Smartwatches και fitness trackers: Τελικά, λένε την αλήθεια οι μετρήσεις τους;

Τα smartwatches και τα fitness trackers κοσμούν περισσότερους καρπούς από ποτέ και η πλειοψηφία των χρηστών ενδιαφέρεται τόσο για τα στατιστικά στοιχεία υγείας και φυσικής κατάστασης όσο και για τα έξυπνα εργαλεία τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα wearables προορίζονται να καθοδηγούν τους χρήστες, όχι να παρέχουν απόλυτα ακριβείς μετρήσεις ή ανατροφοδότηση ιατρικού επιπέδου. Μια πρόσφατα δημοσιευμένη μελέτη υπογραμμίζει τους περιορισμούς των στατιστικών παρακολούθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης και υπενθυμίζει στους χρήστες να αντιμετωπίζουν τα στατιστικά τους με επιφύλαξη.

Ξεκινώντας με τα θετικά, η έρευνα διαπίστωσε ότι οι περισσότερες φορετές συσκευές μπορούν να μετρήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό με σφάλμα ακρίβειας 3% και μπορούν να καταγράψουν εξίσου αξιόπιστα τη μεταβλητότητα του καρδιακού ρυθμού καθώς και πιθανά σημάδια αρρυθμίας. Τα wearables μπορούν επίσης να παρέχουν αξιόπιστες εκτιμήσεις που σχετίζονται με την καρδιοαναπνευστική ικανότητα, που συνήθως αναφέρεται ως VO2 max στη συσκευή σας. Αυτές οι μετρήσεις είναι κεντρικές σε ένα ευρύ φάσμα παρακολούθησης της υγείας και της φυσικής κατάστασης και η ακρίβεια του αισθητήρα καρδιακού ρυθμού αποτελεί συχνά το επίκεντρο των νέων λανσαρισμάτων.

Από την άλλη πλευρά, η έρευνα διαπίστωσε πολύ μικρότερη ακρίβεια όσον αφορά τα δεδομένα των θερμίδων. Παρόλο που δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση αυτών των ευρημάτων, η ανακρίβεια σε ποσοστό περίπου 15 έως 21% αξίζει να επισημανθεί. Η καύση θερμίδων είναι μια μέτρηση που χρησιμοποιείται συχνότερα από όσους ασχολούνται επισταμένα με τη διαχείριση του βάρους τους και τα εσφαλμένα δεδομένα που χρησιμοποιούνται χωρίς επιφυλακτικότητα μπορεί να έχουν αρνητικές συνέπειες.

Ομοίως, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο χρόνος ύπνου και η αποτελεσματικότητα του ύπνου είναι ανακριβείς κατά περισσότερο από 10% και η καθυστέρηση του ύπνου κατά 180% ανακριβής όταν συγκρίνονται τα wearables με την πολυσωματογραφία. Οι πλατφόρμες παρακολούθησης του ύπνου έχουν επεκταθεί σε όλο τον τομέα των wearables, αλλά οι περισσότεροι αξιολογητές εκφράζουν σταθερά προειδοποιήσεις σχετικά με το πόσο στενά θα πρέπει να βασιστεί κανείς σε αυτά τα στατιστικά στοιχεία. Και πάλι, η καλύτερη πρακτική είναι να χρησιμοποιείτε το wearable σας για γενική καθοδήγηση όταν προσπαθείτε να δημιουργήσετε καλύτερες συνήθειες ύπνου, όχι ως ακριβή, συγκεκριμένα δεδομένα.

Εν ολίγοις, τα wearables είναι ατελή εργαλεία. Παρόλο που οι εταιρείες συνεχίζουν να βελτιώνουν και να εξελίσσουν τις δυνατότητές τους, πολλά παρέχουν στοιχεία για την υγεία και τη φυσική κατάσταση που δεν είναι ιατρικά επικυρωμένα. Ωστόσο, όταν χρησιμοποιούνται με προσοχή, τα smartwatches και τα fitness trackers είναι εξαιρετικοί σύντροφοι για την παρακολούθηση της υγείας και της ευεξίας.

[via]

Loading