Η διαδικασία των reviews είναι μια πολύ ευχάριστη εμπειρία για εμάς που ασχολούμαστε καθημερινά με το σπορ της τεχνολογίας, είτε από το μετερίζι της ενημέρωσης, είτε λόγω επαγγέλματος. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με συσκευές της premium κατηγορίας, για τις οποίες διαβάζουμε φήμες και διαρροές πολλές εβδομάδες προτού καν παρουσιαστούν επίσημα, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε να δούμε αν άξιζε πραγματικά όλος αυτός ο θόρυβος, αν οι εταιρείες δικαιώνουν τις υψηλές προσδοκίες που δημιουργούν και αν δικαιολογείται το κόστος τους.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, προκύπτει και η μεγάλη ευθύνη που έχει να κάνει με την πραγματική δοκιμή μιας συσκευής και όχι απλά με μια πιο εκτενή παρουσίαση από αυτή που παρέχει πρακτικά η οποιαδήποτε εταιρεία για το εκάστοτε προϊόν της. Γι’ αυτό, λοιπόν, κρίνουμε απαραίτητο να έχουμε στα χέρια μας για αρκετό καιρό τις ακριβές, premium συσκευές με σκοπό να τις δοκιμάσουμε σε πραγματικές συνθήκες της καθημερινότητάς μας.
Όλος αυτός ο κουραστικός πρόλογος έγινε για να παραθέσουμε τις εντυπώσεις μας σχετικά με το Samsung Galaxy Note10+, το οποίο μας παραχώρησε η COSMOTE για κάτι παραπάνω από έναν μήνα. Προσωπικά, το χρησιμοποίησα ως βασική συσκευή για το μεγαλύτερο διάστημα αυτής της δοκιμής, αλλά χρησιμοποιώ πληθυντικό επειδή αποτέλεσε το κύριο εργαλείο της ομάδας του techgear.gr για την κάλυψη της έκθεσης IFA 2019 τον περασμένο Σεπτέμβριο στο Βερολίνο, όπου και παραμείναμε για 8 ημέρες. Επομένως, έχουμε πλήρη εικόνα της συσκευής τόσο σε προσωπική χρήση, όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει σε πολλούς τομείς.
Με το Samsung Galaxy Note10+ μπορεί κανείς να σερφάρει στο Internet πολύ γρήγορα μέσα από το μεγαλύτερο δίκτυο 4G και 4G+ στην Ελλάδα, με πληθυσμιακή κάλυψη που πλησιάζει το 99% και το 96% αντίστοιχα. Μάλιστα το δίκτυο COSMOTE 4G βραβεύτηκε φέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, ως «Το πιο γρήγορο δίκτυο κινητής στην Ελλάδα», στα Speedtest Awards του ανεξάρτητου φορέα Ookla, της πρώτης εταιρείας παγκοσμίως για μετρήσεις broadband και mobile internet.
Κατασκευή - Σχεδιασμός
Ξεκινώντας από τον τομέα του σχεδιασμού, της αισθητικής και της κατασκευής, το Samsung Galaxy Note10+ είναι σαφέστατα ένα μεγάλο smartphone που πιθανότατα θα δυσκολέψει σε πρώτη φάση έναν χρήστη με μικρά χέρια. Στην πορεία, όμως, το συνηθίζεις και μετά δεν υπάρχει γυρισμός, αφού πιάνεις στα χέρια σου smartphones με οθόνη 6.0’’ και σου φαίνονται μικρά. Η χρήση με το ένα χέρι δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, αλλά η Samsung έχει φροντίσει να “μικρύνει” τις αποστάσεις που χρειάζεται να φτάσεις με το περιβάλλον χρήσης One UI. Αυτό το μέγεθος, πάντως, έχει επιπτώσεις και στο βάρος της συσκευής που φτάνει τα 200gr (196 για την ακρίβεια), αλλά και πάλι όλα είναι θέμα συνήθειας.
