Πως το μέλι Manuka που βοηθά στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού

Σύμφωνα με προκαταρκτικές μελέτες, το μέλι Manuka μείωσε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 84% χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα ή να προκαλέσει σημαντικές παρενέργειες. Τα ευρήματα ανοίγουν την πόρτα για την ανάπτυξη μιας φυσικής, μη τοξικής συμπληρωματικής ή ενδεχομένως αυτόνομης αντικαρκινικής θεραπείας.

Τα Nutraceuticals είναι προϊόντα που, εκτός από την παροχή διατροφικής αξίας, έχουν και ιδιότητες που βελτιώνουν την υγεία. Το τζίνσενγκ, το πράσινο τσάι, η εχινάκεια και τα ωμέγα-3 είναι κοινά παραδείγματα. Το ίδιο ισχύει και για το μέλι Manuka, το οποίο παράγεται από το νέκταρ που συλλέγουν οι μέλισσες όταν επικονιάζουν το mānuka, ένα είδος τσαγιόδεντρου που ενδημεί στη Νέα Ζηλανδία και τη νοτιοανατολική Αυστραλία.

Το μέλι Manuka έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές και θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες πιστεύεται ότι οφείλονται στην ειδική σύνθεσή του, η οποία διαφέρει από τα άλλα είδη μελιού. Τώρα, προκαταρκτικές μελέτες από ερευνητές του UCLA διαπίστωσαν ότι αυτό το θρεπτικό συστατικό μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού.

«Τα ευρήματα παρέχουν ελπίδες για την ανάπτυξη μιας φυσικής, λιγότερο τοξικής εναλλακτικής λύσης στην παραδοσιακή χημειοθεραπεία», δήλωσε η Dr. Diana Márquez-Garbán, αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή David Geffen του UCLA και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Αν και χρειάζονται περισσότερες έρευνες για την πλήρη κατανόηση των πλεονεκτημάτων των φυσικών ενώσεων στη θεραπεία του καρκίνου, η μελέτη αυτή θέτει ισχυρά θεμέλια για περαιτέρω διερεύνηση στον τομέα αυτό».

Στα άτομα που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού θετικό στους υποδοχείς οιστρογόνων (ER) - που είναι περίπου το 60% έως 70% των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού - τα καρκινικά κύτταρα διαθέτουν υποδοχείς που τους επιτρέπουν να χρησιμοποιούν την ορμόνη οιστρογόνο για να αναπτυχθούν. Ενώ η θεραπεία με αντι-οιστρογόνα ή ενδοκρινική θεραπεία μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του όγκου στις περισσότερες ασθενείς, μερικές γίνονται ανθεκτικές στη θεραπεία, αφήνοντας συχνά ως μόνη εναλλακτική λύση τη δυνητικά τοξική χημειοθεραπεία.

Οι ερευνητές αρχικά καλλιέργησαν στο εργαστήριο κύτταρα ER-θετικού και τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού, ενός άλλου από τους πιο κοινούς τύπους καρκίνου του μαστού. Στα ER-θετικά κύτταρα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μέλι Manuka ή αφυδατωμένη σκόνη μελιού Manuka, παρατήρησαν σημαντική δοσοεξαρτώμενη αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων σε σύγκριση με εκείνα που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με στοιχεία ελέγχου. Για τα τριπλά αρνητικά κύτταρα, η αντικαρκινική επίδραση ήταν πιο μέτρια. Όταν το μέλι Manuka συνδυάστηκε με ταμοξιφαίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται ευρέως ως θεραπεία κατά των οιστρογόνων, ο πολλαπλασιασμός των ER-θετικών κυττάρων καταστέλλεται σημαντικά και είναι σημαντικά μικρότερος από αυτόν οποιασδήποτε από τις δύο θεραπείες που χορηγούνται μόνες τους.

Εξετάζοντας τα κύτταρα πιο προσεκτικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το μέλι προκάλεσε μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στο αίμα και των υποδοχέων οιστρογόνων στους όγκους και διέκοψε περαιτέρω την εξέλιξη του καρκίνου προκαλώντας απόπτωση ή κυτταρικό θάνατο στα καρκινικά κύτταρα.

Στη συνέχεια προχώρησαν σε δοκιμές του μελιού Manuka σε ζωικά μοντέλα. Σε ποντίκια στα οποία είχαν εμφυτευθεί ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού θετικά στον ER και είχαν αναπτύξει όγκο, χορηγήθηκε από το στόμα μέλι Manuka. Τα ποντίκια που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με μέλι παρουσίασαν σημαντικά κατασταλμένη ανάπτυξη όγκου σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου. Συνολικά, ανέστειλε την ανάπτυξη και την εξέλιξη ενός εγκατεστημένου όγκου ανθρώπινου καρκίνου του μαστού κατά 84% χωρίς να επηρεάσει τα υγιή κύτταρα.

«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι φυσικές ενώσεις όπως το μέλι Manuka, με σημαντική αντικαρκινική δράση και επιλεκτικότητα προς τους θετικούς στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνους του μαστού, μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω ως συμπλήρωμα ή πιθανή εναλλακτική λύση στα κυτταροτοξικά αντικαρκινικά φάρμακα που έχουν πιο μη επιλεκτικές ανεπιθύμητες ενέργειες», κατέληξαν οι ερευνητές.

*Η κεντρική εικόνα προέρχεται από τον Christoph on Unsplash

[via]

Loading