realme GT 6 Review: Πιο flagship killer δεν γίνεται!

Με τη realme να μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια σε ολοένα και καλύτερες προτάσεις, είναι γεγονός ότι είχαμε ανεβάσει τον δείκτη τον προσδοκιών παίρνοντας στα χέρια μας το realme GT 6. Και μετά από έναν μήνα δοκιμών και καθημερινής χρήσης, μπορούμε να πούμε από την πρώτη στιγμή πως πρόκειται από τις πιο value for money προτάσεις για high-end smartphone για το 2024!

Και μόνο από την πρώτη ανάγνωση των τεχνικών προδιαγραφών διαπιστώνεις ότι η εταιρεία έχει αποφασίσει να προσφέρει την αφρόκρεμα της εποχής στην πλειοψηφία του hardware, όπως για παράδειγμα ο επεξεργαστής Snapdragon 8s Gen3, ενώ ξεχωρίζει τόσο για τη μεγάλη αυτονομία και την γρήγορη φόρτιση, όσο και για την εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα της οθόνης του. Παράλληλα, πραγματοποιεί φιλότιμες προσπάθειες και στον τομέα της κάμερας!

Ας το δούμε, όμως, λίγο πιο αναλυτικά σε αυτό το review.

Σχεδιασμός - Κατασκευή

Ξεκινώντας από το πίσω μέρος, η realme έχει δώσει έμφαση στο camera module στην επάνω αριστερή γωνία με τους τρεις μεγάλους φακούς και την ειδικά επεξεργασμένη γυάλινη λωρίδα που «κόβει» την πλάτη από το ενιαίο design του. Είναι προφανές ότι η εταιρεία στοχεύει να πλασάρει το camera module και ως καθρέπτη, μιας και η πλαστική θήκη που συμπεριλαμβάνεται στο κουτί καλύπτει τα πάντα εκτός από αυτό το σημείο, το οποίο, βέβαια, μαζεύει πανεύκολα δαχτυλιές και χρειάζεται διαρκώς καθάρισμα.

Κατά τ’ άλλα, έχουμε ένα καλοφτιαγμένο και προσεγμένο smartphone με επίπεδες πλευρές και ελαφριές κυρτώσεις για πιο εργονομικό κράτημα, αν και τα volume buttons είναι ελαφρώς πιο ψηλά από ό,τι θα θέλαμε για ένα πιο φυσιολογικό πάτημα. Στην επάνω πλευρά υπάρχει μικρόφωνο και ο αισθητήρας υπερύθρων για να το χρησιμοποιείς σαν τηλεχειριστήριο για διάφορες συσκευές, ενώ στο κάτω μέρος έχουμε υποδοχή για κάρτες SIM, υποδοχή USB-C, μικρόφωνο και ηχείο.

Το realme GT 6 είναι πραγματικά πολύ ευχάριστο στο κράτημα και χωρίς τη θήκη απολαμβάνεις μια premium αίσθηση στο χέρι σου, παρόλα αυτά, γλυστρά αρκετά και καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε είτε τη θήκη που προσφέρει η εταιρεία (αλλά μειώνει το premium feeling) είτε κάποια άλλη της αρεσκείας για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο. Σημειώστε, επίσης, ότι είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP65 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη, όχι όμως σε βαθμό που να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για υποβρύχιες λήψεις.

Οθόνη

Στην πρόσοψη συναντάμε μια σχεδόν all-screen οθόνη χάριν στα ελάχιστα bezels προς όλες τις πλευρές (καλύπτει το 94.2%). Η realme έχει επιλέξει ένα LTPO AMOLED panel μεγέθους 6.78’’ με ανάλυση 2780 x 1264, η οποία υποστηρίζει υψηλό ρυθμό ανανέωσης εικόνας από 1-120Hz, περιεχόμενο HDR10+ και Dolby Vision, ενώ σπάει τα κοντέρ με μέγιστη φωτεινότητα που φτάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τα 6000nits!

