμοσύνης ήταν σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για αποβολή.

Αν και η μελέτη αυτή εντόπισε μια αξιοσημείωτη σχέση μεταξύ τριών ευρέως διαδεδομένων ατμοσφαιρικών ρύπων και αποβολών, δεν διαπίστωσε ότι η εισπνοή ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκαλεί αποβολές. Για την περαιτέρω διερεύνηση αυτής της σύνδεσης και μιας πιθανής αιτιώδους σχέσης, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους και να χρησιμοποιήσουν πολύ μεγαλύτερο δείγμα εγκύων γυναικών, έγραψαν οι ερευνητές.

Και για να αναζητηθούν ισχυρότερες αποδείξεις αιτιότητας, οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να ακολουθήσουν μια προοπτική προσέγγιση - παρακολουθώντας τις μητέρες και τη συχνότητα αποβολών καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

[via]

Loading