Sony ULT WEAR Review: Ποιοτικός ήχος, αυτονομία και μπάσα σε άλλο επίπεδο!

Έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Sony κυκλοφόρησε τα κορυφαία ακουστικά της, τα Sony WH-1000XM5, και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε να δούμε ένα μοντέλο στη high-end σειρά. Αντ’ αυτού, η εταιρεία αποφάσισε να λανσάρει μια νέα κατηγορία προϊόντων ήχου, την ULT POWER SOUND, την οποία γνωρίσαμε πριν από μερικές εβδομάδες. 

Η νέα σειρά αποτελείται από τα ασύρματα ηχεία ULT TOWER 10, ULT FIELD 7, ULT FIELD 1 και τα ασύρματα ακουστικά ULT WEAR, και εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τα τελευταία για περίπου 15 ημέρες προκειμένου να μοιραστούμε μαζί σας τις εντυπώσεις μας σε ένα ακόμη review!

Προτού περάσουμε σε αυτές, να ξεκαθαρίσουμε ότι τα Sony ULT WEAR δεν αποτελούν διάδοχο των high-end ακουστικών της εταιρείας, αλλά πρόκειται για ένα εντελώς νέα προϊόν που τοποθετείται τιμολογιακά στα €200. Παρόλα αυτά, μοιράζονται αρκετά κοινά στοιχεία με τα πολύ πιο ακριβά (και αποδοτικά) Sony WH-1000XM5!

Ξεκινώντας από το selling point που έχει επιλέξει να αναδείξει η Sony, τα ULT WEAR ξεχωρίζουν κατά κύριο λόγο για την ποιότητα στο μπάσο τους. Είναι ένας ιδιαίτερα σοβαρός παράγοντας για τους λάτρεις του ήχου και γι’ αυτό δεν προκαλεί μεγάλη εντύπωση ότι η εταιρεία εστιάζει εκεί. Ωστόσο, τα ULT WEAR προσφέρουν πολλά περισσότερα που αξίζουν αναφοράς.

Σχεδιαστικά θυμίζουν τα WH-1000XM5, αλλά είναι εμφανής η διαφορά ποιότητας στο υλικό κατασκευής. Η Sony έχει επιλέξει πολυκαρβονικό τόσο για το στήριγμα της κεφαλής, όσο και για το περίβλημα κάθε ακουστικού, το οποίο προσδίδει μια στιβαρότητα και μια αίσθηση ανθεκτικότητας, όμως, δεν το λες και premium στην αίσθηση. Στα θετικά, πάντως, κρατάμε το γεγονός ότι δεν γίνονται μαγνήτης για τα δακτυλικά αποτυπώματα, ούτε λερώνονται εύκολα, αν και αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε πραγματικά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα χρήσης.

Εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι και η ποιότητα των μαξιλαριών που τοποθετούνται σε κάθε ακουστικό. Η επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας είναι εντελώς λεία, καθαρίζεται πανεύκολα και θα την χαρακτηρίζαμε αρκετά δροσερή για πολύωρη χρήση. Να σημειωθεί ότι η Sony υποβάλει τον αφρό των μαξιλαριών σε ειδική θερμική επεξεργασία που βοηθά στην ομοιογενή κατανομή της πίεσης στο δέρμα μας. Το εξωτερικό μέρος του καλύμματος κεφαλής είναι πλαστικό, αλλά η εσωτερική δομή του είναι ενισχυμένη με ένα εύκαμπτο φύλλο αλουμινίου που θα πρέπει να εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής.

Εργονομικά, λοιπόν, τα Sony ULT WEAR παίρνουν πολύ καλό βαθμό χάριν στα μαξιλαράκια, καθώς μας προσφέρουν μια άνετη πολύωρη χρήση χωρίς να ζεσταίνονται τα αυτιά μας, ενώ καθαρίζονται και πάρα πολύ εύκολα. Πιστέψτε μας, μετά από πολλά χρόνια δοκιμών σε πληθώρα από headsets διάφορων εταιρειών, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας να μη νιώθεις εγκλωβισμένος ή να κουράζεσαι αν τα φοράς πολύ ώρα. Επίσης, αν και είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε πραγματικά συμπεράσματα, τα πρώτα δείγματα γραφής δείχνουν ότι θα αντέξουν στον χρόνο.

Από πλευράς υποδοχών, στο αριστερό ακουστικό έχουμε υποδοχή για καλώδιο 3.5mm (για όποιον θέλει να τα συνδέσει ενσύρματα αντί μέσω Bluetooth), κουμπί power, υποδοχή USB-C για φόρτιση, κουμπί για την ενεργοποίηση του ANC (ενεργή ακύρωση θορύβου) ή του Ambient Mode, και το περίφημο κουμπί ULT που σου επιτρέπει να διαλέγεις ένα από τα δύο bass modes κάθε φορά. 

Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται μια όμορφη ημίσκληρη θήκη με υφασμάτινο φινίρισμα που προστατεύει τα ακουστικά όταν θέλεις να τα μεταφέρεις μέσα σε ένα σακίδιο ή μια βαλίτσα μαζί με άλλα αντικείμενα, καθώς και καλώδια USB-C σε USB-A και 3.5mm.

Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση, τα Sony ULT WEAR συνοδέυονται από την εφαρμογή Headphones Connect (διαθέσιμη για Android και iOS), η οποία παρέχει πληθώρα παραμέτρων για την διαμόρφωση του ήχου και των διάφορων modes, αλλά μπορείς να κάνεις τα απαραίτητα και χωρίς αυτήν. 