Η κατασκευή του είναι στιβαρή και πολυτελής, με την οθόνη 6.8’’ AMOLED QHD+ να καταλαμβάνει το συντριπτικό ποσοστό της πρόσοψης καθώς διαθέτει ελάχιστα bezels στο επάνω και στο κάτω μέρος, ενώ κεντρικά επάνω βρίσκουμε πολύ μικρή οπή για τη φιλοξενία της εμπρόσθιας κάμερας. Το αισθητικό κομμάτι είναι καθαρά υποκειμενικό, όμως σε προσωπικό επίπεδο μετά από την πρώτη παρατήρηση δεν μου έκανε καμία εντύπωση η οπή στην οθόνη και τις περισσότερες φορές ξεχνούσα ότι υπάρχει εκεί, ακόμη και όταν παρακολουθούσα videos στο YouTube.
Στα χέρια μας πήραμε τη μαύρη έκδοση, επομένως, δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το περίφημο Aura Glow που αλλάζει χρώμα στο πίσω μέρος ανάλογα με τη γωνία που το κρατάς. Το σίγουρο είναι ότι η γυάλινη επικάλυψη είναι μαγνήτης για δαχτυλιές σε περίπτωση που δεν το έχεις τοποθετήσει σε θήκη. Εμείς, πάντως, δεν το είχαμε σε θήκη και παρά τις καθημερινές αντιξοότητες, το Samsung Galaxy Note10+ αποδείχτηκε ιδιαίτερα ανθεκτικό χωρίς να προκληθεί η παραμικρή γρατζουνιά.
Οθόνη
Η οθόνη αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των υπέροχων panels της εταιρείας. Μια απολαυστική εμπειρία με ζωντανά χρώματα, υψηλή φωτεινότητα, υψηλή αντίθεση και τρομερή ευκρίνεια. Θα μπορούσε, ίσως, να είχε ως έξτρα έναν υψηλότερο ρυθμό ανανέωσης εικόνας (π.χ 90Hz) που έχει γίνει τη μόδας τελευταία (βλ. OnePlus 7/7T, Pixel 4/4 XL) για ομαλότερο scrollάρισμα και animations, αλλά next time. Κάτω από το panel υπάρχει αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων τεχνολογίας υπερήχων που ενεργοποιείται και με κλειστή την οθόνη, αλλά για να είμαι ειλικρινής περίμενα πολύ καλύτερη απόκριση από αυτήν που έζησα αυτές τις ημέρες. Όταν διαβάσει σωστά το αποτύπωμα ξεκλειδώνει ταχύτατα, ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές που λόγω βιασύνης ή ελαφριάς υγρασίας είδα σφάλματα στην ανάγνωση. Εναλλακτικά, πάντως, το ξεκλείδωμα με αναγνώριση προσώπου λειτουργεί πολύ καλύτερα σε σύγκριση με το Samsung Galaxy S10, παρά το γεγονός ότι η σάρωση γίνεται διδιάστατα. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, μάλιστα, η φωτεινότητα της οθόνης μεγαλώνει περισσότερο για να φωτίσει το πρόσωπο του χρήστη και να λειτουργήσει σωστά η αναγνώριση.
Στο κάτω μέρος του Samsung Galaxy Note10+ υπάρχει υποδοχή USB Type-C και ένα αρκετά αξιόλογο ηχείο στα δεξιά της. Το ηχείο είναι αρκετά δυνατό και αποδίδει πολύ καλύτερα από την πλειοψηφία των αντίστοιχων ηχείων που τοποθετούνται στα smartphones, αλλά έχω μια ένσταση για τη θέση του διότι άθελα σου μπορεί να το μπλοκάρεις π.χ. όταν παίζεις ή όταν παρακολουθείς κάποιο video (ανάλογα με τον τρόπο που κρατάς τη συσκευή). Με λίγη εκπαίδευση, βέβαια, μαθαίνεις να μην το κλείνεις με τα δάκτυλά σου, οπότε θα μείνω καθαρά στην πολύ καλή ποιότητά του (υποστήριξη Dolby Atmos). Να σημειώσω, επίσης, ότι είναι το πρώτο smartphone της οικογένειας Galaxy Note που δεν διαθέτει υποδοχή 3.5mm headphone jack.
