Sentinel-2C: Οι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες της Γης από τον δορυφόρο του ESA

Ο δορυφόρος Copernicus Sentinel-2C, που εκτοξεύτηκε στις 5 Σεπτεμβρίου 2024 με πύραυλο Vega από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο στη Γαλλική Γουιάνα, παρέδωσε τις πρώτες του εικόνες. Αυτές οι θεαματικές εικόνες της Γης προσφέρουν μια πρώτη ματιά στα δεδομένα που θα παρέχει αυτός ο νέος δορυφόρος για το Copernicus, το κορυφαίο ευρωπαϊκό πρόγραμμα παρατήρησης της Γης. Μία από αυτές τις πρώτες εικόνες, που λήφθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου, παρουσιάζει μια καθαρή θέα της Σεβίλλης και των γύρω περιοχών στη νότια Ισπανία.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) εκτόξευσε τον νεότερο δορυφόρο παρατήρησης της Γης, γνωστό ως Copernicus Sentinel-2C. Μαζί με τους αδελφούς του Sentinel-2A και B, θα τραβήξει εικόνες υψηλής ανάλυσης της επιφάνειας του πλανήτη από το ύψος των σχεδόν 800 χιλιομέτρων, καταγράφοντας μερικές εκπληκτικές εικόνες από λιγότερο ορατά μέρη του κόσμου μας.

Τώρα, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες που τράβηξε ο Sentinel-2C, οι οποίες περιλαμβάνουν απόψεις πάνω από ευρωπαϊκές πόλεις, ένα τμήμα της γαλλικής ακτής και τις επιπτώσεις των πυρκαγιών που μαίνονται στην Καλιφόρνια. "Αυτές οι αρχικές εικόνες αποτελούν ισχυρή απόδειξη της επιτυχίας αυτής της εξαιρετικής αποστολής", δήλωσε η Simonetta Cheli, διευθύντρια του ESA για τα προγράμματα παρατήρησης της Γης, σε δήλωσή της. "Ενώ το Sentinel-2 θα συνεχίσει να υπηρετεί το Copernicus για τα επόμενα χρόνια, κοιτάμε ήδη μπροστά, καθώς αναπτύσσουμε το επόμενο κεφάλαιο με την αποστολή Sentinel-2 Next Generation".

Ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί για λειτουργίες όπως η παρακολούθηση της γεωργίας αναζητώντας σημάδια καλλιέργειας ή ξηρασίας, η παρακολούθηση της ποιότητας του νερού από το Διάστημα και η διαχείριση φυσικών καταστροφών όπως πυρκαγιές, πλημμύρες ή ηφαιστειακές εκρήξεις. Οι επιπτώσεις των πρόσφατων πυρκαγιών στην Καλιφόρνια φαίνονται στις δύο παρακάτω εικόνες, οι οποίες παρουσιάζουν φυσικές έγχρωμες και ψευδοέγχρωμες εκδοχές της περιοχής νότια του Λος Άντζελες γύρω από τη φωτιά του αεροδρομίου, που ελήφθησαν στις 12 Σεπτεμβρίου. Η εικόνα στα αριστερά δείχνει την εξάπλωση του καπνού, ενώ η εικόνα στα δεξιά δείχνει τόσο τις ενεργές πυρκαγιές όσο και τις περιοχές που έχουν ήδη καεί.

Με τις πρώτες εικόνες από τον δορυφόρο, οι μηχανικοί του project θα αφιερώσουν τώρα τους επόμενους τρεις μήνες στη βαθμονόμηση των οργάνων για να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

"Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε τον Copernicus Sentinel-2C να καταγράφει ήδη τόσο σύντομα μετά την εκτόξευσή του τέτοιες εκπληκτικές εικόνες της Γης", δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, διευθυντής του project Sentinel-2 στην ESA. "Αυτή είναι μόνο η αρχή των απίστευτων γνώσεων και των λεπτομερών δεδομένων που θα παρέχει, βοηθώντας μας να κατανοήσουμε καλύτερα τον πλανήτη μας".

Loading