Samsung Galaxy S21 Ultra Review
Έχουν περάσει περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που τα smartphones εισέβαλαν οριστικά και αμετάκλητα στην καθημερινότητα μας. Μέσα σε αυτά τα χρόνια οι περισσότεροι πάνω κάτω γνωρίζουμε τι να περιμένουμε από τον κάθε κατασκευαστή και ανεξάρτητα από τις προτιμήσεις του καθενός, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η Samsung ξεχωρίζει απ’ όλους τους υπόλοιπους για δύο πολύ σημαντικούς λόγους: αναγνωρίζει ταχύτατα τα λάθη της και λαμβάνει πάντοτε υπόψιν της τις παρατηρήσεις - επιθυμίες των καταναλωτών.
Κρατώντας ως δεδομένα τα παραπάνω, υποδεχτήκαμε το κορυφαίο μοντέλο της σειράς Samsung Galaxy S21 Ultra για μια εκτενή δοκιμή, η οποία ξεκίνησε αρκετές ημέρες πριν την επίσημη παρουσίαση. Αν αναρωτιέστε γιατί επιλέξαμε το πιο ακριβό μοντέλο, η απάντηση κρύβεται στη συμπεριφορά της αγοράς. Παρά τις υψηλές τιμές, η super premium κατηγορία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο (ναι, ακόμα και στην Ελλάδα) διότι οι καταναλωτές κρατούν πλέον τις συσκευές τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, επομένως, δικαιολογείται μια επένδυση για να έχεις στα χέρια σου τις πιο προηγμένες τεχνολογίες της εποχής.
Για να επιστρέψουμε στο Galaxy S21 Ultra, αυτό που περιμέναμε να δούμε είναι πρωτίστως οι επιδόσεις της κάμερας και σε δευτερεύουσα προτεραιότητα η γενική συμπεριφορά σε διαδικασίες power using (έντονο multitasking και πολύωρο gaming) ειδικά σε ό,τι αφορά τη θερμοκρασία της συσκευής και την αυτονομία. Όλα τα υπόλοιπα (ισχύς, νούμερα RAM/ROM, συνδεσιμότητα κλπ.) θεωρούνται και είναι στις περισσότερες περιπτώσεις δεδομένα σε αυτήν την κατηγορία.
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Η μεγαλύτερη καινοτομία που αφορά τον σχεδιασμό δεν είναι άλλη από το μεγάλο camera module στο πίσω μέρος που μοιάζει να αποτελεί προέκταση του μεταλλικού περιγράμματος. Καλοδεχούμενη, επίσης, η τοποθέτηση matte υλικού στην πλάτη που αποτρέπει την εύκολη δημιουργία δαχτυλιών, αλλά παραδόξως δεν βελτιώνει καθόλου την τριβή όταν το κρατάς με αποτέλεσμα να γλιστρά εύκολα εάν δεν προσέχεις.
Σε αντίθεση με τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς, το Galaxy S21 Ultra διαθέτει στην πρόσοψη γυαλί 2.5D και αυτό το κάνει να μοιάζει πιο πολυτελές σε σχέση με τα S21 και S21+, αν και το συμπέρασμα είναι καθαρά υποκειμενικό. Αυτή η κυρτότητα ενισχύει, όμως, την αίσθηση πως μπορεί να σου γλιστρήσει από τα χέρια και ειδικά στις πρώτες στιγμές χρήσης θα πιάσεις τον εαυτό σου να το “σφίγγει” λίγο περισσότερο απ’ ό,τι συνηθίζεις όταν κρατάς ένα smartphone.
Συνολικά είναι ένα αρκετά μεγάλο και βαρύ smartphone που δύσκολα μπορεί να διαχειριστεί ο μέσος χρήστης με το ένα χέρι, αλλά αυτό δικαιολογείται πλήρως από το μέγεθος της οθόνης, της μπαταρίας και του camera module, και δεν θεωρούμε ότι είναι αποτρεπτικός παράγοντας για όσους κινούνται σε αυτήν την κατηγορία συσκευών.
