Πως θα μπορούσε να μοιάζει ο άνθρωπος το 3000 [Video]

Η επόμενη χιλιετία απέχει πολύ ακόμα, αλλά αυτό δεν έχει εμποδίσει τους ερευνητές να προσομοιώσουν πώς θα μπορούσε να είναι η μελλοντική ανθρώπινη εξέλιξη όταν φτάσουμε στο έτος 3000. Το αποτέλεσμα; Μια προσομοίωση στον υπολογιστή με την ονομασία «Mindy» παρουσιάζει μερικές πολύ ενδιαφέρουσες αλλαγές που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ανθρωπότητα αν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις της τεχνολογίας.

Πολλοί ανησυχούν εδώ και χρόνια για το πώς η πολύωρη εργασία σε ένα γραφείο, σκυμμένη πάνω από ένα πληκτρολόγιο, θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τους ανθρώπους. Σύμφωνα με τη Mindy είναι κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους το έτος 3000 να έχουν καμπουριασμένες πλάτες και κυρτούς λαιμούς, καθώς και να υποφέρουν ακόμη και από κάτι που οι επιστήμονες ονομάζουν «τεχνολογικό λαιμό», το οποίο κάνει τον λαιμό να κάθεται ελαφρώς πιο μπροστά και κάτω σαν να είναι καμπουριασμένος.

Ένα άλλο πιθανό πρόβλημα που αναδεικνύει το μοντέλο είναι ένας αγκώνας σε γωνία 90°, ο οποίος θα μπορούσε να συνδέεται με τα χέρια μας, ενώ καθόμαστε πάντα στα μπράτσα μιας καρέκλας, ίσως αλληλεπιδρώντας με ένα ποντίκι ή ένα πληκτρολόγιο. Οι προσομοιώσεις προβλέπουν επίσης ότι το μέλλον της ανθρώπινης εξέλιξης θα υποφέρει από παχύτερα κρανία και μικρότερους εγκεφάλους το έτος 3000, μια άλλη παρενέργεια της τεχνολογίας που μας κάνει τεμπέληδες και μας κάνει να χάνουμε μέρος της εγκεφαλικής μας χωρητικότητας λόγω έλλειψης χρήσης.



Τέλος, δύο άλλα πιθανά ζητήματα που αναδεικνύει το μοντέλο είναι αυτό που κάποιοι αποκαλούν «text claw», το οποίο κάνει το χέρι να μοιάζει σαν να κρατάει συνεχώς ένα smartphone, καθώς και ένα δεύτερο βλέφαρο - ίσως ένα εξελικτικό χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να μπει στο παιχνίδι για να βοηθήσει στην προστασία των ματιών μας από το επικίνδυνο μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες των υπολογιστών.

Φυσικά, αυτές οι προβλέψεις για το μέλλον της ανθρώπινης εξέλιξης είναι απλώς προβλέψεις και δεν βασίζονται σε καμία βαθιά επιστημονική πληροφορία. Στην πραγματικότητα, το μοντέλο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2022 και ανατέθηκε από την TollFreeForwarding για να προειδοποιήσει τους ανθρώπους για την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας. Αλλά αν η χρήση εργαλείων για χιλιάδες χρόνια δεν έχει αλλάξει το σχήμα των χεριών μας, τότε ο τρόπος που χρησιμοποιούμε τα smartphones και τους υπολογιστές πιθανότατα δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε αυτό.

Επιπλέον, είναι σχεδόν αδύνατο για οποιονδήποτε από εμάς να προβλέψει σωστά τι θα επιφέρει η ανθρώπινη εξέλιξη. Η εξέλιξη είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση και δεν υπάρχει πραγματικός τρόπος να την ελέγξουμε ή να αναγκάσουμε το σώμα μας να εξελιχθεί με συγκεκριμένους τρόπους. Είναι πολύ πιθανό ότι το μέλλον της ανθρώπινης εξέλιξης θα δει αλλαγές σε πιο μακροχρόνια ανθρώπινα χαρακτηριστικά, όπως το χρώμα των ματιών, το χρώμα των μαλλιών και το χρώμα του δέρματος.

[via]

Loading