Απόδοση
Τι μπορεί να πει κανείς για την απόδοση μιας συσκευής με 12GB μνήμη RAM, octa-core επεξεργαστή στα 8nm και 256GB αποθηκευτικό χώρο; Το πράγμα μιλά από μόνο του. Είτε είσαι super - power - uber - ultra (ή ό,τι άλλο θέλετε) επαγγελματίας user, είτε καμμένος gamer, δεν υπάρχει περίπτωση να πεις ούτε για αστείο πως δεν σε καλύπτει το Galaxy Note10+. Το μόνο αρνητικό που θα προσάψω στην εταιρεία είναι ότι ανεβαίνει η θερμοκρασία μετά από διαρκές ζόρισμα (π.χ. μεγάλη διάρκεια λήψης video), αλλά όχι σε βαθμό που ενοχλεί ή που επηρεάζει την απόδοση του hardware. Στα πολύ θετικά ότι επανέρχεται σε σωστή θερμοκρασία μέσα σε μόλις λίγα λεπτά αφότου σταματήσει η ταλαιπωρία.
Για τα κλασικά που αφορούν multitasking, μετάβαση από εφαρμογή σε εφαρμογή, γρήγορες εναλλαγές, animations κλπ. θεωρώ ότι είναι αστείο να το συζητάμε. Αν θα μπορούσε να βελτιωθεί κάτι δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση με το hardware, αλλά με το περιβάλλον χρήσης One UI. Όχι πως είναι κακό, ίσα ίσα έχουν γίνει τεράστια άλματα σε σύγκριση με το TouchWiz και το Samsung Experience, παρόλα αυτά, θα μπορούσε να είναι λιγάκι πιο ελαφρύ για ομαλότερες μεταβάσεις στις εφαρμογές.. Αυτό λογικά θα συμβεί με τις επόμενες αναβαθμίσεις του One UI, όχι μόνο για το Galaxy Note10+ αλλά γενικότερα για όλες τις συσκευές της Samsung που το χρησιμοποιούν.
Στο διά ταύτα, προσωπικά δεν αντιμετώπισα το παραμικρό πρόβλημα μετά από πολύωρο gaming, multitasking σε εφαρμογές καθημερινής χρήσης (από browser, σε mobile CMS, σε email, σε YouTube, σε split-screen, σε social channels κλπ.), πολύωρη χρήση της κάμερας για λήψεις φωτογραφιών και videos (βλ. IFA 2019).
S Pen
Σε αυτό το σημείο θα ήταν καλό να αναφερθώ και σε δύο στοιχεία που κατά κύριο λόγο απευθύνονται στους επαγγελματίες χρήστες. Το πρώτο δεν είναι άλλο από την ανανεωμένη γραφίδα S Pen, το χαρακτηριστικό γνώρισμα της οικογένειας Galaxy Note που δυστυχώς, η πλειοψηφία των χρηστών είτε την αγνοεί, είτε χαίρεται για λίγο στην αρχή με πολύ βασικά πράγματα, είτε δεν έχει την παραμικρή ιδέα για τις δυνατότητές της. Συμφωνώ ότι δεν είναι κάτι που μπορείς ή επιβάλλεται να χρησιμοποιείς καθημερινά, όμως, μπορείς να διευκολυνθείς σημαντικά στη διαχείρισης μιας τόσο μεγάλης οθόνης και όχι μόνο.