Ακόμη ένα παράδοξο με το Galaxy S21 Ultra είναι ότι καταφέρνει να σου δημιουργήσει ένα αίσθημα ασφάλειας χάριν στην στιβαρή κατασκευή του και την επικάλυψη Gorilla Glass Victus, ενώ ταυτόχρονα νιώθεις πως θα σου φύγει από τα χέρια. Για όσους, λοιπόν, φοβούνται κάποια ενδεχόμενη πτώση και θέλουν ούτως ή άλλως σταθερότερο κράτημα, τότε συστήνουμε τη χρήση θήκης. Οι πιο προσεκτικοί μπορείτε να το χρησιμοποιείτε άφοβα χωρίς θήκη και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε ιδιαίτερα για γρατζουνιές και μικροχτυπήματα, διότι είναι αρκετά ανθεκτικό.
Να αναφέρουμε ότι στο πίσω μέρος υπάρχει “μόνο” το μεγάλο camera module στην επάνω αριστερή γωνία, στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τo power και τα volume buttons, στην επάνω πλευρά δύο μικρόφωνα και η αριστερή πλευρά είναι τελείως κενή από οτιδήποτε. Κρατήστε ότι το μεταλλικό περίγραμμα και το module της κάμερας γεμίζουν εύκολα δαχτυλιές (σε αντίθεση με τη matte πλάτη) και δεν καθαρίζουν τόσο εύκολα.
Τέλος, στο κάτω μέρος υπάρχει υποδοχή USB Type-C, υποδοχή dualSIM (ξεχάστε microSD), το δεύτερο ηχείο stereo και μικρόφωνο. Εδώ χρειάζεται προσοχή διότι το μικρόφωνο βρίσκεται πολύ κοντά στην υποδοχή για κάρτες SIM και θα πρέπει να προσέξετε για να μην τοποθετήσετε εκεί κατά λάθος την καρφίτσα για να βγει έξω το “συρτάρι”.
Οθόνη
Από τα πιο σημαντικά προτερήματα του Galaxy S21 Ultra είναι χωρίς καμία αμφιβολία η οθόνη του. Η εταιρεία έχει τοποθετήσει ένα ολοκαίνουργιο Dynamic AMOLED 2X panel μεγέθους 6.8’’ και ανάλυσης QHD+ (3200 x 1440). Για πρώτη φορά προσφέρει υποστήριξη του ρυθμού ανανέωσης εικόνας 120Hz στη μέγιστη ανάλυση, ενώ χάριν στην τεχνολογία Adaptive Refresh Rate μπορεί να προσαρμόζει τον ρυθμό από 10Hz έως 120Hz όταν το κρίνει αναγκαίο για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον, είναι μία από τις πιο φωτεινές οθόνες στην αγορά με μέγιστο που ξεπερνά τα 1000nits κάτω από το έντονο φως του Ήλιου για εξαιρετική ευκρίνεια και μάλιστα κατά την αναπαραγωγή HDR videos μπορεί να φτάσει έως και τα 1500nits!
Σε καθημερινή χρήση, η οθόνη του Galaxy S21 Ultra είναι μια απόλαυση. Πιστή απόδοση των χρωμάτων, ταχύτατες αλλά ταυτόχρονα ομαλές εναλλαγές εικόνας, εξαιρετική απόδοση σε απαιτητικά παιχνίδια και φυσικά μια τρομερή εμπειρία παρακολούθησης περιεχομένου που ενισχύεται σημαντικά από τα πολύ αξιόλογα ηχεία της συσκευής. Εξίσου πολύ σημαντική η προσθήκη της τεχνολογίας Eye Comfort Shield που προσαρμόζει αυτόματα το ποσοστό της μπλε ακτινοβολίας που φτάνει στα μάτια του χρήστη ανάλογα με την ώρα της ημέρας, έτσι ώστε να μην κουράζεσαι τόσο γρήγορα. Η οθόνη του Samsung Galaxy S21 Ultra είναι ξεκάθαρα ένας από τους σημαντικότερους λόγους για να το προτιμήσει κανείς, ειδικά αν περνά τον χρόνο του παίζοντας games και παρακολουθώντας videos στο smartphone του.
