Samsung Galaxy Z Fold6 Review: Παραμένει το καλύτερο, αλλά με δύο αστερίσκους
Αφού μιλήσαμε για το πιο mainstream Galaxy Z Flip6, ήρθε η ώρα να πιάσουμε και το σαφέστατα πιο επαγγελματικό (υπό την έννοια ότι απευθύνεται κυρίως σε power users) Galaxy Z Fold6! Πρόκειται για παραδοσιακά για τη ναυαρχίδα της Samsung στην κατηγορία των foldables και ομολογουμένως, η συσκευή που έδωσε ζωή και υπόσταση για να αρχίσουν να ασχολούνται πραγματικά με αυτό το form factor και οι υπόλοιποι ανταγωνιστές.
Πάμε να το δούμε λίγο πιο αναλυτικά μετά από αρκετές ημέρες δοκιμών για τις ανάγκες αυτού του review!
Σχεδιασμός - Κατασκευή
Ανοίγοντας το κουτί σε ξεγελά ότι θα δεις μια απ’ τα ίδια. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι αρκετά διαφορετική. Η Samsung έχει προχωρήσει σε μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές τόσο στην εμφάνιση, όσο και στη συνολική κατασκευή του Galaxy Z Fold6, με πρώτη από όλες τη μείωση του βάρους. Από τα 253gr του προηγούμενου μοντέλου έχουμε πέσει πλέον στα 239gr, επομένως, έχουμε να κάνουμε με ένα foldable αυτής της μορφής που ζυγίζει συγκριτικά το ίδιο με τις κορυφαίες συμβατικές ναυαρχίδες της εποχής μας (βλ. iPhone 15 Pro Max και Samsung Galaxy S24 Ultra).
Η δεύτερη αλλαγή αφορά συνολικά τις διαστάσεις, καθώς το Galaxy Z Fold6 είναι πιο συμμαζεμένο από τον προκάτοχο του με αποτέλεσμα η αίσθηση στο χέρι να είναι εντελώς διαφορετική. Τα υλικά κατασκευής, ωστόσο, παραμένουν τα ίδια: αλουμινένιο περίγραμμα και γυαλί στο πίσω μέρος με επικάλυψη Gorilla Glass Victus 2. Όταν το κρατάς κλειστό είναι ελάχιστο το περιθώριο μεταξύ των δύο πλευρών για να μην περνά σκόνη στην εσωτερική οθόνη, το αισθάνεσαι πιο premium και πιο στιβαρό, ενώ και τα φυσικά κουμπιά έχουν τοποθετηθεί στο σωστό ύψος για να τα βρίσκεις φυσιολογικά με τα δάχτυλα σου όπως το κρατάς.
Όπως και το Galaxy Z Flip6, έτσι και το Galaxy Z Fold6 είναι πιστοποιημένο στο πρωτόκολλο IP48 για προστασία από γλυκό νερό και σκόνη, αλλά καλό θα είναι γενικά να αποφεύγετε την ιδιαίτερη καταπόνηση από αυτά τα στοιχεία, περισσότερο γιατί μπορεί να γρατζουνιστεί η εσωτερική εύκαμπτη οθόνη. Σε ό,τι αφορά τον μεντεσέ και τη διαδικασία του ανοίγματος - κλεισίματος, χρειάζεσαι δύο χέρια για να ανοίξεις τη συσκευή και σίγουρα θα πρέπει να έχεις πολύ μακριά δάκτυλά αν θες να χρησιμοποιήσεις την εξωτερική οθόνη στο πλήρες εύρος της όταν το κρατάς με ένα χέρι.
Συνολικά, η κατασκευή θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η κορυφαία που έχουμε δει σε foldable μέχρι σήμερα!