Η νέα γενιά S Pen έρχεται με σημαντικές βελτιώσεις που αφορούν την ακρίβεια στην κίνηση, στην πίεση όπως και στην εκτέλεση ενεργειών χωρίς να ακουμπάς την οθόνη. Η αλήθεια είναι ότι στο τελευταίο κομμάτι των “χειρονομιών” χρειάζεται να εκπαιδευτείς λιγάκι στη φιλοσοφία τους και από εκεί και πέρα, η μόνη χρησιμότητα βρίσκεται σε εφαρμογές της Samsung. Για παράδειγμα, θα ήταν πολύ χρήσιμο να scrollάρεις στον αέρα στον Chrome browser με τη βοήθεια του S Pen, αλλά δεν υποστηρίζεται. Γι’ αυτό και άφησα στην άκρη αυτή τη λειτουργία. Εκεί που με βοήθησε σημαντικά η γραφίδα ήταν στη λήψη screenshot σε οποιοδήποτε σημείο της οθόνης (πολύ μεγάλη ακρίβεια) και φυσικά στη χρήση του σαν κλείστρο για την εφαρμογή της κάμερας.
Samsung DeX
Το δεύτερο που αξίζει αναφοράς είναι η λειτουργία Samsung DeX. Κάποτε ξεκίνησε ως έξτρα βάση για να μετατρέπεις τρόπον τινά το smartphone σε υπολογιστή. Δεν περπάτησε αυτή η προσέγγιση, με αποτέλεσμα η Samsung να το δουλέψει περισσότερο έτσι ώστε να χρειάζεσαι απλά ένα καλώδιο για τον ίδιο σκοπό. Πλέον, το Samsung DeX είναι πολύ ταχύτερο και σαφέστατα πιο εύχρηστο, αλλά κατά τη γνώμη μου βρίσκει πραγματικής χρησιμότητας μόνο σε πολύ ιδιαίτερες καταστάσεις. Για παράδειγμα, εάν βρεθείς σε κάποιο meeting και θέλεις να δείξεις άμεσα ένα slide, μια φωτογραφία ή ένα αρχείο και δεν έχεις μαζί σου το laptop, τότε μπορείς απλά να συνδέσεις το Galaxy Note10+ σε μια οθόνη με ένα καλώδιο USB για να ησυχάζεις χωρίς μεταφορές αρχείων και άλλες πολυπλοκότητες. Από την άλλη μεριά, απέχουμε ακόμα αρκετά από την εποχή που θα βασίζεσαι αποκλειστικά και μόνο στο smartphone για να κάνεις τη δουλειά σου, άσχετα αν η ισχύ τους είναι εδώ και χρόνια εφάμιλλη πολλών laptops. Γι’ αυτό, άλλωστε, έρχονται και τα foldables…
Μπαταρία
Θα κλείσω την ενότητα της απόδοσης με την αναφορά μου στη μπαταρία και την αυτονομία του Galaxy Note10+. Η χωρητικότητα της είναι 4300mAh και βγάζει άνετα μια ολόκληρη ημέρα με μία φόρτιση σε φυσιολογικές προς έντονες συνθήκες χρήσης. Επομένως, θεωρητικά θα μπορούσε να αντέξει και 1μιση ημέρα, αλλά μεταξύ μας, ποιος δεν βάζει το smartphone να φορτίζει το βράδυ, ακόμη και αν έχει 70-80% υπόλοιπο; Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι η μπαταρία του είναι υπεραρκετή για το μέσο χρήστη και σε τελική ανάλυση, εάν για κάποιο λόγο ξεχαστείς στο Fortnite για κανένα 3ωρο και δεις ότι χρειάζεσαι φόρτιση, ο φορτιστής που το συνοδεύει είναι ταχύτατος. Συγκεκριμένα, στη δική μου δοκιμή έφτασε από το 4% στο 100% μέσα σε 62 λεπτά. Μη περιμένετε να σας πω για reverse charging και λοιπά gimmicks που απλά χαίρεσαι για την ύπαρξη τους, χωρίς να τα χρησιμοποιείς ποτέ…
Κάμερες
Και φτάσαμε στο αγαπημένο κομμάτι των καμερών κάμερας. Τα τελευταία χρόνια ο γενικός κανόνας είναι ένας και εύκολα κατανοητός για όλους τους χρήστες. Εάν αντέχει η τσέπη σου αυτή την κατηγορία τιμής, τότε θα πάρεις στα χέρια σου ένα smartphone με κορυφαίες δυνατότητες στις κάμερες του. Οι διαφοροποιήσεις από εταιρεία σε εταιρεία είναι μικρές και συνήθως η καθεμία έχει το πάνω χέρι σε έναν συγκεκριμένο τομέα της Φωτογραφίας.