Αντιλαμβάνεστε ότι η εμπειρία θέασης είναι κορυφαίου επιπέδου, με τρομερά ζωντανά χρώματα, εξαιρετική απόκριση στην αφή, βουτυρένια αίσθηση στο σκρολάρισμα και απολαυστική για παρακολούθηση περιεχομένου ή gaming ακόμα και στο έντονο φως της ημέρας. Θα δώσουμε ένα δίκιο, λοιπόν, στην εταιρεία για τον ισχυρισμό της ότι το realme GT 6 διαθέτει ίσως την καλύτερη οθόνη αυτή τη στιγμή στην αγορά σε smartphone που κοστίζει λιγότερο από €1000.

Hardware - Απόδοση

Ακόμη ένας τομέας όπου ξεχωρίζει με άνεση το realme GT 6. Κρύβοντας στα σωθικά του τον κορυφαίο επεξεργαστή για συσκευές Android στην αγορά, τον Snapdragon 8s Gen3, και σε συνδυασμό με ταχύτατες μνήμες RAM (έως 16GB LPDDR5X) και αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0 (έως 512GB), η συσκευή «πετάει» σε κάθε απαιτητικό σενάριο χρήσης και αυτό είναι το αναμενόμενο.

Εκεί που θα δώσουμε τα εύσημα, όμως, (και να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι κατασκευαστές…) είναι στη θερμική συμπεριφορά. Παρά το πανίσχυρο hardware και το όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ζόρι του βάλαμε (όπως πολύωρη χρήση κάμερας και λήψη video για αρκετή ώρα, χρήση σε υψηλότατες καλοκαιρινές θερμοκρασίες σε παραλία, gaming και παρακολούθηση video για αρκετή ώρα), το realme GT 6 μας εξέπληξε ευχάριστα διατηρώντας τη θερμοκρασία σε απόλυτα ανεκτά (μη ενοχλητικά θα λέγαμε καλύτερα) επίπεδα.

Δεν είναι μόνο αυτό, όμως. Λύσαμε την απόδοση, λύσαμε το θέμα της υπερθέρμανσης, τι γίνεται με την ενεργειακή κατανάλωση; Εάν δεν κάνεις «ταρζανιές» με απαιτητικό gaming και χρήση της κάμερας κυριολεκτικά για ώρες, δεν υπάρχει περίπτωση να φτάσεις το βράδυ στο σπίτι και να μην σου έχει περισσέψει τουλάχιστον ένα 30% μπαταρίας. Στο εσωτερικό του realme GT 6 έχει τοποθετηθεί μπαταρία 5500mAh, δηλαδή λίγο μεγαλύτερη από το τυπικό της εποχής, η οποία είναι πραγματικά αρκετή για να βγάλεις πάνω από 1μιση ημέρα φυσιολογικής χρήσης.

Εδώ, πάντως, να αναφέρουμε ότι στο κουτί ΔΕΝ συμπεριλαμβάνεται ο φορτιστής 120W της εταιρείας, γεγονός που είναι αλήθεια ότι μας απογοήτευσε, καθώς η realme παρέμενε από τους λίγους κατασκευαστές που πήγαιναν ενάντια στο ρεύμα. Σε περίπτωση που αποφασίσετε να κινηθείτε σε αγορά φορτιστή, να αναφέρουμε ότι το realme GT 6 υποστηρίζει φόρτιση σε ισχύ 120W και γεμίζει η μπαταρία του στο 100% μέσα σε λιγότερο από 30 λεπτά.

Στα υπόλοιπα που αφορούν το hardware μπορούμε να αναφέρουμε ότι ο οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη καταλαμβάνει αρκετό χώρο για τον βρίσκεις εύκολα με το δάχτυλο σου, ρυθμίζεται ταχύτατα και λειτουργεί αξιόπιστα. Τα ηχεία είναι αρκετά δυνατά σε ένταση, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο για να βασιστείς σε αυτά αν θες να ακούσεις ποιοτικό ήχο (ελάχιστο μπάσο, μέτριος διαχωρισμός μεσαίων και υψηλών συχνοτήτων).