Οθόνες
Ξεκινώντας από την εξωτερική οθόνη, παρά τον πιο compact σχεδιασμό είναι μεγαλύτερη, με τη Samsung να έχει επιλέξει ένα Dynamic AMOLED panel 6.3’’ ανάλυσης 2376 x 968, με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 1-120Hz, μέγιστη φωτεινότητα 1600nits και μακρόστενη αναλογία 22:9. Η παραμετροποίηση είναι άριστη στην απόδοση των χρωμάτων, είμαστε ικανοποιημένοι από τη συμπεριφορά της φωτεινότητας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και από την ευκρίνεια στο έντονο φως της ημέρας.
Σε καθημερινές διεργασίες, όπως σκρολάρισμα στα κοινωνικά δίκτυα και στους web browsers, χρήση εφαρμογών messaging, χάρτες κλπ. μπορείς να κάνεις τα πάντα χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσεις το Galaxy Z Fold6, σαν να κρατάς στα χέρια σου ένα συνηθισμένο συμβατικό smartphone με μεγαλύτερο πάχος (12.1mm για την ακρίβεια). Αλλά το νόημα να αγοράσεις ένα foldable είναι να απολαύσεις την εσωτερική μεγαλύτερη οθόνη!
Ανοίγοντας, λοιπόν, το Galaxy Z Fold6 έχουμε στα χέρια μας μια οθόνη 7.6’’ Dynamic AMOLED Infinity Flex ανάλυσης 2160 x 1856, με ρυθμό ανανέωσης εικόνας 120Hz και μέγιστη φωτεινότητα 2600nits, η οποία κρύβει μια under-display κάμερα στη δεξιά πλευρά. Για το τσάκισμα στο σημείο αναδίπλωσης ισχύουν τα ίδια με το Galaxy Z Flip6: είναι πολύ εμφανές και το νιώθεις έντονα όταν περάσεις το δάκτυλο σου από εκείνο το σημείο. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο review, ο ανταγωνισμός έχει ξεπεράσει τη Samsung σε αυτό το ζήτημα και γι’ αυτό περιμέναμε κάτι καλύτερο από την πρωτοπόρο στην κατηγορία.
Από εκεί και πέρα, η μεγάλη εσωτερική οθόνη είναι εξαιρετική στο φως της ημέρας, προσφέρει άπλετο χώρο για να κάνεις σοβαρή δουλειά on-the-go, είναι απολαυστική για games και παρακολούθηση περιεχομένου, ενώ υποστηρίζει και τη γραφίδα S Pen για όσους προτιμούν αυτόν τον τρόπο διαχείρισης.
Hardware - Απόδοση
Σε γενικές γραμμές ισχύουν όσα είπαμε και στην περίπτωση του Galaxy Z Flip6. Με επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen3, 12GB μνήμη RAM LPDDR5X και 512GB αποθηκευτικό χώρο UFS 4.0 δεν περιμένεις τίποτα λιγότερο από το να πετάει σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης και αν σκεφτείς. Αυτό που και πάλι μας εκνεύρισε αφάνταστα είναι ότι ανεβάζει πολύ γρήγορα θερμοκρασία σε ενοχλητικό βαθμό και μοιάζει να επηρεάζει την απόκριση της συσκευής γενικότερα! Είμαστε πεπεισμένοι, ωστόσο, ότι η Samsung είναι ενήμερη για τη ζήτημα και θα καταφέρει να το διορθώσει με κάποιο update. Σε διαφορετική περίπτωση θα μιλάμε για φιάσκο…
Εκεί, πάντως, που θα βγάλουμε το καπέλο στη Samsung είναι και πάλι ο τομέας του λογισμικού. Όσο και να έχει προχωρήσει ο ανταγωνισμός, το One UI όπως έχει προσαρμοστεί για τα foldables είναι με διαφορά ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί στην κατηγορία. Το Flex mode ωριμάζει κάθε χρόνο και περισσότερο, προσφέροντας στον χρήστη πραγματικούς τρόπους αξιοποίησης της μεγάλης οθόνης για να μεγιστοποιήσει την παραγωγικότητα, την δημιουργικότητα και την διασκέδαση του, και να θέλετε την ταπεινή μας άποψη, αυτός είναι και ο σοβαρότερος λόγος για να μεταπηδήσεις σε ένα foldable. Διαφορετικά, απλά έχεις μια συσκευή που ανοιγοκλείνεις για να κάνεις τα ίδια πράγματα.