Στην περίπτωση του Samsung Galaxy Note10+ βρίσκουμε ένα πλήρες σετ αισθητήρων στο πίσω μέρος με πολύπλευρες δυνατότητες στη λήψη φωτογραφιών και videos. Συγκεκριμένα, έχουμε έναν κύριο αισθητήρα 12MP με ευρυγώνιο φακό 77°, έναν δεύτερο αισθητήρα 16MP με υπερευρυγώνιο φακό 123°, έναν τρίτο αισθητήρα 12MP με τηλεφακό 45° και δυνατότητα για 2x οπτικό zoom, καθώς και έναν τέταρτο αισθητήρα 3D ToF για λήψεις βάθους πεδίου που βελτιώνουν σημαντικά τις λήψεις πορτραίτων. Με εξαίρεση, λοιπόν, την προσθήκη του τελευταίου αισθητήρα, η πίσω κάμερα είναι αυτή του…Samsung Galaxy S10.
Σε συνθήκες καλού φωτισμού, οι λήψεις είναι εξαιρετικές στις περισσότερες περιπτώσεις με μεγάλη καθαρότητα, ακρίβεια στην απεικόνιση και έντονα χρώματα, αν και σε κάποιες περιπτώσεις μου φάνηκε ότι τονίζονται ελαφρώς περισσότερο κάποια χρώματα (π.χ. πράσινο). Ο υπερευρυγώνιος φακός κάνει και πάλι το θαύμα του στην κάλυψη μεγαλύτερου οπτικού πεδίου σε σχέση με ό,τι πιάνει το ανθρώπινο μάτι, ενώ υποστηρίζει και το bokeh effect του portrait mode για πολύ “ανοιχτά” πορτραίτα.
Στις συνθήκες χαμηλού φωτισμού παρατήρησα βελτίωση σε σύγκριση με το Galaxy S10. Όλοι οι αισθητήρες λειτουργούν κάτι παραπάνω από ικανοποιητικά ΧΩΡΙΣ να έχεις ενεργοποιήσει το Night Mode και η αλήθεια είναι ότι το προτιμώ απενεργοποιημένο όπου μου δίνεται η ευκαιρία να τραβήξω αυτό που βλέπω με τα μάτια μου εκείνη την ώρα. Με αυτό θέλω να πω ότι καλό και χρυσό το Night Mode, ειδικά στο Βερολίνο πήραμε λήψεις που νομίζεις ότι έγιναν 4-5 ώρες πριν την πραγματική ώρα, αλλά είναι εμφανές ότι το αποτέλεσμα δεν είναι φυσικό.
Την ίδια άποψη έχω γενικότερα για τα αντίστοιχα Night Modes όλων των εταιρειών. Μπορεί να είναι εντυπωσιακό το πως μετατρέπουν τη νύχτα σε….πιο φωτεινή νύχτα, αλλά τα αποτελέσματα στις περισσότερες των περιπτώσεων παραείναι τεχνητά. Επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για λήψεις χωρίς τρίποδο, χωρίς έξτρα ρυθμίσεις κλπ., δηλαδή αυτές που πραγματοποιεί ο μέσος χρήστης με το smartphone του. Εάν πάμε την κουβέντα σε εξοπλισμό και διαθέσιμο χρόνο για να κάνεις τη μαγική λήψη των ονείρων σου, τότε καλύτερα να μιλήσουμε για καμιά DSLR και όχι για smartphones.