Κλείνοντας με το λογισμικό, το περιβάλλον χρήσης realme UI 5.0 είναι βασισμένο στο Android 14 και η εταιρεία έχει υποσχεθεί πως οι χρήστες θα λάβουν τουλάχιστον τρεις ακόμη μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS. Από πλευράς εμφάνισης είναι ιδιαίτερα καθαρό, χωρίς πολλές bloatware εφαρμογές και με πολλές επιλογές παραμετροποίησης για να το φέρεις στα μέτρα σου, αλλά μην περιμένετε κάποια σοβαρή καινοτομία.

Κάμερες

Ώρα να ρίξουμε μια ματιά και στις κάμερες, όπου η realme αποφάσισε να πορευτεί με ασφάλεια επιλέγοντας ως κύριο αισθητήρα τον 50MP Sony LYT-808, ενώ τον συνοδεύει από δεύτερο αισθητήρα 50MP Samsung JN5 με τηλεφακό και τρίτο αισθητήρα 8MP Sony IMX355 ultrawide

Η εφαρμογή της κάμερας είναι η τυπική που περιμένει να δει κανείς σε ένα Android smartphone αυτής της κατηγορίας, με το κλασικό καρουζέλ λειτουργιών που μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα με το τι χρησιμοποιείς περισσότερο και άμεση ενσωμάτωση του Google Lens.

Οι λήψεις μας με τον κύριο αισθητήρα στο φως της ημέρας είναι άκρως ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με πολύ καλή συμπεριφορά του δυναμικού εύρους (HDR), σωστή ισορροπία λευκού, καλό διαχωρισμό των λεπτομερειών και των σκιών, καθώς και αρκετά φυσική απόδοση των αποχρώσεων.

Παρόλα αυτά, αν συγκρίνεις τις ίδιες λήψεις με αυτές ενός premium smartphone, ειδικά όταν κάνεις zoom στο κάδρο, παρατηρείς εύκολα ότι το realme GT 6 μοιάζει να ζορίζεται κάπως στην επεξεργασία. Αυτό δεν έχει να κάνει με το hardware, αλλά με τους αλγορίθμους που χρησιμοποιεί η εταιρεία στον τομέα της φωτογραφίας και ουσιαστικά δείχνει ότι είτε βρίσκεται ένα βήμα πίσω από τους μεγάλους παίκτες της αγοράς, είτε ηθελημένα κρατάει τις επιδόσεις σε αυτό το επίπεδο για να έχει σοβαρό selling point στο μέλλον (ή σε πιο premium προτάσεις του ομίλου BBK). 

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού δεν περιμέναμε κάτι περισσότερο από αυτό που είδαμε στην πράξη. Τις περισσότερες φορές δεν χρειάζεται καν να ενεργοποιήσεις το ξεχωριστό Night mode, μιας και η αυτόματη λήψη στο standard είναι αρκετή για να πάρεις μια καλά φωτισμένη φωτογραφία και μάλιστα με πολύ πιο φυσική απεικόνιση. Μην περιμένετε, όμως, θαύματα. Και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε απλά πολύ καλά αποτελέσματα για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τα smartphones που κοστίζουν σχεδόν διπλάσια τιμή.

Για τον μέσο χρήστη; Η συντριπτική πλειοψηφία των λήψεων θα είναι αυτό ακριβώς που θέλει (ή και κάτι παραπάνω) από ένα smartphone αυτής της κατηγορίας!

Σχετικά με την απόδοση του τηλεφακού, παρατηρήσαμε ότι κάπου χάνεται στη διατήρηση των σκιών και των λεπτομερειών όταν κάνεις zoom, ενώ η απουσία οπτικού συστήματος σταθεροποίησης (OIS) σε δυσκολεύει αν θέλεις να φωτογραφίσεις κάτι γρήγορα και καθαρά σε απόσταση. Κοινώς, όταν πρόκειται για τέτοιες λήψεις, καλό θα είναι να αφιερώνεις λίγο χρόνο περισσότερο για να σταθεροποιήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο τη συσκευή σε περίπτωση που δεν χρησιμοποιείς κάποιο gimbal ή τρίποδο. 

