Πρότυπο Ki: Ανοίγει ο δρόμος για μια κουζίνα χωρίς καλώδια! [IFA 2024]

Η Wireless Power Consortium (WPC) ανακοίνωσε την κυκλοφορία του προτύπου Ki, το οποίο αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την παροχή ασύρματης ενέργειας στην κουζίνα. Μετά την επιτυχία του προτύπου Qi2, το οποίο βελτίωσε την ασύρματη φόρτιση για μικρές ηλεκτρονικές συσκευές, το πρότυπο Ki εξαλείφει την ανάγκη για καλώδια ρεύματος σε καθημερινές συσκευές κουζίνας, όπως μπλέντερ, τοστιέρες και φριτέζες. Αντ' αυτού, οι συσκευές θα επικοινωνούν με έναν πομπό ρεύματος Ki, ο οποίος μπορεί να ενσωματωθεί σε επαγωγικές εστίες ή να κρυφτεί κάτω από πάγκους και νησίδες κουζίνας. Παρέχοντας ισχύ έως και 2,2 kW, το σύστημα Ki υπόσχεται να κάνει τις κουζίνες πιο αποδοτικές, βολικές και ασφαλείς, δημιουργώντας παράλληλα καθαρότερους και πιο οργανωμένους χώρους.

Ο Paul Struhsaker, εκτελεστικός διευθυντής της WPC, εξήγησε πώς το Ki θα μεταμορφώσει το σχεδιασμό της κουζίνας. «Όχι μόνο κόβουμε το καλώδιο, αλλά το εξαλείφουμε εντελώς», δήλωσε ο Struhsaker, σημειώνοντας ότι αυτή η πρόοδος θα εμπνεύσει τους ιδιοκτήτες σπιτιών και τους σχεδιαστές να επανεξετάσουν τον τρόπο χρήσης των κουζινών. Το Ki προσφέρει έναν καινοτόμο τρόπο τροφοδοσίας έξυπνων συσκευών με μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία, είτε πρόκειται για νέες κατασκευές, είτε για ανακαινίσεις, είτε για αναβαθμίσεις έξυπνων σπιτιών.

Η εισαγωγή του προτύπου Ki ανοίγει νέες δυνατότητες σχεδιασμού για τις κουζίνες. Χωρίς καλώδια τροφοδοσίας, οι συσκευές δεν περιορίζονται πλέον στην τοποθέτηση κοντά σε πρίζες. Αυτή η ελευθερία επιτρέπει στους σχεδιαστές να δημιουργήσουν πιο ανοιχτές και μοντέρνες διατάξεις. Με τις συσκευές να μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε επιφάνεια μαγειρέματος ή πάγκο με υποστήριξη του Ki, υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο για δημιουργικές λύσεις στο σχεδιασμό της κουζίνας.

Η δυνατότητα απόκρυψης των πομπών κάτω από τους πάγκους προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στο σχεδιασμό. Οι κουζίνες μπορούν να υιοθετήσουν κομψή, μινιμαλιστική εμφάνιση, απαλλαγμένες από την ακαταστασία των καλωδίων. Αυτή η λειτουργία θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε σχέδια ανοιχτού χώρου, όπου η διατήρηση μιας εξορθολογισμένης αισθητικής είναι σημαντική.



Εκτός από τη βελτίωση της εμφάνισης των κουζινών, το σύστημα Ki ενισχύει την ασφάλεια. Τα ατυχήματα είναι λιγότερο πιθανό να συμβούν αν δεν υπάρχουν καλώδια που μπερδεύονται ή προκαλούν παραπατήματα, ιδίως σε σπίτια με παιδιά. Η ασύρματη τροφοδοσία του συστήματος απενεργοποιείται αυτόματα όταν μια συσκευή απομακρύνεται από την εστία ή τον πομπό, διατηρώντας τις επιφάνειες δροσερές και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκαυμάτων.

Η Ki εισάγει επίσης πιο έξυπνες συσκευές. Οι μελλοντικές συσκευές με δυνατότητα Ki θα προσφέρουν προηγμένα χαρακτηριστικά που θα επιτρέπουν στους χρήστες να τις ελέγχουν εξ αποστάσεως μέσω smartphones. Αυτές οι έξυπνες λειτουργίες θα παρέχουν μεγαλύτερο έλεγχο στο μαγείρεμα και θα κάνουν τις κουζίνες ασφαλέστερες και πιο βολικές.



Για τους σχεδιαστές, αυτό προσφέρει την ευκαιρία να ενσωματώσουν την προηγμένη τεχνολογία στις διαρρυθμίσεις της κουζίνας. Οι έξυπνες συσκευές που συνδέονται μέσω του συστήματος Ki θα αποτελέσουν μέρος της αυξανόμενης τάσης ενσωμάτωσης του έξυπνου σπιτιού, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες σπιτιού ευκολότερους τρόπους διαχείρισης των κουζινών τους.

Το Ki συμβάλλει στη βελτίωση της αξιοποίησης του χώρου της κουζίνας καταργώντας την ανάγκη για καλώδια ρεύματος
. Χωρίς καλώδια που γεμίζουν τους πάγκους, οι συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν πιο αποτελεσματικά και οι χώροι αποθήκευσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά. Οι πομποί που είναι κρυμμένοι κάτω από τους πάγκους επιτρέπουν επίσης καθαρές, ανεμπόδιστες επιφάνειες.

Αυτό το χαρακτηριστικό θα προσελκύσει όσους σχεδιάζουν μικρότερες κουζίνες ή μεγιστοποιούν τον διαθέσιμο χώρο σε μεγαλύτερες. Με λιγότερους περιορισμούς ως προς το πού μπορούν να τοποθετηθούν οι συσκευές, το Ki επιτρέπει πιο δημιουργικά και λειτουργικά σχέδια κουζίνας.

Για την ανάπτυξη του προτύπου Ki συνεργάστηκαν κορυφαίες μάρκες συσκευών, όπως οι Midea, Beko, Philips, Miele και E.G.O. Οι εταιρείες αυτές συνεργάζονται με την WPC για να φέρουν στην αγορά συσκευές με υποστήριξη Ki, ενώ οι δοκιμές πιστοποίησης αναμένεται να ξεκινήσουν μέχρι το τέλος του 2024.

Η διαδικασία πιστοποίησης της WPC διασφαλίζει ότι τα προϊόντα με υποστήριξη Ki πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ασφάλειας και διαλειτουργικότητας. Μόλις πιστοποιηθούν, τα προϊόντα θα φέρουν το λογότυπο Ki, διαβεβαιώνοντας τους καταναλωτές ότι οι συσκευές τους πληρούν το πρότυπο.

Καθώς το Ki διαδίδεται όλο και περισσότερο, οι εταιρείες ενθαρρύνονται να ενταχθούν στο WPC και να χρησιμοποιήσουν αυτή τη νέα τεχνολογία. Με τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει τους χώρους της κουζίνας, το Ki προσφέρει στους σχεδιαστές και τους κατασκευαστές την ευκαιρία να ηγηθούν της επόμενης γενιάς καινοτομίας στην κουζίνα.

[via]

Loading