Η έρευνα επιστημόνων από το University of New South Wales στην Αυστραλία, ίσως επιταχύνει τον Νόμο του Moore κατά μερικά χρόνια, καθώς κατάφεραν να δημιουργήσουν το πρώτο "τέλειο" τρανζίστορ χρησιμοποιώντας απλά ένα άτομο φωσφόρου επάνω σε πυρίτιο, κάτι που η θεωρία προβλέπει για το 2020.
Για να καταλάβουμε καλύτερα τη σημασία του επιτεύγματος, αρκεί να σκεφτούμε ότι οι σημερινοί επεξεργαστές στα 32nm περιλαμβάνουν 2.3 δισ. τρανζίστορ, και το άτομο φωσφόρου έχει μέγεθος 0.1nm, οπότε η υπολογιστική δύναμη αυξάνεται σε απίστευτα επίπεδα και θα μπορούσε ένα τέτοιο τρανζίστορ να αποτελέσει τον αυριανό θεμέλιο λίθο των κβαντικών υπολογιστών.
Το ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η δημιουργία του μονοατομικού τρανζίστορ δεν έγινε τυχαία, όπως σε αρκετές περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά με πλήρη απομόνωση του ατόμου φωσφόρου επάνω στο υπόστρωμα πυριτίου, με απόλυτη ακρίβεια χρησιμοποιώντας το STM (Scanning Tunneling Microscope), και ταυτόχρονη δημιουργία πυλών.
Περιμένουμε πολλά σπουδαία επιτεύγματα στο μέλλον, καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι η πειραματική επιστήμη ξεπερνά αρκετές φορές τη θεωρία, όπως έγινε και στην περίπτωση της IBM με το τρανζίστορ από νανοσωλήνες άνθρακα.
TINY TRANSISTOR
Διαβάστε περισσότερα εδώ.