Όπως θα βαρεθήκατε να διαβάζετε σε κάθε review, ο υπερευρυγώνιος φακός είναι και ο πιο αδύναμος από την τριάδα της πίσω κάμερας, αλλά γενικά δεν προτείνεται η χρήση του παρά μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. φωτογράφιση τοπίου). Είναι εμφανής η διαφορά του από τους άλλους δύο αισθητήρες, τόσο στο επίπεδο της λεπτομέρειας, όσο και στις αποχρώσεις που δίνει.

Σε ό,τι αφορά τα πορτραίτα, το mode της πίσω κάμερας δεν μας ικανοποιεί ιδιαίτερα, καθώς ο διαχωρισμός του αντικειμένου από το φόντο πολλές φορές δεν φαίνεται φυσικός, ενώ υπάρχει και μια ανακολουθία στην ταχύτητα με την οποία αντιλαμβάνεται το βάθος η συσκευή. Είναι καθαρά θέμα λογισμικού και αλγορίθμων της realme, οπότε ισχύει ό,τι είπαμε προηγουμένως για τον κύριο αισθητήρα. Να αναφέρουμε, όμως, ότι η εμπρόσθια κάμερα 32MP μας δίνει πολύ πιο ικανοποιητικές και φυσικές λήψεις πορτραίτου, τόσο στο bokeh effect όσο και στην απόδοση των τόνων του δέρματος και των χρωμάτων γενικότερα.

Τέλος, ένα από τα αρκετά δυνατά χαρακτηριστικά της κάμερας είναι η συμπεριφορά της στη λήψη video. Το realme GT 6 υποστηρίζει μέχρι ανάλυση 4K στα 60fps και χάριν στο σύστημα OIS του κύριου αισθητήρα μας έδωσε ανέλπιστα εντυπωσιακές λήψεις με σταθερότητα, ευκρίνεια και ζωντάνια. Για γρήγορες δημιουργίες video είναι ό,τι πρέπει σε αυτήν την κατηγορία.

Επίλογος

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Με τιμή εκκίνησης μόλις €549 για την έκδοση 12GB + 256GB του realme GT 6 παίρνεις στα χέρια σου επιδόσεις ναυαρχίδας κυριολεκτικά στη μισή τιμή! Εκπληκτική οθόνη, πανίσχυρο hardware, τιμιότατη κάμερα και τρομερή αυτονομία. Τι άλλο να θέλετε; Σπαθιά να καταπιεί;

realme GT 6

  • Οθόνη 6.78’’ LTPO AMOLED (2780 x 1264, 1-120Hz, HDR10+, Dolby Vision, 1600nits μέση φωτεινότητα και 6000nits μέγιστη) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus 2
  • Επεξεργαστής Snapdragon 8s Gen3 (4nm)
  • Μνήμη RAM 12GB/16GB LPDDR5X
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB UFS 4.0
  • Τριπλή κάμερα 50MP f/1.69 Sony LYT-808 (PDAF + OIS) + 50MP Samsung JN5 f/2.0 telephoto PDAF + 8MP Sony IMX355 f/2.2 ultrawide 112º
  • Εμπρόσθια κάμερα 32MP f/2.5
  • Ηχεία stereo (24bit/192kHz Hi-Res)
  • In-display οπτικός αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.4, GPS, NFC, IR, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 14 με realme UI 5.0 (θα λάβει 3 μεγάλες αναβαθμίσεις Android OS)
  • Υποδοχή USB-C
  • Μπαταρία 5500mAh με φορτιστή 120W (0-50% σε 10 λεπτά, 0-100% σε 28 λεπτά)
  • Διαστάσεις 162 x  75.1 x 8.6mm
  • Βάρος 199gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65 για προστασία από νερό και σκόνη
Loading