S Pen
Σημαντικό, επίσης, το γεγονός ότι το Galaxy S21 Ultra είναι το πρώτο smartphone της εταιρείας που δεν ανήκει στη σειρά Note, αλλά υποστηρίζει τη γραφίδα S Pen. Η Samsung έχει τοποθετήσει μια έξτρα επικάλυψη στην οθόνη για την υποστήριξη τόσο όλων των S Pen, όσο και άλλων γραφίδων της Wacom (να σημειωθεί, βέβαια, ότι η γραφίδα πωλείται ξεχωριστά). Με τη γραφίδα ο χρήστης μπορεί να εκτελέσει τις βασικές λειτουργίες που γνωρίζουμε όπως για παράδειγμα τα Screen-off memos για γρήγορη σημείωση επάνω στην οθόνη όταν είναι σε standby mode και την εμφάνιση των Air Commands όταν η συσκευή είναι ξεκλειδωμενη και πλησιάζεις τη γραφίδα.
Hardware - Απόδοση
Όπως πάντα, τα μοντέλα της Samsung που κυκλοφορούν στην Ευρώπη (και στη χώρα μας) έρχονται με το δικό της Samsung Exynos chipset. Το Galaxy S21 Ultra φορά το τελευταίο Exynos 2100 SoC και συνδυάζεται με 12GB μνήμη RAM LPDDR5 και αποθηκευτικό χώρο 128GB ή 256GB UFS 3.1, ενώ υπάρχει και η έκδοση 16GB + 512GB για αυτούς που τα θέλουν κυριολεκτικά όλα.
Δεν έχουμε εικόνα για την έκδοση με Snapdragon 888, αλλά στη δική μας έντονη χρήση δεν αντιμετωπίσαμε το παραμικρό θέμα σε ό,τι αφορά την απόδοση της συσκευής. Αυτό είναι και το αναμενόμενο όταν έχουμε να κάνουμε με smartphones της premium κατηγορίας και θα ήταν πραγματικά τεράστια έκπληξη αν συνέβαινε το οτιδήποτε. Αυτό που μας εξέπληξε ευχάριστα, όμως, είναι το γεγονός ότι δεν παρατηρήσαμε καμία σοβαρή άνοδο της θερμοκρασίας μετά από πολύωρη χρήση της κάμερας και πολύωρο gaming. Αναφερόμαστε στη θερμοκρασία διότι το Galaxy Note20 Ultra είχε τα θεματάκια του και χαιρόμαστε ειλικρινά που η Samsung κατάφερε να διορθωθεί και σε αυτόν τον τομέα.
Ήχος
Στο κομμάτι του ήχου, η Samsung δεν παρεκκλίνει της κλασικής πλέον διάταξης με ένα ηχείο stero στο κάτω μέρος και ένα δεύτερο ηχείο - ακουστικό στο επάνω μέρος. Ο ήχος είναι πολύ καθαρός στο μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων, αν και θα θέλαμε κάτι καλύτερο στις “χαμηλές”. Για παρακολούθηση ταινιών και videos είναι μια χαρά, όπως και για τηλεδιασκέψεις χωρίς να φοράς ακουστικά.
Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
Για το βιομετρικό ξεκλείδωμα η Samsung έχει επιλέξει και πάλι τη λύση του under-display αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, όμως αυτή τη φορά χρησιμοποιεί τον νέας γενιάς 3D Sonic της Qualcomm τεχνολογίας υπερήχων, ο οποίος όχι μόνο είναι ταχύτερος και πιο αξιόπιστος, αλλά καλύπτει μεγαλύτερο μέρος της οθόνης για να τον βρίσκεις πιο εύκολα με το δάκτυλο σου.
Μπαταρία - Αυτονομία
Όλα αυτά δεν θα είχαν καμία σημασία αν δεν συνοδευόταν από μεγάλη αυτονομία. Και εδώ μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι η Samsung έχει κάνει εξαιρετική δουλειά επιλέγοντας να τοποθετήσει μια μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 5000mAh και να βελτιστοποιήσει το hardware/software του Galaxy S21 Ultra για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας.
