Ρύζι ενισχυμένο με βόεια πρωτεΐνη και λίπος ως τροφή του μέλλοντος

Σε μια μάλλον αμφιλεγόμενη κίνηση, Κορεάτες επιστήμονες πήραν μυϊκά και λιπώδη βλαστοκύτταρα από αγελάδες και τα μεταμόσχευσαν σε κόκκους ρυζιού. Το τελικό αποτέλεσμα είναι μια νέα, υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες τροφή που αναμένεται να είναι φθηνή, φιλική προς το περιβάλλον και χρήσιμη για λιμούς, στρατιωτικά ή διαστημικά ταξίδια.

Οι σημερινές μας γεωργικές πρακτικές δεν είναι ιδιαίτερα βιώσιμες, και με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται κάθε χρόνο, ο περιβαλλοντικός αντίκτυπος αναμένεται ότι θα γίνει ακόμα μεγαλύτερος. Συνεπώς, το μέλλον των τροφίμων μπορεί να μοιάζει πολύ διαφορετικό από αυτό που έχουμε συνηθίσει, είτε πρόκειται για την καλλιέργεια κρέατος σε εργαστήρια, είτε για την κατανάλωση εντόμων για πρωτεΐνες, είτε για την παραγωγή θρεπτικών σκονών από μικρόβια.

Οι επιστήμονες στην Κορέα δημιούργησαν ένα νέο είδος τροφής που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε βασικό τρόφιμο του μέλλοντος - ένα υβρίδιο βόειου κρέατος και ρυζιού. Η αρχή είναι παρόμοια με την καλλιέργεια κυττάρων κρέατος στο εργαστήριο, μόνο που αυτή τη φορά το έκαναν μέσα στους πόρους των κόκκων ρυζιού. Η δομή παρείχε ένα σταθερό ικρίωμα για τα ζωικά κύτταρα, ενώ ορισμένα μόρια του ρυζιού τα βοήθησαν να αναπτυχθούν.

Το ρύζι επικαλύφθηκε πρώτα με ζελατίνη ψαριού, η οποία βοήθησε τα κύτταρα του βοείου κρέατος να κολλήσουν. Αφού τοποθετήθηκαν τα βλαστικά κύτταρα των αγελαδινών μυών και του λίπους, το ρύζι αφέθηκε να καλλιεργηθεί για εννέα έως 11 ημέρες. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα ροζ ρύζι που μοιάζει λίγο αλλόκοτο, αλλά προφανώς είναι απολύτως ασφαλές για βρώση και ταυτόχρονα πολύ θρεπτικό.

Οι ερευνητές μαγείρεψαν στον ατμό το μοσχαρίσιο ρύζι τους και διεξήγαγαν μια σειρά από βιομηχανικές αναλύσεις τροφίμων για να εξετάσουν την αφύσικη δημιουργία τους. Διαπίστωσαν ότι περιείχε 8% περισσότερη πρωτεΐνη και 7% περισσότερα λιπαρά από το απλό ρύζι, καθώς και μια υφή που ήταν πιο σκληρή και εύθραυστη. Οι εκδοχές που είχαν φτιαχτεί με περισσότερα μυϊκά κύτταρα φέρονται να μύριζαν περισσότερο σαν μοσχάρι ή αμύγδαλα, ενώ εκείνες με υψηλότερη περιεκτικότητα σε λιπαρά περιγράφηκαν με νότες πιο κοντά στην κρέμα γάλακτος, το βούτυρο ή το λάδι καρύδας.

Το βόειο κρέας-ρυζιού αναμένεται να έχει πολύ μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από το κρέας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η δημιουργία τους θα πρέπει να απελευθερώνει λιγότερο από 6,27 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης, σε σύγκριση με τα 50 κιλά του βοδινού κρέατος. Το κόστος θα πρέπει επίσης να είναι πολύ χαμηλότερο, με το βόειο κρέας-ρύζι να ανέρχεται σε περίπου 2,23 δολάρια ανά κιλό, σε σύγκριση με τα 14,88 δολάρια του βοείου κρέατος.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι τα διατροφικά και περιβαλλοντικά οφέλη, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων και την εύκολη παραγωγή, θα πρέπει να καταστήσουν το βόειο ρύζι έναν καλό υποψήφιο για εμπορική αξιοποίηση. Μέχρι τότε, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ενισχύσουν τη διατροφική του αξία βελτιώνοντας τις συνθήκες στο ρύζι ώστε να βοηθήσουν τα κύτταρα του βοείου κρέατος να ευδοκιμήσουν. Μετά από αυτό, το τελικό εμπόδιο θα είναι ίσως απλώς να πείσουν τους ανθρώπους να το φάνε πρόθυμα - αλλά για να είμαστε δίκαιοι, το ίδιο θα μπορούσε να ειπωθεί για πολλά μελλοντικά τρόφιμα.

"Συνήθως λαμβάνουμε τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε από τα ζώα, αλλά η κτηνοτροφία καταναλώνει πολλούς πόρους και νερό και απελευθερώνει πολλά αέρια του θερμοκηπίου", δήλωσε ο Sohyeon Park, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Δεν περίμενα ότι τα κύτταρα θα αναπτύσσονταν τόσο καλά στο ρύζι. Τώρα διακρίνω ένα ολόκληρο σύστημα δυνατοτήτων για αυτό το υβριδικό τρόφιμο με βάση τα δημητριακά. Θα μπορούσε μια μέρα να χρησιμεύσει ως τροφική λύση για την αντιμετώπιση του λιμού, ως στρατιωτικό συσσίτιο ή ακόμη και ως διαστημική τροφή".

[via]

Loading