Η πρώτη καλή γνωριμία μας με τη Realme έγινε πριν από μερικούς μήνες, όταν και δοκιμάσαμε εκτενώς τα Realme X2 Pro και το budget-friendly Realme C3. Οι εντυπώσεις που αποκομίσαμε από αυτές τις δύο συσκευές ήταν πολύ καλύτερες από τις αρχικές προσδοκίες μας με αποτέλεσμα να μας ανοίξει η όρεξη για ακόμη περισσότερες δοκιμές στα αρκετά, είναι η αλήθεια, μοντέλα που φέρνει η ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρεία στην Ελλάδα.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα διαβάσετε τα review μας για τα Realme 6, Realme 6 Pro, Realme X3 SuperZoom και Realme X50 Pro 5G, αλλά και για δύο gadgets της εταιρείας, τα Realme Buds και το Realme Band. Σε αυτό το review, όμως, θα αφοσιωθούμε με το Realme X50 Pro 5G, ένα smartphone που μοιάζει να έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία με σκοπό να αποτελέσει έναν άμεσο ανταγωνιστή του OnePlus 8.
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Όπως και στο Realme X2 Pro, έτσι και στο X50 Pro 5G η πρώτη επαφή με το smartphone σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Οι εποχές που οι εταιρείες ανταγωνιζόταν η μία την άλλη για το ποιος θα κατασκευάσει το πιο λεπτό και ελαφρύ smartphone έχουν περάσει, μιας και το καταναλωτικό κοινό φαίνεται να έχει καταλήξει πως προτιμά μια πιο στιβαρή κατασκευή για να την αισθάνεται πιο premium.
Το Realme X50 Pro 5G έρχεται με flat οθόνη και αρκετά πιο μικρές καμπύλες στις γωνίες του, με αποτέλεσμα να χάνεις λίγο από την αισθητική άλλων premium προτάσεων, αλλά να κερδίζεις στο γεγονός ότι μειώνονται αρκετά τα εκνευριστικά τυχαία αγγίγματα. Τα bezels είναι αρκετά μικρά, ωστόσο, όχι στο βαθμό να τα πεις μηδαμινά ειδικά όταν αναφέρεσαι στο κάτω περιθώριο.
Το πίσω μέρος είναι εντυπωσιακό στην εμφάνιση και στην αίσθηση που αφήνει στο χέρι, διότι η Realme έχει επιλέξει matte γυάλινη επικάλυψη που θυμίζει πάγο, επομένως, δεν γλιστρά στο χέρι, ούτε αφήνει εύκολα δαχτυλιές. Στην επάνω αριστερή γωνιά υπάρχει το camera module με τέσσερις αισθητήρες σε κάθετη διάταξη και δίπλα του το LED flash.
Στην αριστερή πλευρά βρίσκονται τα volume buttons, στη δεξιά το power button, ενώ στην κάτω πλευρά η υποδοχή για κάρτες SIM, η υποδοχή USB Type-C και το ηχείο.
Photo Gallery
Οθόνη
Από τα κορυφαία χαρακτηριστικά του Realme X50 Pro 5G, καθώς η εταιρεία έχει επιλέξει AMOLED panel μεγέθους 6.44’’ με ανάλυση FHD+ (2400 x 1080), φωτεινότητα 1000nits και ρυθμό ανανέωσης εικόνας 90Hz, ενώ υποστηρίζει περιεχόμενο HDR10+. Το γεγονός ότι είναι flat βοηθά στην ισοκατανομή της φωτεινότητας, η οποία είναι ικανοποιητικότατη για σωστή ευκρίνεια όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους, ενώ τα χρώματα αποδίδονται εξαιρετικά όπως τα περιμένει κανείς σε ένα AMOLED panel. Υπάρχουν επιλογές για όσους δεν επιθυμούν τις ιδιαίτερα φωτεινές αποχρώσεις μέσα από τις γενικές ρυθμίσεις της συσκευής (Gentle mode).