Σε πραγματικές συνθήκες βαριάς χρήσης με μπόλικο σερφάρισμα, βόλτες στα κοινωνικά δίκτυα, παρακολούθηση video στο YouTube και ταινίας στο Netflix, ανοιχτές πολλές εφαρμογές και με 2 ωρίτσες διασκέδασης στο League of Legends: Wild Rift, φτάσαμε στο τέλος της ημέρας άνετα με ένα 20-30% υπόλοιπο για την επόμενη. Όπως αναφέρουμε σε κάθε review, η πλειοψηφία των χρηστών φορτίζει το smartphone του το βράδυ, επομένως, η πρώτη και κύρια δοκιμή είναι να σου βγάζει την ημέρα μετά από έντονη χρήση χωρίς να ψάχνεις για φορτιστές και powerbanks.
Φόρτιση
Μιας και αναφερθήκαμε στον φορτιστή, εδώ δεν θα τη χαρίσουμε στη Samsung. Η εταιρεία ήταν από τις πρώτες που έσπευσαν να κοροϊδέψουν την Apple για την απόφαση της να αφαιρέσει τον φορτιστή από τη σειρά iPhone 12, αλλά μόλις λίγους μήνες αργότερα πράττει και αυτή το ίδιο. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν έχετε άλλο φορτιστή, τότε θα χρειαστεί να αγοράσετε ξεχωριστά τον φορτιστή ισχύος 25W με €19.99. Παραδόξως, το Galaxy S21 Ultra δεν υποστηρίζει φόρτιση στα 45W, αλλά η Samsung υπεραμύνεται της πολιτικής της για μικρότερη ισχύ λέγοντας ότι είναι αρκετή για να φορτίζει γρήγορα η συσκευή (0-50% σε λιγότερο από 30 λεπτά και 0-100% σε περίπου 70 λεπτά) και ταυτόχρονα να προστατεύεται η μπαταρία για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Φυσικά, υποστηρίζει ασύρματη φόρτιση με ισχύ κοντά στα 10W και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση άλλων συσκευών με ισχύ έως 4.5W.
Λογισμικό
Η σειρά Samsung Galaxy S21 κυκλοφορεί με προεγκατεστημένο το One UI 3.1 που βασίζεται φυσικά στο λειτουργικό σύστημα Android 11. Η εταιρεία έχει βελτιώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια το περιβάλλον χρήσης, το οποίο είναι σαφέστατα πιο γρήγορο, πιο καθαρό σε εμφάνιση, πιο ελαφρύ και πιο λειτουργικό για τον χρήστη.
Η νέα έκδοση One UI 3.1 φέρνει κάποιες καλοδεχούμενες αλλαγές και προσθήκες. Για παράδειγμα, στη lockscreen εμφανίζεται το widget για να παρακολουθείς πόση ώρα έχεις ξοδέψει στο smartphone χωρίς να το ξεκλειδώσεις, προστέθηκε ιστορικό ειδοποιήσεων για να ξαναβλέπεις καρτέλες που μπορεί να τις πέρασες γρήγορα (αρκεί να το έχεις ενεργοποιήσει βέβαια), ενισχύθηκαν α Bubbles για να δημιουργείς “chat heads” με συνομιλίες σου από διάφορες εφαρμογές, υπάρχουν τα νέα media controls για γρήγορη εμφάνιση τους κάτω από τα quick toggles, έχει γίνει μια πιο λογική κατανομή των υποκατηγοριών στις ρυθμίσεις για να βρίσκεις πιο εύκολα αυτό που θες και με αναζήτηση μέσω hashtags κ.ά.
Το περιβάλλον χρήσης ενός smartphone και το πως το βιώνει ο καθένας είναι καθαρά υποκειμενικό. Στην περίπτωση του One UI 3.1 είμαστε πολύ ευχαριστημένοι διότι βρίσκεις άμεσα αυτό που θες χωρίς να παιδεύεσαι και αν αφιερώσεις λίγο χρόνο για να μάθεις τις έξτρα λειτουργίες, τότε μπορείς να απογειώσεις την εμπειρία χρήσης ειδικά αν κάνεις πραγματική δουλειά με το smartphone σου ή αν συνδυάζεις και άλλες συσκευές μαζί του (π.χ. ακουστικά, smartwatch).
