Ερευνητές του ETH Zurich και του Swiss Federal Institute of Technology Lausanne ανέπτυξαν μια συσκευή που κατευθύνει τα ηχητικά κύματα προς μια κατεύθυνση χωρίς να μειώνεται η ένταση τους. Αυτός ο πρωτοποριακός κατευθυντήρας ηχητικών κυμάτων αποτελείται από μια κοιλότητα σε σχήμα δίσκου με τρεις ισαπέχουσες θύρες για την αποστολή ή τη λήψη ήχου.
Όταν ενεργοποιείται, ο ήχος από μια θύρα ακούγεται μόνο σε μια συγκεκριμένη δεύτερη θύρα και όχι στην τρίτη. Αυτό επιτυγχάνεται με την εισαγωγή στροβιλιζόμενου αέρα στην κοιλότητα με ακριβή ταχύτητα και ένταση, δημιουργώντας ένα συγχρονισμένο, επαναλαμβανόμενο μοτίβο ηχητικών κυμάτων.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο κατευθυντήρας ηχητικών κυμάτων θα μπορούσε να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να σχεδιάσουν καλύτερα τις μελλοντικές τεχνολογίες επικοινωνιών. Η διαδικασία που χρησιμοποιείται για την κατεύθυνση των ηχητικών κυμάτων όχι μόνο οδηγεί τα κύματα προς μια κατεύθυνση, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ενισχύει κιόλας.
Οι ερευνητές έκαναν αυτή τη νέα ανακάλυψη βελτιώνοντας ένα σχέδιο του 2014 από το University of Texas στο Austin, το οποίο έπασχε πάρα πολύ από τη διάχυση του ήχου στον χώρο προς διάφορες κατευθύνσεις. Ωστόσο, η νέα συσκευή χρησιμοποιεί αυτοσυντηρούμενες ταλαντώσεις για να διατηρεί και μάλιστα να αυξάνει την ενέργεια των ηχητικών κυμάτων, ώστε να μην σβήνουν πριν φτάσουν στον προορισμό τους.
Η τεχνολογία που διέπει τον κατευθυντήρα ηχητικών κυμάτων θα μπορούσε να έχει διάφορες εφαρμογές σε νέους τύπους καταστολής θορύβου, επικοινωνιών, ακόμη και σε συστήματα ραντάρ. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων μεταϋλικών που θα μας επιτρέπουν να διαχειριζόμαστε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτή η έννοια της «μη αμοιβαίας διάδοσης κυμάτων με αντιστάθμιση απωλειών» μπορεί να εφαρμοστεί και σε άλλα συστήματα πέραν της ακουστικής, όπως το φως.
[via]