Χαρακτηριστικό γνώρισμα η οβάλ οπή στην επάνω αριστερή γωνία για τη φιλοξενία των δύο αισθητήρων της selfie κάμερας, την οποία μπορείς να κρύψεις αν το επιθυμείς επιλέγοντας να εμφανίζεται το περιεχόμενο από εκείνο το ύψος και κάτω. Φυσικά, όλα τα λεφτά είναι ο ρυθμός ανανέωσης εικόνας στα 90Hz για αυτή την “βουτυρένια” αίσθηση πλοήγησης, μια επιλογή που μπορείς να έχεις μόνιμα ανοιχτή (με το ανάλογο κόστος για τη μπαταρία) ή να ενεργοποιείται αυτόματα σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Για περιπτώσεις που θέλεις να κερδίσεις όσο μεγαλύτερη αυτονομία γίνεται, υπάρχει και η επιλογή για μόνιμη εφαρμογή των 60Hz.
Απόδοση - Hardware - Αυτονομία
Ό,τι μπορεί να περιμένει κανείς σε επίπεδο απόδοσης από μία ναυαρχίδα, θα το βρει στο Realme X50 Pro 5G χωρίς εκπτώσεις. Κυρίαρχο “συστατικό” του hardware είναι ο octa-core επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 865 που συνοδεύεται από 6GB, 8GB ή 12GB μνήμης RAM LPDDR5 και 128GB ή 256GB UFS 3.0 αποθηκευτικό χώρο. Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την έκδοση 12GB + 256GB και τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Δεν κολλάει πουθενά είτε μιλάμε για multitasking, είτε για απαιτητικό gaming, γρήγορες εναλλαγές, animations, αναπαραγωγή video κλπ. Βασικά, είναι τόσο δυνατό που δεν παρατηρείς καν άνοδο στη θερμοκρασία της συσκευής μετά από αρκετή ώρα gaming ή αν έχεις ανοιχτή μόνιμα την εφαρμογή της κάμερας.
Από τις λειτουργίες βιομετρικού ξεκλειδώματος (in-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων και Face Unlock) είμαστε ικανοποιημένοι με την ταχύτητα και την ακρίβεια, αλλά στα αρνητικά θα σημειώσουμε ότι δεν μπορείς να ξεκλειδώσεις με το δάκτυλο αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η οθόνη πατώντας το κουμπί.
Σε ότι αφορά τον ήχο, το Realme X50 Pro 5G διαθέτει ηχεία stereo (ένα στο κάτω μέρος και ένα μεταξύ οθόνης και επάνω περιθωρίου) και πρέπει να σημειώσουμε ότι το κάτω ηχείο είναι λίγο πιο δυνατό από το επάνω. Η ένταση και η καθαρότητα είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο, ωστόσο, αν θέλετε πραγματική ποιότητα με σοβαρό εύρος συχνοτήτων (ειδικά στα μπάσα) η χρήση ακουστικών είναι μονόδρομος. Κρατήστε ότι υποστηρίζει την τεχνολογία Dolby Atmos. Δυστυχώς, δεν υπάρχει υποδοχή 3.5mm headphone jack.
Κλείνοντας αυτήν την ενότητα, ας μιλήσουμε για τη μπαταρία και την αυτονομία. Η χωρητικότητα των 4200mAh είναι κοντά στα standards της κατηγορίας και σου βγάζει άνετα την ημέρα με μία φόρτιση (στην πραγματικότητα το βράδυ θα έχεις ακόμη 30-40%). Τα σπουδαία, όμως, βρίσκονται στην τεχνολογία φόρτισης. Υπενθυμίζουμε ότι η Realme είναι “παιδί” της Oppo και γι’ αυτό έχει πρόσβαση στην κορυφαία τεχνολογία που ονομάζεται Super VOOC 2.0. Σε αντίθεση με άλλες εταιρείες που σκέφτονται να αφαιρέσουν τον φορτιστή από το πακέτο, η Realme συμπεριλαμβάνει τον φορτιστή SuperDart ισχύος 65W, ο οποίος γεμίζει τη μπαταρία από 0 στο 100% μέσα σε λιγότερο από 40 λεπτά!
Λειτουργικό σύστημα
Το Realme X50 Pro 5G τρέχει το λειτουργικό σύστημα Android 10 με περιβάλλον χρήσης Realme UI, υποστηρίζει κανονικότατα όλες τις υπηρεσίες - εφαρμογές της Google και προσφέρει στον χρήστη ορισμένα εξτραδάκια όπως τη δυνατότητα ενεργοποίησης της Smart SideBar, δηλαδή μια λίστα εφαρμογών που μπορείς ανά πάσα στιγμή να εμφανίσεις μπροστά σου από το πλάι, δυνατότητα split screen με υποστήριξη πολλών εφαρμογών, καθολικό dark mode, ξεχωριστό Game Space για βελτιστοποιημένο gaming, δυνατότητα ενεργοποιήσης του Google Assistant με κράτημα του power button για 0.5sec κ.ά.