Να αναφέρουμε ότι προφανώς το Galaxy S21 Ultra προστατεύεται από την πλατφόρμα Samsung Knox και υποστηρίζει τα Samsung DeX για μετατροπή του σε “υπολογιστή” συνδέοντας εξωτερικά οθόνη, mouse και πληκτρολόγιο (ασύρματα ή μέσω HDMI).
Κάμερες
Φτάσαμε και στον τομέα που πρακτικά κάνει τη διαφορά στην έκδοση Galaxy S21 Ultra σε σύγκριση με τις άλλες δύο. Η Samsung έχει βάλει τα δυνατά της για να προσφέρει στους χρήστες σημαντικές καινοτομίες και να διαφοροποιηθεί από τους ανταγωνιστές της, αλλά τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Σίγουρα χτυπά στο μάτι να διαβάζεις για κύριο αισθητήρα 108MP, όμως αυτό δεν αποτελεί απαραίτητα εγγύηση για το τελικό αποτέλεσμα.
Στην περίπτωση του Samsung Galaxy S21 Ultra, το camera module στο πίσω μέρος φιλοξενεί κύριο αισθητήρα 108MP ISOCELL HM3 1/1.33’’ με pixels μεγέθους 0.8μm σε Nova Bayer μοτίβο για συνένωση 9-σε-1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη πρόσληψη φωτός και καθαρότερες λήψεις στα 12MP, ενώ συνολικά παρατηρούμε μεγάλη βελτίωση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ταχύτερη αυτόματη εστίαση και πιο ξεκάθαρο δυναμικό εύρος.
Ειδικά για το δυναμικό εύρος (HDR), η νέα τεχνολογία Smart ISO Pro ενισχύει την ποιότητα πραγματοποιώντας ταυτόχρονη λήψη με υψηλό ISO και χαμηλό ISO, μια διαδικασία που εξαλείφει την πιθανότητα εμφάνισης κινούμενων αντικειμένων. Η τελική εικόνα που λαμβάνει ο χρήστης είναι ουσιαστικά μια συνένωση των λήψεων με τα δύο διαφορετικά ISO. Σημαντική, επίσης, η τεχνολογία Low Noise που αυξάνει κατά 50% τη φωτοευαισθησία του αισθητήρα. Για να μην σας ζαλίζουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, συγκρίνοντας με το Galaxy Note20 Ultra, η βελτίωση είναι ξεκάθαρη τόσο σε καλό φωτισμό, όσο και σε πιο δύσκολες συνθήκες.
Ο δεύτερος αισθητήρας 12MP 1/2.55’’ διαθέτει pixels μεγέθους 1.4μm και υπερευρυγώνιο φακό 120°, ενώ υποστηρίζει και αυτόματη εστίαση. Εξαιρετική η δουλειά και εδώ, με πεντακάθαρες λήψεις γεμάτες λεπτομέρεια και πολύ ζωντανά χρώματα, σαφέστατα πιο ζωντανά σε σύγκριση με άλλους υπερευρυγώνιους φακούς ανταγωνιστών που βγάζουν “ξεπλυμένες” εικόνες όταν μειώνεται κάπως ο διαθέσιμος φωτισμός. Μη περιμένετε βέβαια θαύματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Στα πλεονεκτήματα και ο σημαντικός περιορισμός της κύρτωσης στις πλευρές (το περίφημο barrel effect). Xάριν στην αυτόματη εστίαση μπορείς πλέον να τραβάς και κοντινές λήψεις με τον υπερευρυγώνιο φακό με εξαιρετικά αποτελέσματα χάριν στην υποβοήθηση από το λογισμικό.
