Πυρηνική Σύντηξη: Νέο ρεκόρ από την Κίνα με 100 εκατ. ºC για 1000+ δευτερόλεπτα!

Η κινεζική πειραματική συσκευή Experimental Advanced Superconducting Tokamak (EAST), γνωστή ως «τεχνητός ήλιος», πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης, διατηρώντας θερμοκρασία πλάσματος άνω των 100 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου για 1.006 συνεχόμενα δευτερόλεπτα.

Η πυρηνική σύντηξη, η πηγή ενέργειας του Ήλιου, θεωρείται το μέλλον των ενεργειακών πόρων στη Γη. Η διαδικασία αυτή παράγει ενέργεια με την ένωση πυρήνων υδρογόνου προς σχηματισμό ηλίου, χωρίς να παράγονται σημαντικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ή ραδιενεργά απόβλητα. Στόχος διατάξεων όπως το EAST είναι η αναπαραγωγή αυτού του φυσικού φαινομένου για την απόκτηση μιας καθαρής, ασφαλούς και πρακτικά ανεξάντλητης πηγής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, το αποτέλεσμα αποτελεί βασικό στόχο για την ανάπτυξη εμπορικών αντιδραστήρων πυρηνικής σύντηξης.

«Μια συσκευή σύντηξης πρέπει να λειτουργεί σταθερά με υψηλή απόδοση για χιλιάδες δευτερόλεπτα, ώστε να επιτρέπει τη συνεχή παραγωγή ενέργειας», δήλωσε ο Song Yuntao, διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος.

Συχνά αυτοί οι αριθμοί κάνουν όσους διαβάζουν να πιστεύουν ότι η πρόοδος είναι ελάχιστη και ότι απέχουμε πολύ από λύσεις που μπορούν να γίνουν λειτουργικές, αλλά στην πραγματικότητα τα βήματα προς τα εμπρός είναι πραγματικά σημαντικά, αν αναλογιστούμε την πολυπλοκότητα αυτού που θέλουμε να κάνουμε.

Το EAST, με έδρα το Hefei της επαρχίας Anhui, είχε ήδη σημειώσει σημαντικά ρεκόρ στο παρελθόν: το 2023, η συσκευή είχε λειτουργήσει συνεχώς για 403 δευτερόλεπτα, ενώ το 2021 είχε φτάσει τα 101 δευτερόλεπτα. Το τελευταίο αποτέλεσμα, που ξεπερνά τα 1.000 δευτερόλεπτα, αποτελεί ορόσημο, ξεπερνώντας κατά πολύ τις απαιτήσεις για τους μελλοντικούς αντιδραστήρες σύντηξης.

Για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα, το σύστημα θέρμανσης του EAST υπέστη σημαντικές αναβαθμίσεις, διπλασιάζοντας την ισχύ σε σύγκριση με προηγούμενα πειράματα. Η βελτίωση αυτή κατέστησε δυνατή την επίτευξη και τη διατήρηση του πλάσματος σε θερμοκρασίες απαραίτητες για τη σύντηξη, οι οποίες είναι πάνω από έξι φορές υψηλότερες από εκείνες του ηλιακού πυρήνα.

Η λειτουργική σταθερότητα και ο μακροπρόθεσμος έλεγχος του πλάσματος θεωρούνται θεμελιώδεις για την υλοποίηση βιώσιμων αντιδραστήρων σύντηξης. Το EAST βοηθά όχι μόνο στη δοκιμή της απαραίτητης τεχνολογίας, αλλά και στην παροχή ενός μοντέλου για μελλοντικές εμπορικές εγκαταστάσεις.

Η Κίνα είναι μέλος του project ITER (International Thermonuclear Experimental Reactor) από το 2006, του μεγαλύτερου πειράματος πυρηνικής σύντηξης στον κόσμο, που κατασκευάζεται στη νότια Γαλλία. Με συμμετοχή 9% στο έργο, η Κίνα συμβάλλει με προηγμένες τεχνολογίες και την τεχνογνωσία που αναπτύχθηκε χάρη σε συσκευές όπως το EAST.

Ο απώτερος στόχος του κινεζικού «τεχνητού ήλιου» δεν είναι μόνο να τροφοδοτήσει τη Γη με καθαρή ενέργεια, αλλά και να υποστηρίξει την εξερεύνηση του Διαστήματος πέρα από το Ηλιακό Σύστημα, όπου οι αυτόνομες και βιώσιμες πηγές ενέργειας θα είναι απαραίτητες.

[via]

Loading