Realme C3: Η budget πρόταση της εταιρείας δεν απογοητεύει
Το πάνω ράφι σου δίνει το πρεστίζ, αλλά το χρήμα έρχεται συνήθως από τις μαζικές πωλήσεις στην entry-level και τη mid-range κατηγορία. Αυτό δεν αποτελεί εξαίρεση ούτε για τη Realme, η οποία μας ξάφνιασε ευχάριστα με το Realme X2 Pro και τις υπόλοιπες high-end προτάσεις της, αλλά θέλαμε να αποκτήσουμε άποψη και από την πιο χαμηλή κλίμακα. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να δοκιμάσουμε για λίγο καιρό και το Realme C3, το entry-level smartphone που αναμένεται και στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες σε τιμή €159.
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Το Realme C3 είναι διαθέσιμο σε δύο χρώματα, Blazing Red και Frozen Blue, και εμείς έχουμε στα χέρια μας το πολύ εντυπωσιακό κόκκινο που αναμφίβολα τραβάει το βλέμμα. Η εταιρεία επέλεξε πλαστικό υλικό για να διατηρήσει χαμηλά το κόστος, αλλά ο συνδυασμός του κόκκινου χρώματος με τη στιβαρή κατασκευή και την κυματιστή υφή στο πίσω μέρος, σου δημιουργούν μια ευχάριστη αίσθηση όταν το κρατάς στο χέρι, ενώ φαίνεται και αρκετά ανθεκτικό ακόμη και αν το χρησιμοποιείς χωρίς κάποια θήκη.
Στην πρόσοψη έχουμε οθόνη με notch σταγόνα και εμφανή bezels προς όλες τις πλευρές (ιδιαίτερα στο κάτω μέρος). Στο πίσω μέρος υπάρχει τριπλή κάμερα στην επάνω αριστερή γωνία, ενώ στο κέντρο βρίσκουμε αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Στη δεξιά πλευρά υπάρχει το power button, στην αριστερή τα volume buttons και η υποδοχή για δύο κάρτες nanoSIM και microSD, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε ηχείο, μικρόφωνο, υποδοχή 3.5mm για ακουστικά και υποδοχή microUSB για τη φόρτιση.
Σε περίπτωση που έχετε συνηθίσει όλα τα κουμπιά να βρίσκονται στη δεξιά πλευρά, τότε θα πρέπει να εξοικειωθείτε με αυτή τη μικρή αλλαγή, ενώ σίγουρα αποτελεί μειονέκτημα η επιλογή υποδοχής microUSB. Μιλάμε, όμως, για μια entry-level πρόταση χαμηλού κόστους και θα πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις σε ορισμένους τομείς.
Hardware - Απόδοση
Η οθόνη του Realme C3 έχει μέγεθος 6.5’’ και ανάλυση HD+ (1600 x 720, αναλογία εικόνας 20:9). Το panel είναι αρκετά φωτεινό και η ευκρίνεια στο φως της ημέρας αρκούντως ικανοποιητική, ενώ η απόδοση των χρωμάτων είναι αρκετά καλή.
Στο εσωτερικό του υπάρχει επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G70 με επεξεργαστή γραφικών Mali-G52 GPU, 3GB μνήμη RAM και 64GB αποθηκευτικός χώρος. Η συμπεριφορά της συσκευής στην καθημερινή χρήση για ανάγνωση emails, browsing, κοινωνικά δίκτυα κλπ. είναι αξιοπρεπέστατη χωρίς κολλήματα και υπερθέρμανση. Μην περιμένετε επιδόσεις στα απαιτητικά games, ενώ σίγουρα δεν ενδείκνυται για χρήστες που ασχολούνται ταυτόχρονα με πολλές εφαρμογές. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα ξεχωριστό Game Space που βελτιστοποιεί τη συσκευή κατά τη διάρκεια του gaming, με αποτέλεσμα όντως να βελτιώνεται η εμπειρία, αλλά με κόστος στην αυτονομία και στη θερμοκρασία. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι οριακά αποδεκτός εν έτει 2020, αλλά τουλάχιστον υπάρχει η επιλογή για κάρτα microSD έως 256GB.
Στον τομέα της ασφάλειας, το βιομετρικό ξεκλείδωμα με τον αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και με την αναγνώριση προσώπου από τη selfie κάμερα είναι γρήγορο και αποτελεσματικό, γεγονός που είναι αλήθεια ότι δεν το περιμέναμε.