Για πρώτη φορά η Samsung τοποθετεί δύο τηλεφακούς στην πίσω κάμερα. Ο πρώτος με αισθητήρα 10MP 1/3.24’’ για 3x οπτικό zoom και ο δεύτερος επίσης με αισθητήρα 10MP 1/3.24’’ για 10x οπτικό zoom, αλλά με Dual PDAF και οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας. Αμφότεροι βγάζουν φωτογραφίες που γίνονται upscaled στα 12MP που είναι αρκετά αξιόλογες και με μεγάλη λεπτομέρεια στο μέγιστο οπτικό zoom που προσφέρουν. Από εκεί και πέρα έρχεται η ψηφιακή υποβοήθηση που ανεβάζει το νούμερο μέχρι το 100x και χάριν στο Zoom Lock μπορείς να κλειδώσεις το αντικείμενο που φωτογραφίζεις χωρίς να χρειάζεσαι τρίποδο. Εντυπωσιακό μεν, ψιλοάχρηστο στην πραγματική χρήση δε. Θα βγάλεις μια - δυο φορές την πανσέληνο και μετά δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος για να το χρησιμοποιήσεις.
Στις λειτουργίες που προσφέρει η εφαρμογή της κάμερας, τελείωσε επιτέλους αυτό το αστείο με το “Live Focus”, αφού η Samsung αποφάσισε να το μετονομάσει σε Portrait mode προκειμένου να καταλαβαίνει ο χρήστης αμέσως ότι με αυτό θα τραβά τα πορτραίτα του. Μιλώντας για αυτά, παρατηρήσαμε βελτίωση στα εφέ και στον διαχωρισμό φόντου-αντικειμένου με σωστή δόση “θολώματος” για πιο φυσικές λήψεις που έρχονται σαφέστατα πιο κοντά σε αυτές μιας DSLR (αλλά προφανώς δεν είναι).
Στο περίφημο Night Mode έχει σημειωθεί μεγάλη βελτίωση, ειδικά όταν το αφήνεις στο αυτόματο (αποφασίζει μόνο του τον χρόνο έκθεσης) για τον κύριο αισθητήρα. Με τον υπερευρυγώνιο φακό μειώνεται φυσιολογικά η ποιότητα, ενώ στην περίπτωση των δύο τηλεφακών δεν ενδείκνυται η χρήση του.
Σε ό,τι αφορά τη λήψη video να αναφέρουμε ότι υποστηρίζεται ανάλυση έως 8K και μάλιστα με λειτουργία 8K Snap για να εξάγεις μεμονωμένες φωτογραφίες ανάλυσης έως 33MP μέσα από το video. Επίσης, όλες οι κάμερες υποστηρίζουν λήψη 4K στα 60fps! Η λειτουργία Super Steady εξασφαλίζει τρομερή σταθερότητα χωρίς να χρειάζεσαι gimbal και το Director’s View προσθέτει ακόμα δύο καινοτόμες λειτουργίες που θα λατρέψουν όσοι ασχολούνται με το vlogging. Η πρώτη από αυτές είναι το Multi-camera standby που σου δίνει τη δυνατότητα να αλλάζεις κάμερα κατά τη διάρκεια της εγγραφής του video βλέποντας σε προεπισκόπηση τη λήψη κάθε φακού για να επιλέγεις άμεσα αυτή που σου αρέσει, ενώ το Vlogger mode ενεργοποιεί τη λήψη video ταυτόχρονα από την εμπρόσθια και την πίσω κάμερα.
Τέλος, η Samsung έχει ενισχύσει τη λειτουργία Single Take, που δίνει τη δυνατότητα ταυτοχρονης λήψης φωτογραφιών και videos από όλες τις κάμερες με ένα άγγιγμα, με την Τεχνητή Νοημοσύνη να αναλαμβάνει το έργο της επιλογής ανάλογα με το σκηνικό.
Selfie
Μια κουβέντα και για τη selfie κάμερα. Το Samsung Galaxy S21 Ultra χρησιμοποιεί τον ίδιο αισθητήρα με το S20 Ultra, δηλαδή 40MP με αυτόματη εστίαση και quad-bayer πλέγμα για λήψεις στα 10MP. Για λήψεις πορτραίτων και τηλεδιασκέψεις είναι μία από τις καλύτερες selfie κάμερες που θα βρείτε σε smartphone, αν όχι η καλύτερη.
