realme C75 Review: Με επίκεντρο την ανθεκτικότητα και την αυτονομία στην entry-level κατηγορία

Είναι αλήθεια ότι είχαμε αρκετό καιρό να ασχοληθούμε με κάποια entry-level συσκευή της realme, μιας και η εταιρεία μας έστελνε τα προηγούμενα χρόνια μόνο τις high-end προτάσεις της. Παρόλα αυτά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα προσιτά smartphones απευθύνονται σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό που είτε δεν διαθέτει είτε δεν επιθυμεί να ξοδέψει πολλά χρήματα για ένα smartphone.

Έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι το realme C75 είναι μια entry-level συσκευή, το δοκιμάσαμε για μια περίοδο περίπου 2 εβδομάδων ως δευτερεύουσα συσκευή για να μοιραστούμε τις εντυπώσεις μας σε αυτό το review!

Να υπενθυμίσουμε ότι το realme C75 είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα εδώ και μερικές ήμερες, με τιμή εκκίνησης τα €199 για την έκδοση 8GB + 128GB!

Ας το γνωρίσουμε λίγο καλύτερα!

Σχεδιασμός, Κατασκευή και Οθόνη

Η στρατηγική της realme για τη δημιουργία προσιτών smartphones συνεχίζει να εξελίσσεται, και το C75 αποτελεί ακόμα ένα κορυφαίο παράδειγμα αυτής. Αν και το σχέδιο του διατηρεί την τετραγωνισμένη μορφή με επίπεδες πλευρές και στρογγυλεμένες γωνίες, το οποίο συναντάμε σε πολλά σύγχρονα smartphones, είναι εμφανής η διαφοροποίηση σε σχέση με τον προκάτοχό του. Ο χώρος για τις κάμερες παραμένει στην επάνω αριστερή γωνία, όμως το πίσω μέρος και το camera module έχουν ανασχεδιαστεί πλήρως.

Η χρυσή απόχρωση που έχουμε στα χέρια μας προσδίδει μια πιο premium αίσθηση απ’ ό,τι πραγματικά είναι η συσκευή. Οι χρωματικές εναλλαγέςκαι το εφέ που αλλάζει καθώς πέφτει το φως, είναι εντυπωσιακά ελκυστικά, ειδικά για ένα smartphone αυτής της κατηγορίας. Η εταιρεία αποδίδει την λάμψη στο πίσω μέρος του C75 σε μια διαδικασία νανοεπίστρωσης και μικροεκτύπωσης, υποστηρίζοντας ότι βελτιώνει την αντίληψη του φωτός για μια πιο τρισδιάστατη και απτική αίσθηση. Είναι γεγονός ότι το αισθάνεσαι υπέροχα στο χέρι σου και δεν κρατά εύκολα δαχτυλιές ή λεκέδες.

Στο μέγεθος του το realme C75 είναι σχεδόν ίδιο με τον προκάτοχό του, αλλά η εταιρεία κατάφερε να ενσωματώσει μια ελαφρώς μεγαλύτερη οθόνη. Παρά την σημαντική αναβάθμιση στην μπαταρία, το νέο μοντέλο έρχεται με μικρές αλλαγές στο βάρος και το πάχος (7.99mm). Να σημειωθεί, επίσης, ότι διαθέτει δύο θύρες για nano-SIM κάρτες με υποστήριξη 4G και μια θύρα microSD για επέκταση του αποθηκευτικού χώρου. Δεν υπάρχει, όμως, NFC chip.

Η εταιρεία έχει επιλέξει να διαφημίσει ιδιαίτερα το realme C75 για την ανθεκτικότητά του. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι είναι αδιάβροχο και ανθεκτικό στις πτώσεις, κάτι που οφείλεται χάρη στην πιστοποίηση IP69, το ArmorShell Glass και τη δομή ArmorShell Protection στο εσωτερικό του. Η πιστοποίηση IP69 είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό, καθώς παρέχει την υψηλότερη δυνατή προστασία από σκόνη και νερό, περιλαμβανομένων των υψηλής πίεσης νερού και του ατμού.

Ειδικότερα, το ArmorShell Glass είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό γυαλί οθόνης που κατασκευάζεται με ένα μείγμα λιθίου, αλουμινίου και βορίου για σημαντικά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις γρατζουνιές και τα χτυπήματα. Στο εσωτερικό, η δομή ArmorShell Protection προσφέρει προστασία από πτώσεις έως και δύο μέτρα. Το realme C75 έχει μάλιστα λάβει πιστοποίηση από τη TÜV Rheinland για ανθεκτικότητα σε smartphones και έχει περάσει τεστ αντοχής σε στρατιωτικό επίπεδο σύμφωνα με το πρότυπο MIL-STD-810H.