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε στα θετικά ότι το σύστημα αφής λειτουργεί εξαιρετικά, στο επίπεδο θα λέγαμε των Sony WH-1000XM5! Η διακοπή ή η συνέχιση της αναπαραγωγής, η μετάβαση στο επόμενο μουσικό κομμάτι, η αποδοχή μιας κλήσης, η ρύθμιση της έντασης ή η προσωρινή ενεργοποίηση της λήψης ήχου περιβάλλοντος είναι πολύ εύκολη. Και αυτό συμβαίνει επειδή η διεπαφή αφής αναγνωρίζει και ερμηνεύει τα αγγίγματά μας με ακρίβεια . Επιπλέον, οι χειρονομίες που πρέπει να κάνουμε για να πραγματοποιήσουμε αυτές και άλλες λειτουργίες είναι διαισθητικές, ώστε κάθε χρήστης να μπορεί να τις μάθει μέσα σε λίγα λεπτά.

Για να περάσουμε στο προκείμενο, δηλαδή τις επιδόσεις των Sony ULT WEAR στην αναπαραγωγή ήχου, να αναφέρουμε ότι τα δοκιμάσαμε συνδέοντας τα ασύρματα (μέσω Bluetooth) με υπολογιστή Mac και iPhone. Η σύνδεση έγινε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα και…αυτό ήταν. Παρότι εγκαταστήσαμε την εφαρμογή Headphones Connect για να παίξουμε λίγο μαζί της, στην πραγματικότητα δεν χρειάστηκε να ανατρέξουμε πολλές φορές σε αυτήν για να ρυθμίσουμε κάτι.

Φορώντας τα Sony ULT WEAR παρακολουθήσαμε videos, trailers και ταινία, ενώ ακούσαμε μπόλικη μουσική από διάφορα είδη που εστιάζουν σε διαφορετικές συχνότητες. Η ποιότητα είναι εξαιρετική για τα δεδομένα μιας mid-range πρότασης και το κουμπί ULT κάνει όντως τη διαφορά ανάλογα με το είδος που ακούς. Για παράδειγμα, στην κλασική και την pop μουσική θέλεις πιο μαλακά μπάσα και η κατάλληλη επιλογή είναι το ULT 1, αλλά σε ηλεκτρονική μουσική και πιο βαριά rock ή heavy metal, το ULT 2 απογειώνει την εμπειρία ακρόασης. Φυσικά, το πως αντιλαμβάνεται κανείς τον ήχο είναι καθαρά υποκειμενικό, ωστόσο, το μπάσο είναι όντως τρομερό και απόλυτα καθαρό παρά την υψηλή ένταση. Οι μεσαίες και οι υψηλές συχνότητες είναι…κρύσταλλο σε κάθε σενάριο, ειδικά αν έχετε στη διάθεση σας format υψηλής ποιότητας (π.χ. FLAC 24-bit 96kHz).

Σχετικά με την ενεργή ακύρωση θορύβου που προσφέρουν, η Sony ούτως ή άλλως μας έχει συνηθίσει σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο απομόνωσης χωρίς να νιώθεις ότι μπαίνεις σε υποβρύχιο. Τα φοράς και σβήνουν σχεδόν ολοκληρωτικά οι περιβαλλοντικοί θόρυβοι, τα βάζεις στο τέρμα και δεν ακούγεται το παραμικρό «τηγάνισμα» στους γύρω σου, ενώ το Ambient Mode  σου επιτρέπει να έχεις επαφή με τον έξω κόσμο χωρίς να τα βγάζεις από τα αυτιά σου. Έχοντας ως συγκριτικό παράδειγμα τα Sony WH-1000XM5 μπορούμε να πούμε ότι η ενεργή ακύρωση θορύβου πλησιάζει αρκετά τα flagship ακουστικά της εταιρείας!

Θα κλείσουμε με τον παράγοντα της αυτονομίας, όπου και εδώ παίρνουν πολύ υψηλό βαθμό τα Sony ULT WEAR. Με μόνιμα ενεργοποιημένο το ANC, τα ακουστικά μας έδωσαν σχεδόν…30 ώρες αναπαραγωγής μουσικής με μία φόρτιση, ένα νούμερο άκρως εντυπωσιακό! Υποθέτουμε ότι με απενεργοποιημένο το ANC η αυτονομία θα ξεπερνά τις 50 ώρες, οπότε αντιλαμβάνεστε πως έχουμε μια σπουδαία επίδοση. Σημειώστε, επίσης, ότι με μόλις 5 λεπτά φόρτισης απολαμβάνεις τουλάχιστον 100 λεπτά χρήσης σε μέτρια ένταση, αλλά η πλήρης φόρτιση τους απαιτεί κάτι παραπάνω από 3 ώρες.

Συνοψίζοντας, τα Sony ULT WEAR είναι μια εξαιρετική πρόταση για όποιον δεν επιθυμεί να ξοδέψει πάνω από €200 για ποιοτικά ακουστικά headset. Η Sony έχει προσπαθήσει πολύ για να προσφέρει όσο το δυνατόν ποιοτικότερο ήχο, ενεργή ακύρωση θορύβου, εργονομία και αυτονομία, και θα λέγαμε ότι η μοναδική σοβαρή «έκπτωση» αφορά τα υλικά κατασκευής.

Loading