Μαθαίνοντας, λοιπόν, καλύτερα το Galaxy Z Fold6, και αξιοποιώντας τόσο το One UI και τη μεγάλη οθόνη, όσο και τις λειτουργίες Τεχνητής Νοημοσύνης που προσφέρει το Galaxy AI, μπορείς πολύ σύντομα να λογαριάζεις τη συσκευή σου σαν ένα mini laptop οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι.
Και επειδή πρόκειται για λύση παραγωγικότητας, η επικοινωνία του λογισμικού με το hardware για την προστασία της μπαταρίας φαίνεται πολύ ικανοποιητική, τουλάχιστον στο διάστημα που χρησιμοποιήσαμε εμείς το Galaxy Z Fold6. Μέσα σε μια ημέρα με χρήση της κάμερας, gaming, παρακολούθηση video, σερφάρισμα και multitasking με τρεις εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα στην οθόνη, καταφέραμε να φτάσουμε στον…ύπνο μας με περίπου 25% μπαταρία. Η τελευταία έχει χωρητικότητα 4400mAh και υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση σε ισχύ 25W (0-100% σε περίπου 80 λεπτά) ή ασύρματη φόρτιση στα 15W.
Κάμερες
Πρακτικά δεν έχουμε καμία διαφορά σε θέμα αισθητήρων από το περυσινό μοντέλο, ωστόσο, τα νούμερα δεν λένε πάντα την αλήθεια. Το Samsung Galaxy Z Fold6 είναι σαφέστατα βελτιωμένο στην κάμερα και αυτό οφείλεται στην πολύ καλύτερη επεξεργασία εικόνας που παρέχει η συσκευή.
Ξεκινώντας από τα βασικά, να αναφέρουμε ότι το Samsung Galaxy Z Fold6 έρχεται με τριπλή πίσω κάμερα που περιλαμβάνει κύριο αισθητήρα 50MP 1/1.56’’ f/1.8 OIS, δεύτερο αισθητήρα 12MP f/2.2 ultrawide και τρίτο αισθητήρα 10MP f/2.4 telephoto OIS. Επίσης, στην εξωτερική οθόνη φιλοξενείται αισθητήρας 10MP f/2.2 και στην εσωτερική εύκαμπτη οθόνη under-display αισθητήρας 4MP f/1.8.
Σε καλές συνθήκες φωτισμού οι λήψεις που πήραμε ήταν στο επίπεδο που περιμέναμε από μια premium ναυαρχίδα, με σωστές ισορροπίες, εξαιρετική συμπεριφορά του δυναμικού εύρους, κορεσμένα χρώματα (τα λατρεύει η Samsung), σωστές σκιάσεις και υψηλότατο επίπεδο λεπτομέρειας που πλησιάζει αυτό του κορυφαίου φωτογραφικού smartphone της εταιρείας, του Samsung Galaxy S24 Ultra. Παρόλα αυτά, θα το τοποθετήσουμε ένα…ελαφρό κλικ κάτω από το τελευταίο, διότι στις νυχτερινές λήψεις (σ.σ. που είναι επίσης κορυφαίου επιπέδου) παρατηρούμε σε κάποιες περιπτώσεις έντονη συμμετοχή του λογισμικού για να φωτίσει το κάδρο.
Ο τηλεφακός προσφέρει έως 3x οπτικό zoom που μας αφήνει απόλυτα ικανοποιημένους, ενώ και το ψηφιακό zoom έως το 10x προσφέρει λήψεις που μπορείς άνετα να αξιοποιήσεις. Από εκεί και έπειτα αναμενόμενα υποβαθμίζεται η ποιότητα και για να είμαστε ειλικρινείς δεν χρειάζεται να το τραβήξεις περισσότερο.