Για να κλείσουμε και αυτήν την ενότητα, κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο από τις κάμερες του Samsung Galaxy S21 Ultra. Έχει σημειωθεί πολύ μεγάλη βελτίωση σε όλους τους τομείς και καλύπτει πλήρως τις ανάγκες για λήψεις φωτογραφιών, πορτραίτων και videos σε υψηλή ανάλυση. Το θέμα με αυτές τις ναυαρχίδες είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών δεν πρόκειται να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τις έξτρα λειτουργίες που προσφέρουν, ειδικά μέσα από τα Pro modes. Ναι, είναι ωραία να παίζεις σε επίπεδο review, έχει ενδιαφέρον να τα διαβάζεις και να μαθαίνεις τι μπορούν να κάνουν, αλλά απαντήστε ειλικρινά στον εαυτό σας: πόσες φορές στην καθημερινότητα σας θα καθίσετε να ψάξετε τις λειτουργίες της κάμερας για να βγάλετε μια φωτογραφία ή ένα video;
Κρατάμε, λοιπόν, ότι όντως η κάμερα του Galaxy S21 Ultra είναι εξαιρετική για τη δουλειά που θέλει να κάνει ο μέσος χρήστης. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση (και στο πορτοφόλι) του καθενός να κρίνει εάν αυτός είναι ένας λόγος για να προτιμήσει το Galaxy S21 Ultra από τα άλλα δύο μοντέλα της σειράς.
Photo Gallery
Συμπέρασμα
Το είπαμε και στην αρχή, θα το επαναλάβουμε και εδώ στον επίλογο μας. Παρά τις υψηλές τιμές, η premium και η super premium κατηγορία κερδίζουν το ενδιαφέρον των χρηστών σημειώνοντας πολύ υψηλές πωλήσεις τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τη λέξη “επένδυση”, διότι οι χρήστες δεν έχουν πρόβλημα να κρατήσουν μια συσκευή για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αρκεί να είναι future proof και να προσφέρει τη δεδομένη στιγμή τις τελευταίες τεχνολογίες.
Με δεδομένο ότι η Samsung έχει δεσμευτεί πως θα παρέχει ενημερώσεις ασφαλείας για τουλάχιστον 4 χρόνια, εάν κάποιος θέλει να επενδύσει στο Galaxy S21 Ultra μπορεί να είναι να σίγουρος πως θα πάρει ένα πανίσχυρο smartphone με κορυφαία οθόνη, εξαιρετική κάμερα, μεγάλη αυτονομία και υποστήριξη των πιο σύγχρονων τεχνολογιών όπως τα δίκτυα 5G και WiFi 6E.
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.
Samsung Galaxy S21 Ultra
- Οθόνη 6.8’’ Infinity-O Dynamic AMOLED 2X QHD+ (3200 x 1440, 10-120Hz, 1500nits φωτεινότητα) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus και υποστήριξη γραφίδας S Pen
- Επεξεργαστής octa-core Samsung Exynos 2100 ή Qualcomm Snapdragon 888 SoC
- Μνήμη RAM 12GB/16GB LPDDR5
- Αποθηκευτικός χώρος 128GB/256GB/512GB UFS 3.1
- Τετραπλή κάμερα 108MP f/1.8 με OIS + 12MP f/2.2 ultrawide 120º + 10MP f/2.4 telephoto με OIS + 10MP f/4.9 telephoto με OIS (3x - 10x υβριδικό οπτικό zoom, 8K video 30fps, super-slow motion 720p/960fps)
- Εμπρόσθια κάμερα 40MP f/2.2
- In-display αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων
- Ηχεία stereo AKG
- Ultra Wide Band (UWB)
- dualSIM (+eSIM), WiFi 6E, Bluetooth 5.1, NFC, GPS, 5G
- Λειτουργικό σύστημα Android 11 με OneUI 3.1
- Μπαταρία 5000mAh
- Υποδοχή USB Type-C
- Διαστάσεις 165.1 x 75.6 x 8.9mm
- Βάρος 228gr
- Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP68 για προστασία από νερό και σκόνη
*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr.