Το σίριαλ της διαμάχης ΗΠΑ εναντίον Huawei (ή καλύτερα ΗΠΑ εναντίον Κίνας) συνεχίζεται με την αποκάλυψη δικαστικών εγγραφών που υποδεικνύουν στενή σχέση της κινέζικης εταιρείας με το Ιράν και τη Συρία.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο δικαστήριο αποδεικνύεται ότι υψηλόβαθμο στέλεχος της Huawei έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον manager της ιρανικής Skycom Tech, ενώ τουλάχιστον τρία ακόμη στελέχη από την Κίνα έχουν βάλει την υπογραφή τους σε τραπεζικές συναλλαγές μεταξύ Huawei και Skycom Tech. Επιπλέον, δικηγόρος από τη Μέση Ανατολή ισχυρίζεται ότι η Huawei δραστηριοποιείται και στη Συρία μέσω της επενδυτικής εταιρείας Canicula.
Οι νέες πληροφορίες αναμένεται ότι θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην υπόθεση κατά της CFO της Huawei, Meng Wanzhou, η οποία συνελήφθη από τις καναδικές αρχές την 1η Δεκεμβρίου 2018 έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ. Η Meng βρίσκεται πλέον σε κατ' οίκον περιορισμό στο Βανκούβερ πληρώνοντας υψηλότατη εγγύηση, περιμένοντας την εκδίκαση της υπόθεσης από την οποία θα κριθεί αν θα εκδοθεί στις ΗΠΑ ή όχι.
Η Skycom Tech είναι μεταπωλητής εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών με έδρα την Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν, ενώ η Canicula είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα τον Μαυρίκιο και έχει στην κατοχή μεταξύ άλλων και μετοχές της Skycom.
Το πρακτορείο Reuters αναφέρει ότι οι ΗΠΑ κατέθεσαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι η Huawei έχει δραστηριοποιηθεί στο Ιράν μέσω της Skycom και κατηγορούν τη Meng ότι εξαπάτησε τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς για να εγκριθούν οι συναλλαγές μεταξύ Skycom και Ιρανικής κυβέρνησης λέγοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τη Huawei.
Στην ακρόαση της για τον ορισμό της εγγύησης, η Meng επέμεινε ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση μεταξύ της Huawei με τη Skycom ή την Canicula, ενώ οι συναλλαγές με την πρώτη έγιναν σε εντελώς τυπικό επαγγελματικό επίπεδο (χωρίς να εξαρτάται η μία εταιρεία από την άλλη)
Πολύ μπερδεμένα τα πράγματα σε αυτήν την υπόθεση, ωστόσο, η ουσία βρίσκεται αλλού. Μπορεί να μη μας αγγίζει σε πρώτη φάση, αλλά έχουμε μπει σε μια περίεργη περίοδο εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Μένει να δούμε μέχρι που θα φτάσει αυτή η διαμάχη και αν θα έχει επιπτώσεις στην πορεία ανάπτυξης της Huawei.
Μη ξεχνάτε ότι εκτός από τις ΗΠΑ έχουν βγάλει απαγορευτικό για τον εξοπλισμό της Huawei οι Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Ιαπωνία, ενώ έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
[via]