Σημαντικό επίτευγμα που μπορεί να εξαλείψει την ανάγκη για δότες μυελού των οστών!

Ερευνητές με έδρα τη Μελβούρνη πέτυχαν μια παγκόσμια πρωτοποριακή ανακάλυψη για τη δημιουργία βλαστικών κυττάρων αίματος στο εργαστήριο, τα οποία που μοιάζουν πολύ με εκείνα του ανθρώπινου σώματος. Και η ανακάλυψη θα μπορούσε σύντομα να οδηγήσει σε εξατομικευμένες θεραπείες για παιδιά με λευχαιμία και διαταραχές του μυελού των οστών. Τα βλαστικά κύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε οποιονδήποτε τύπο κυττάρου στο σώμα, αλλά, μέχρι τώρα, κανένα εργαστηριακό κύτταρο δεν είχε μεταμοσχευθεί με επιτυχία σε ποντίκια.

Τώρα, μια ομάδα ερευνητών από το Murdoch Children's Research Institute δημιούργησε εργαστηριακά βλαστικά κύτταρα αίματος που είναι παρόμοια με εκείνα των ανθρώπων, και έχει αποδειχθεί ότι επιβιώνουν και έξω από ένα τρυβλίο Petri. Οι κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους εξακολουθούν να βρίσκονται περίπου πέντε χρόνια μακριά, σύμφωνα με τους ερευνητές, ωστόσο, η ανακάλυψη έχει γεννήσει ελπίδες για τη βελτίωση των θεραπευτικών επιλογών για άτομα με λευχαιμία, σοβαρές διαταραχές του αίματος και παιδιά με όγκους που χρειάζονται αυστηρή χημειοθεραπεία.

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Elizabeth Ng δήλωσε ότι, αν και οι μελέτες σε ζώα «δεν είναι τέλειες», οι μελλοντικές θεραπείες θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη λήψη δείγματος δέρματος, αίματος ή μαλλιών ενός ασθενούς, τον επαναπρογραμματισμό των κυττάρων του και τη μεταφορά τους πίσω στον ασθενή.

Τα βλαστικά κύτταρα του αίματος που θα φτιάξουμε στο πιάτο θα είναι απόλυτα προσαρμοσμένα στον ασθενή, οπότε ο ασθενής δεν θα έχει πολλές από τις παρενέργειες.Ελπίζουμε στην πραγματικότητα ότι η θεραπεία θα είναι αποτελεσματική, ότι η ανάρρωση θα είναι πολύ επιτυχημένη και ότι οι ασθενείς θα είναι σε θέση να επανέλθουν σε μια φυσιολογική ζωή πολύ, πολύ γρήγορα.

Ο καθηγητής Ed Stanley απέφυγε να την αποκαλέσει θεραπεία, αλλά δήλωσε ότι θα αποτελέσει σημαντικό μέρος της περίθαλψης των ασθενών και θα εξαλείψει την ανάγκη καταστολής του ανοσοποιητικού τους συστήματος.

Κατά πολλούς τρόπους για τους ασθενείς με ανεπάρκεια του μυελού των οστών που αποτυγχάνουν στις ιατρικές θεραπείες, η μεταμόσχευση είναι από μόνη της μια θεραπευτική διαδικασία, οπότε εξαρτάται ποια είναι η υποκείμενη ασθένεια.

Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει τη διασφάλιση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας της τεχνολογίας, με την ομάδα να έχει ήδη στρέψει την προσοχή της στην κατασκευή κυττάρων και την κλινική χρήση.

[via]

Loading