Αν κατά λάθος εισχωρήσει νερό στην συσκευή, το realme C75 διαθέτει και την λειτουργία SonicWave Water Ejection. Αυτή η δυνατότητα κάνει την ηχείο να δονείται με μια συγκεκριμένη συχνότητα, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, βοηθά να απομακρυνθεί το 50% του υπερβολικού νερού. Έτσι, αν το smartphone σας βυθιστεί στο νερό, μια γρήγορη κίνηση θα το επαναφέρει σε κανονική λειτουργία. Για να είμαστε ειλικρινείς, πάντως, δεν το επιχειρήσαμε λόγω ενστίκτου… αυτοσυντήρησης.

Οθόνη

Η οθόνη του realme C75 έχει αναβαθμιστεί με ένα πιο ευκρινές LCD panel 6,72 ιντσών ανάλυσης 1080p. Ο ρυθμός ανανέωσης παραμένει στα 90Hz, αλλά η μέγιστη φωτεινότητα φτάνει τα 690 nits, κάτι που καθιστά πιο ευανάγνωστη την οθόνη σε εξωτερικούς χώρους, χωρίς βέβαια να είναι κάτι το ιδιαίτερο ή να συγκρίνεται κατ’ ελάχιστον με τη mid-range κατηγορία.

Να αναφέρουμε, επίσης, ότι η Mini Capsule, η έκδοση της realme για το Dynamic Island, επιστρέφει και στο C75, και αυτή τη φορά κάνει περισσότερα πράγματα. Παρόλο που παραμένει γύρω από την τρύπα της εμπρόσθιας κάμερας, τώρα εμφανίζει στοιχεία όπως κατάσταση φόρτισης, προειδοποιήσεις χαμηλής μπαταρίας, κατανάλωση δεδομένων, ειδοποιήσεις καιρού, χρονόμετρο και μέτρηση βημάτων. Η λειτουργία αυτή όμως έχει αποκτήσει και άλλες χρήσιμες δυνατότητες, όπως η δυνατότητα να χειριστείτε εφαρμογές μουσικής όπως το YouTube Music και το Spotify.

Σε γενικές γραμμές, η οθόνη του realme C75 κάνει μια χαρά τη δουλειά της για περιήγηση στο Διαδίκτυο και τα κοινωνικά δίκτυα, αλλά και για την παρακολούθηση περιεχομένου σε κλειστούς χώρους.

Hardware - Απόδοση

Το realme C75 τρέχει την έκδοση Android 14 και το realme UI 5.0 επάνω του. Στο εσωτερικό του, διαθέτει το MediaTek Helio G92 Max SoC στα 12nm, έναν επεξεργαστή φιλικό προς το budget, ο οποίος, όμως, δεν υποστηρίζει δίκτυα 5G. Το smartphone έρχεται με 8GB φυσικής RAM, συνοδευόμενη από 128GB ή 256GB επεκτάσιμου αποθηκευτικού χώρου.

Όσον αφορά την απόδοση στο gaming, το realme C75 μπορεί τεχνικά να παίξει απαιτητικά παιχνίδια όπως το Genshin Impact. Ωστόσο, αν επιθυμείτε μια ομαλή εμπειρία, θα χρειαστεί να κατεβάσετε τις ρυθμίσεις γραφικών στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε συχνά κολλήματα και καθυστερήσεις. Ακόμη, όταν πιέζεται υπερβολικά, οι περιορισμοί του γίνονται εμφανείς τόσο στην απόκριση και τις εναλλαγές μεταξύ των εφαρμογών, όσο και στο θέμα της θερμικής συμπεριφοράς.

Σχετικά με τον ήχο, το realme C75 αποφάσισε να καταργήσει την υποδοχή για ακουστικά, κάτι που θα λείψει σε όσους προτιμούν τις ενσύρματες λύσεις. Ο ήχος από το μοναδικό ηχείο που βρίσκεται στο κάτω μέρος είναι αρκετά δυνατός, αν και η απόδοση στα μπάσα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Υπάρχει, όμως, η λειτουργία UltraBoom που ανεβάζει την ένταση έως το 400%, αν και αυτό οδηγεί σε εμφανή παραμόρφωση. Η εταιρεία προτείνει τη χρήση αυτής της δυνατότητας για κλήσεις σε θορυβώδη περιβάλλοντα.