Εκεί που απογοητευτήκαμε λίγο ήταν στο κομμάτι της αυτονομίας. Η μπαταρία του Realme C3 έχει χωρητικότητα 5000mAh και γι’ αυτό περιμέναμε πολύ καλύτερη απόδοση από τη μία ημέρα με μία φόρτιση. Από την άλλη, ποιος δεν φορτίζει το smartphone του κάθε βράδυ; Κρατήστε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη φόρτιση άλλων συσκευών, ενώ το 0-100% απαιτεί σχεδόν 2 ώρες φόρτισης.
Τέλος, το ηχείο είναι αρκετά δυνατό, αλλά όπως θα περίμενε κανείς, ο ήχος παραμορφώνεται αρκετά στις υψηλές εντάσεις και τα μπάσα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτα.
Περιβάλλον Χρήσης
Το Realme C3 τρέχει το Realme UI V1.0 που βασίζεται στο ColorOS 7 της Oppo και κατ’ επέκτασιν στο Android 10. Είναι ευχάριστο, ταχύτατο και απλοποιημένο ακόμα και για τον πιο αδαή χρήστη.
Ουσιαστικά είναι το ίδιο περιβάλλον χρήσης με αυτό του X2 Pro και περιλαμβάνει καθολικό Dark Mode, animated wallpapers, Focus Mode, λειτουργία Split Screen, quick side bar για να έχεις πρόσβαση σε εφαρμογές που επιθυμείς από παντού, δυνατότητα να παίζεις με τα εικονίδια (μέγεθος, διαφάνεια, εμφάνιση) και διαθέτει προεγκατεστημένα τα Google Mobile Services και κάποιες υπηρεσίες της εταιρείας, όπως το Hey Tap Cloud.
Κάμερες
Οι απαιτήσεις μας από τις κάμερες ενός smartphones με κόστος κοντά στα €150 προφανώς δεν πλησιάζουν καν αυτές που έχουμε από τα ακριβότερες κατηγορίες. Τηρουμένων των αναλογιών, οι κάμερες του Realme C3 κάνουν τη δουλειά τους μια χαρά.
Η εταιρεία έχει τοποθετήσει κύριο αισθητήρα 12MP και τον συνοδεύει από δύο αισθητήρες 2MP, έναν για πληροφορίες βάθους με σκοπό να ενισχύσει την απόδοση στα πορτραίτα και έναν για να υποστηρίξει το macro mode. Το τελευταίο, όπως θα δείτε και στη γκαλερί, λειτουργεί πολύ καλά διατηρώντας τη λεπτομέρεια και το χρώμα χωρίς αλλοιώσεις. Δεν υπάρχει, πάντως, το Nightscape mode για βελτιωμένες λήψεις σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Γενικά, οι φωτογραφίες είναι ικανοποιητικές για να μοιράζεσαι υλικό στα κοινωνικά δίκτυα, αρκεί να έχεις καλό φωτισμό. Όσο ελαττώνεται ο φωτισμός, απλά δεν… Στη λήψη video υποστηρίζεται ανάλυση έως 1080p/30fps, αλλά δεν υπάρχει σύστημα σταθεροποίησης εικόνας και χρειάζεται gimbal ή τριποδάκι για να έχεις ένα σωστό αποτέλεσμα.
Επίλογος
Το Realme C3 είναι μια τίμια επιλογή για τα χρήματα που καλείται να δαπανήσει ο υποψήφιος αγοραστής. Δεν ενδείκνυται για power users και για επαγγελματίες, αλλά θα βρει το κοινό του σε νεαρές ηλικίες, ηλικιωμένους και γενικότερα χρήστες που δεν έχουν πολλές απαιτήσεις από το smartphone τους.
Realme C3
- Οθόνη 6.5’’ HD+ (1600 x 720, 20:9)
- Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G70
- Επεξεργαστής γραφικών Mali G52 GPU
- Μνήμη RAM 3GB
- Αποθηκευτικός χώρος 64GB (επέκταση με microSD έως 256GB)
- Τριπλή κάμερα 12MP f/1.8 + 2MP depth + 2MP macro
- Εμπρόσθια selfie κάμερα 5MP f/2.4
- dualSIM
- Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πίσω μέρος
- WiFi 4, Bluetooth 5.0, GPS, 4G LTE
- Λειτουργικό σύστημα Android 10 με Realme UI 1.0
- Μπαταρία 5000mAh με φορτιστή 10W και αντίστροφη φόρτιση
- Υποδοχές microUSB και 3.5mm headphone jack
- Διαστάσεις 164.4 x 75 x 8.95mm
- Βάρος 195gr