Κάμερα
Φτάσαμε και στο αγαπημένο κομμάτι των περισσότερων αναγνωστών, αυτό της κάμερας. Η Realme επέλεξε και αυτή τέσσερις αισθητήρες, όπως οι περισσότεροι κατασκευαστές, αλλά η διαφοροποίηση της ήρθε στον αισθητήρα βάθους που είναι μονόχρωμος. Συγκεκριμένα, έχουμε κύριο αισθητήρα 64MP f/1.8 που συνοδεύεται από 8MP wide/macro f/2.3, 12MP f/2.5 με τηλεφακό για 2x οπτικό zoom και 2MP f/2.4 depth. Στην οβάλ οπή της πρόσοψης υπάρχουν οι αισθητήρες 32MP + 8MP ultrawide.
Παρά την “τσαχπινιά” της, τα αποτελέσματα στις λήψεις ήταν ένα κλικ πιο κάτω από αυτό που περιμέναμε. Προσέξτε, σε συνθήκες καλού φωτισμού μπορείς να βγάλεις εξαιρετικές φωτογραφίες με σωστή απόδοση των λεπτομερειών, καλή ευκρίνεια και σωστά χρώματα με όλους τους σοβαρούς αισθητήρες, αλλά δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε ορισμένα θεματάκια.
Συγκεκριμένα, εάν πλησιάσεις πολύ το αντικείμενο σου με τον κύριο φακό, τότε το Realme X50 Pro 5G αποφασίζει αυτόκλητα πως θέλεις να τραβήξεις μια macro φωτογραφία και ενεργοποιεί αυτόματα τον δεύτερο αισθητήρα. Επίσης, στις macro λήψεις “γανιάζεις” για να εστιάσεις σωστά και σε αρκετές περιπτώσεις χρειάστηκε να τραβήξουμε 3-4 φορές για να βγει αυτό που θέλουμε. Όταν, όμως, τα καταφέρεις το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλό.
Ένα άλλο ενοχλητικό στοιχείο είναι αυτό της Τεχνητής Νοημοσύνης, σε περίπτωση που την έχεις ενεργοποιημένη. Αρκετές φορές το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει αφύσικο με την ένταση των χρωμάτων, κάτι που μπορείτε να παρατηρήσετε εύκολα αν κοιτάζετε στον ουρανό. Σίγουρα σε κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα αρτιστικό, αλλά να βγάζουμε και καμιά “αλήθεια” που και που…Για να πούμε του στραβού το δίκιο, τα ίδια θέματα τα παρατηρούμε σχεδόν σε όλους τους κατασκευαστές από τότε που μπήκε αυτή η ρημάδα “Τεχνητή Νοημοσύνη” στις κάμερες.
Σχετικά με το zoom η κατάσταση είναι πολύ καλή, με το 2x οπτικό να βγαίνει καθαρό χωρίς ιδιαίτερη σταθεροποίηση της συσκευής και το ψηφιακό να είναι αρκετά πιο λεπτομερές από το αναμενόμενο. Δεν αποφεύγεται, όμως, το κλασικό barrel effect στις ευρυγώνιες λήψεις, ένα θέμα που επίσης παρουσιάζεται στη πλειοψηφία των smartphones.
Για να πάρετε μια γεύση για όλα τα παραπάνω, πατήστε στην κεντρική εικόνα του άρθρου ώστε να δείτε όλες τις λήψεις μας.
Επίλογος
Η κατάσταση με το Realme X50 Pro 5G είναι λίγο περίεργη λόγω της τιμολόγησης του. Η ίδια ακριβώς συσκευή αν κυκλοφορούσε από πιο αναγνωρισμένο brand θα ήταν απόλυτα αποδεκτή για την πλειοψηφία των καταναλωτών. Πρόκειται για ένα πανίσχυρο smartphone με premium κατασκευή και εξαιρετική αυτονομία, αλλά χωλαίνει ελαφρώς στον τομέα της κάμερας σε σύγκριση με τους άμεσους ανταγωνιστές του.