Από την άλλη πλευρά, η αυτονομία είναι εξαιρετική. Στη διάρκεια των δοκιμών μας, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις 36 ώρες χρήσης με μία μόνο φόρτιση και σε γενικές γραμμές, το realme C75 μπορεί να φτάσει άνετα τις 2 ημέρες με φυσιολογική χρήση.

Η φόρτιση γίνεται σε ισχύ 45W και η μπαταρία χωρητικότητας 6000mAh χρειάζεται περίπου 75 λεπτά για να φτάσει από το 0 στο 100%. Σημειώστε, επίσης, ότι ο φορτιστής συμπεριλαμβάνεται στο πακέτο.

Για την καθημερινή χρήση, η πλοήγηση στο περιβάλλον εργασίας είναι γενικά ομαλή, ειδικά με τον ρυθμό ανανέωσης των 90Hz. Παρόλα αυτά, παρατηρήσαμε κάποιες στιγμές καθυστέρησης όταν το ζορίσαμε λίγο, αλλά τίποτα το δραματικό. Θα μπορούσε, πάντως, η realme να επιλέξει έναν πιο ισχυρό και σύγχρονο επεξεργαστή.

Κάμερα

Η κάμερα του realme C75 είναι αρκετά απλή και πρακτική. Διαθέτει έναν κύριο αισθητήρα 50MP και έναν δεύτερο αισθητήρα που βοηθά στην ανίχνευση του τρεμοπαίγματος. Η κύρια κάμερα έχει διάφραγμα f/1.8 και εστιακή απόσταση 25mm, χαρακτηριστικά που είναι αρκετά συνηθισμένα για smartphones της entry-level κατηγορίας.

Η απόδοση της κύριας κάμερας είναι αρκετά καλή για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, με καλό δυναμικό εύρος και ευκρινείς λήψεις σε συνθήκες καλού φωτισμού. Ωστόσο, οι λήψεις όσο μειώνεται το φως τείνουν να είναι θορυβώδεις και οι λεπτομέρειες μας αποχαιρετούν. 

Η δυνατότητα καταγραφής βίντεο φτάνει μέχρι τα 1080p στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο. Αξιοσημείωτο είναι ότι διαθέτει λειτουργία slow motion που μπορεί να καταγράψει HD βίντεο έως 120fps, αλλά απαιτεί πολύ καλό φωτισμό για να αποδώσει σωστά.

Για τις selfies, το C75 διαθέτει μία κάμερα 8MP που αποδίδει αξιοπρεπώς σε συνθήκες καλού φωτισμού, με αρκετές λεπτομέρειες και ευκρίνεια. Η ποιότητα, βέβαια, πέφτει αισθητά όταν το φως μειώνεται.

Συνολικά, το realme C75 δεν είναι το smartphone στο οποίο θα βασιστείς για να βγάλεις φωτογραφίες π.χ. στις διακοπές σου ή σε ένα ταξίδι. Απλά κάνει τη δουλειά του για γρήγορα ποσταρίσματα σε κοινωνικά δίκτυα, να φωτογραφίσεις κάποιο έγγραφο κλπ.

Επίλογος

Σε αντίθεση με τα ακριβότερα μοντέλα της, η εταιρεία δεν επιχειρεί να προσφέρει ένα flagship (ούτε καν mid-range) killer με το realme C75. Είναι ένα βασικό smartphone π.χ. για παιδιά ή ηλικιωμένους που ξεχωρίζει για την εμφάνιση, την ανθεκτικότητα και την αυτονομία του, με όλους τους υπόλοιπους τομείς να κινούνται στο επίπεδο που περιμένεις στην entry-level κατηγορία.

realme C75

  • Οθόνη 6.72’’ IPS LCD FHD+ (2400 x 1080, 90Hz, 690nits φωτεινότητα) με επικάλυψη ArmorShell Glass
  • Επεξεργαστής octa-core MediaTek Helio G92 Max (12nm)
  • Μνήμη RAM 8GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB
  • Dual κάμερα 50MP f/1.8 PDAF + ?
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο πλάι
  • dualSIM, WiFi 5, Bluetooth 5.0, GPS, 4G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 με realme UI 5.0
  • Μπαταρία 6000mAh με φορτιστή 45W
  • Υποδοχή USB-C
  • Διαστάσεις 165.7 x 76.2 x 8mm
  • Βάρος 196gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68/69 για προστασία από νερό και σκόνη
Loading