Πρόστιμο - ρεκόρ €1.2 δισ. κατά της Meta από την ΕΕ
Με πρόστιμο - ρεκόρ ύψους €1.2 δισ. «ραπίζει» η Ευρωπαϊκή Ένωση τη Meta λόγω της πολιτικής μεταφοράς δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών σε servers των ΗΠΑ. Μετά από μακρόχρονη έρευνα, η αρμόδια αρχή της ΕΕ κατέληξε πως η συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζει τον κανονισμό περί ιδιωτικότητας, ενώ οι απόπειρες της Meta για την αντιμετώπιση των προβλημάτων κρίθηκαν ανεπαρκείς.
Μπορεί το πρόστιμο να αφορά τη Meta, η απόφαση της ΕΕ, ωστόσο, είναι αρκετά πιθανό ότι θα επηρεάσει γενικότερα όλες τις Big Tech εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ και διαχειρίζονται δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών. Η ΕΕ θεωρεί πως υπάρχει κίνδυνος για την ιδιωτικότητα και τα βασικά δικαιώματα των πολιτών από την μεταφορά των δεδομένων τους σε servers στις ΗΠΑ, και μάλιστα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμβαίνει κάτι τέτοιο από τη στιγμή που οι Big Tech εταιρείες διαθέτουν servers σε πολλές διαφορετικές περιοχές του κόσμου (και μπορούν να μεταφέρουν τα δεδομένα πανεύκολα από τη μία περιοχή στην άλλη).
Η συγκεκριμένη υπόθεση της Meta εξετάζεται εδώ και χρόνια από τον Αυστριακό δικηγόρο και γνωστό ακτιβιστή για την προστασία της ιδιωτικότητας, Max Schrems, ο οποίος συμπέρανε πως τα προβλεπόμενα του συμφώνου Safe Harbor μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ για τη μεταφορά δεδομένων είναι ανεπαρκή. Την ίδια άποψη έχει και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο μάλιστα δεν πείστηκε με τους λόγους που παρέθεσε το Facebook (και άλλες υπηρεσίες) προκειμένου να μεταφέρονται τα δεδομένα στις ΗΠΑ.
Ως μέρος της απόφασης, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων της Ιρλανδίας διέταξε τη Meta να αναστείλει κάθε μελλοντική μεταφορά δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών προς τις ΗΠΑ και να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανονισμούς GDPR μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Προφανώς η Meta θα καταθέσει έφεση κατά του προστίμου και θα ξεκινήσει νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σχετικά με τη μεταφορά δεδομένων.
[Europa]