Σχετικά με τη λήψη video, η μαγική λειτουργία Super Steady είναι διαθέσιμη και δεν μπορώ να φανταστώ κανέναν κάτοχο συσκευής της Samsung που τη διαθέτει να μην την έχει μόνιμα ενεργοποιημένη όταν αποφασίζει να τραβήξει video. Εδώ βρίσκεται και όλο το ζουμί. Βγάζεις το Galaxy Note10+, τραβάς video χωρίς να το έχεις στηρίξει σε κάποιο gimbal και το αποτέλεσμα είναι ασύγκριτα πιο σταθερό σε σχέση απ’ ό,τι μπορεί να φαντάζεσαι.
Τέλος, μια κουβέντα για τη selfie κάμερα. Πρόκειται για τον ίδιο αισθητήρα με αυτόν του Galaxy S10, με τη διαφορά ότι έχει προστεθεί Night mode και έχουν γίνει ορισμένες εμφανείς βελτιώσεις στην απόδοση. Μεγαλύτερη λεπτομέρεια στα πορτραίτα σε συνθήκες καλού φωτισμού, πολύ ικανοποιητική απόδοση στο Night Mode (και πάλι, βέβαια, διακρίνεις τεχνητά στοιχεία στο κάδρο λόγω της υποβοήθησης από το λογισμικό) και λήψη 4K video. Τι άλλο μπορεί να θέλεις από μια selfie κάμερα;
Συμπέρασμα
Τολμώ να πω ότι το Samsung Galaxy Note10+ είναι όντως ό,τι καλύτερο έχει κατασκευάσει η Samsung μέχρι σήμερα από πολλές απόψεις. Σχεδιασμός, αισθητική, ισχύς, λειτουργικότητα, αυτονομία, ασφάλεια (βλ. Samsung Knox) και κάμερες δεν αφήνουν κανέναν χρήστη παραπονεμένο. Παράλληλα, όμως, θεωρώ ότι δεν αξίζει η αναβάθμιση αν είσαι κάτοχος του περυσινού μοντέλου ή του Samsung Galaxy S10. Εάν, όμως, έχει έρθει η ώρα να κάνεις το μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατηγορία τότε αποτελεί ξεκάθαρη επιλογή αν αντέχει η τσέπη σου.
Για να σας προλάβω, προσέξτε ότι συζητάμε για την premium κατηγορία όπου παίζουν μπάλα 2-3 εταιρείες. Οι τιμές που έχουν επιλέξει είναι καλώς ή κακώς πολύ υψηλές και γι’ αυτό απευθύνονται σε συγκεκριμένο κοινό. Προτού προχωρήσετε στην αγορά κάποιου smartphone θα πρέπει να βάζετε στη ζυγαριά τις (πραγματικές) ανάγκες σας, τις απαιτήσεις που έχετε από ένα smartphone και το…βάθος της τσέπης σας. Εξάλλου, πάντοτε υπάρχουν ευκαιρίες σε χαμηλότερες τιμές από brands που για την ώρα δεν έχουν ισχυροποιηθεί στον ίδιο βαθμό στο κομμάτι του μάρκετινγκ...
Samsung Galaxy Note10+
- Οθόνη 6.8” WQHD+ Dynamic AMOLED Cinematic Infinity-O (3040 x 1080, 498ppi) με επικάλυψη Gorilla Glass 6
- Επεξεργαστής octa-core Samsung Exynos 9825
- Μνήμη RAM 12GB
- Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB
- Τετραπλή κάμερα 12MP wide + 12MP zoom + 16MP ultrawide + 3D ToF
- Εμπρόσθια κάμερα 10MP (Dual Pixel, Dual Aperture, Live Focus Video, SuperSlow-motion)
- Ηχεία stereo AKG με Dolby Atmos 3D Sound
- In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων κάτω από την οθόνη
- WiFi 802.11ax, Bluetooth 5.0, GPS/GLONASS, NFC, 4G LTE
- Λειτουργικό σύστημα Android 9 Pie με One UI
- Μπαταρία 4300mAh με φορτιστή 45W Super Fast Charge, Powershare και Wireless Charging 2.0
- Υποδοχή USB Type-C (όχι 3.5mm headphone jack)
- Διαστάσεις 77.2 x 162.3 x 7.9mm
- Βάρος 196g
- Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 (νερό, σκόνη)