Ο υπερευρυγώνιος φακός συμπεριφέρεται σωστά με τις αναμενόμενες εκπτώσεις σε λεπτομέρεια και καθαρότητα, αλλά μας αρέσει πολύ η διόρθωση που πραγματοποιεί το λογισμικό στις πλευρές για να αποφεύγεται η έντονη έκφραση του barrel effect. Είναι μια από τις πιο αξιόλογες υλοποιήσεις για όσους αρέσκονται σε αυτό το στυλ φωτογραφίας που (έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας) προορίζεται για συγκεκριμένες λήψεις υπό προϋποθέσεις.
Τα πορτραίτα κινούνται στο ανώτατο επίπεδο με σωστές αποδόσεις των τόνων του δέρματος, καλό διαχωρισμό του αντικειμένου από το φόντο, αλλά αν μεγενθύνεις τη φωτογραφία θα παρατηρήσεις ανάγλυφα στο κάδρο σου, κάτι που μάλλον το θέλεις διότι αυτό σημαίνει πως στο κανονικό zoom η λήψη είναι φυσικότατη! Στις selfie κάμερες, πάντως, η ποιότητα είναι χειρότερη (πιο καλή λογικά η κάμερα της εξωτερικής οθόνης), αλλά χρησιμοποιείται άνετα σε κοινωνικά δίκτυα και τηλεδιασκέψεις.
Τέλος, στο κομμάτι του video έχουμε υποστήριξη για λήψη σε ανάλυση έως 8K στα 30fps, αλλά είναι προτιμότερο να επιλέγετε 4K στα 60fps που καταλαμβάνει λιγότερο χώρο, υποστηρίζει πολύ καλύτερη σταθεροποίηση και συμπεριφέρεται καλύτερα στο δυναμικό εύρος. Δεδομένου και του form factor του Galaxy Z Fold6, η λήψη video είναι must για τους δημιουργούς περιεχομένου που θέλουν το καλύτερο!
Photo Gallery
Επίλογος
Σαφέστατα ο ανταγωνισμός από τους Κινέζους κατασκευαστές είναι μεγάλος, όμως, το Galaxy Z Fold6 παραμένει αυτή τη στιγμή η καλύτερη επιλογή εάν είσαι διατεθειμένος να ξοδέψεις αυτά τα χρήματα. Με την ελπίδα ότι θα διορθωθεί το θέμα της υπερθέρμανσης, σε όλους τους υπόλοιπους τομείς κινείται στο κορυφαίο επίπεδο που μπορεί να προσφέρει ένας κατασκευαστής σήμερα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα, βέβαια, αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει μια λογική εξέλιξη από τη Samsung ειδικά στο θέμα του λογισμικού που, πιστέψτε μας, είναι αυτό που κάνει τη διαφορά στο τέλος της ημέρας!
Samsung Galaxy Z Fold6
- Εξωτερική οθόνη 6.3’’ Dynamic AMOLED 2X (2376 x 968, 120Hz)
- Εσωτερική εύκαμπτη οθόνη 7.6’’ Dynamic AMOLED 2X (2160 X 1856, 120HZ)
- Επεξεργαστής Snapdragon 8 Gen3
- Μνήμη RAM 12GB LPDDR5X
- Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB/1TB
- Τριπλή κάμερα 50MP f/1.8 OIS + 12MP f/2.2 ultrawide 120º + 10MP f/2.4 telephoto (3x οπτικό zoom, έως 30x ψηφιακό zoom) OIS
- Εμπρόσθια κάμερα εξωτερικής οθόνης 10MP f/2.2
- Selfie κάμερα κάτω από την εσωτερική οθόνη 4MP f/1.8
- WiFi 6, Bluetooth 5.3, GPS, NFC, 5G, UWB
- Λειτουργικό σύστημα Android 14 με OneUI
- Μπαταρία 4400mAh
- Υποδοχή USB-C
- Διαστάσεις 153.5 x 68.1 x 12.1mm (διπλωμένο) / 153.5 x 132.6 x 5.6mm (ανοικτό)
- Βάρος 239gr
- Αποχρώσεις Navy, Silver Shadow, Pink