Η εβδομάδα ξεκινά με πολλές ευχάριστες ειδήσεις από την εκδήλωση PlayStation Experience, αλλά προτού ασχοληθούμε με αυτά θα πρέπει να αποτίσουμε φόρο τιμής στον Ralph Baer, τον πατέρα των video games και των παιχνιδοκονσολών, ο οποίος απεβίωσε στις 6 Δεκεμβρίου σε ηλικία 92 ετών.
Ο Baer γεννήθηκε στη Γερμανία το 1922, αλλά αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ το 1938 λόγω της εβραϊκής καταγωγής του. Ασχολήθηκε με την επισκευή ραδιοφώνων και τηλεοράσεων τη δεκαετία του '40, υπηρέτησε στον Αμερικανικό Στρατό για 3 χρόνια και στη συνέχεια σπούδασε στο American Television Institute of Technology.
Η πρώτη φορά που πλησίασε στη δημιουργία ενός video game ήταν το 1951, όταν πρότεινε στην εταιρεία όπου εργαζόταν να βρουν έναν διαφορετικό τρόπο αλληλεπίδρασης των χρηστών με την τηλεόραση, αντί απλά να παρακολουθούν ανούσια προγράμματα (πολύ μπροστά ο τύπος). Τελικά, έλαβε αρνητική απάντηση και τα σχέδια του θα έμεναν στο συρτάρι μέχρι το 1966.
Ο Baer εργαζόταν πλέον ως επικεφαλής μηχανικός για τον σχεδιασμό εξοπλισμού στη Sanders Associates (κατασκεύαζε ηλεκτρονικά για τον στρατό), όταν έγραψε ένα 4σελιδο κείμενο με λεπτομερή ανάλυση μιας "Conceptual TV Gaming Display". Η εταιρεία στήριξε την ιδέα του και μέσα στα επόμενα χρόνια κατασκεύασε μερικά πρωτότυπα παιχνιδοκονσολών, καταθέτωντας την πατέντα "Television Gaming Apparatus and Method" το 1969.
Η διαφορά του Baer από άλλους εφευρέτες της εποχής ήταν ότι πρότεινε μια ανεξάρτητη συσκευή-κονσόλα που συνδέεται με τις κανονικές τηλεοράσεις. Το τελικό όνομα αυτής ήταν Odyssey και κυκλοφόρησε το 1972 από την Magnavox, με το παιχνίδι τένις να αποτελεί τη βάση της μετέπειτα τεράστιας επιτυχίας Pong στο Atari.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Baer κατέθεσε περισσότερες από 150 πατέντες σχετικές με παιχνιδοκονσόλες και video games, τις οποίες εκμεταλλεύτηκε η Magnavox σε πληθώρα δικαστικών μαχών με τις ανερχόμενες Atari και Nintendo. Όπως και να 'χει, ο Baer πέρασε πλέον στην ιστορία και η βιομηχανία του gaming (και κατ' επέκταση οι gamers) του χρωστούν πολλά. Όπως είχε πει σε βράβευση του:
"Αν είχα ακούσει πριν 40 χρόνια όλους αυτούς που μου έλεγαν να σταματήσω να ασχολούμαι με αυτές τις ανοησίες, τότε ίσως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά σήμερα"
[via]