Sony Xperia 1 III Review: Τρομερή ναυαρχίδα σε μάλλον άστοχη τιμή

Κάθε φορά που πιάνουμε στα χέρια μας κάποιο smartphone - ναυαρχίδα της Sony μας δημιουργείται αυτόματα η ίδια απορία. Γιατί η εταιρεία δεν έχει καταφέρει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους κατασκευαστές παγκοσμίως από πλευράς πωλήσεων; Η αλήθεια είναι ότι έχει αποφασίσει εδώ και χρόνια να ακολουθήσει τον δικό της μοναχικό δρόμο, δεν παρασύρεται από τις κινήσεις των ανταγωνιστών της και μοιάζει να μη δίνει δεκάρα για τη γκρίνια του καταναλωτικού κοινού απέναντι στις τιμές της. Επειδή έχουμε να κάνουμε με Ιαπωνική εταιρεία αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ένα…φιλοσοφικό χάσμα απέναντι στους άλλους, παρόλα αυτά, δεν μπορεί κανένας να μην της δώσει τα εύσημα για την πίστη και τη συνέπεια που δείχνει αποκλειστικά στο δικό της πλάνο.

Όλος αυτός ο πρόλογος προέκυψε με αφορμή τις δοκιμές που κάνουμε με το Sony Xperia 1 III, την τελευταία ναυαρχίδα της εταιρείας που παρουσιάστηκε μεν τον περασμένο Απρίλιο, αλλά είναι διαθέσιμο στην αγορά εδώ και λίγες εβδομάδες. Με μια πρώτη ανάγνωση, στο Sony Xperia 1 III η εταιρεία φαίνεται πως το πήρε απόφαση να παίξει τα δυνατά της χαρτιά στην κατηγορία των smartphones, αξιοποιώντας ουσιαστικά την τεράστια τεχνογνωσία της από τις τηλεοράσεις και τις κάμερες. Μπορεί σχεδιαστικά να μην τολμά ιδιαίτερα, αλλά σε όλα τα υπόλοιπα έχουμε να κάνουμε με έναν “δυναμίτη”.

Sony Xperia 1 III Review

Sony Xperia 1 III / Σχεδιασμός - Κατασκευή

Όπου σχεδιασμός αντιλαμβάνεστε με την πρώτη ματιά ότι και το Sony Xperia 1 III ακολουθεί την κλασική φόρμα της εταιρείας. Μακρόστενη κατασκευή με αναλογία οθόνης 21:9, ξεχνάμε οπές και notch διότι έχουμε λεπτά bezels για να χωρέσει η εμπρόσθια κάμερα και τα ηχεία stereo, ενώ η μεγαλύτερη αλλαγή αφορά την επιλογή matte φινιρίσματος για την επικάλυψη Gorilla Glass 6 στο πίσω μέρος για μεγαλύτερη σταθερότητα στο χέρι του χρήστη.

Στη δεξιά πλευρά του συναντάμε power button στο σωστό ύψος με ενσωματωμένο αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, volume buttons, ξεχωριστό κουμπί για άμεση πρόσβαση στον ψηφιακό βοηθό Google Assistant, καθώς και ξεχωριστό κουμπί - κλείστρο με ιδιαίτερη υφή για την εφαρμογή της κάμερας, κάτι που αποδεικνύεται τρομερά χρήσιμο λόγω και των αλλαγών στην αντίστοιχη εφαρμογή. Στην αριστερή πλευρά υπάρχει η υποδοχή για κάρτες SIM και microSD, στο επάνω μέρος η υποδοχή 3.5mm για ακουστικά (ναι, καλά διαβάσατε) και στο κάτω μέρος έχουμε μόνο την υποδοχή USB Type-C. Τέλος, στο πίσω μέρος υπάρχει μόνο το μακρόστενο camera module στην επάνω αριστερή γωνία όπου φιλοξενούνται οι 3 αισθητήρες της κάμερας (+ 3D ToF).

Να σημειώσουμε ότι η κατασκευή είναι πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/68 για προστασία από νερό και σκόνη.

Sony Xperia 1 III Review

Sony Xperia 1 III / Οθόνη

Αν καταφέρεις να συνηθίσεις τη CinemaWide οθόνη (αναλογία 21:9), τότε το Sony Xperia 1 III μπορεί να διεκδικήσει τον τίτλο για την κορυφαία εμπειρία θέασης. Από όποια πλευρά και αν το πιάσει κανείς (παρακολούθηση περιεχομένου, gaming, φωτογραφίες, πλοήγηση στα SoMe κλπ.) δεν βρίσκεις ψεγάδι σε αυτό που σου προσφέρει η συσκευή, παρά το γεγονός ότι δεν ακολουθεί τις νόρμες των τελευταίων 2-3 ετών.

Για την ακρίβεια, έχουμε να κάνουμε μια οθόνη 6.5’’ OLED ανάλυσης 4K HDR με υποστήριξη 10-bit χρωμάτων και 120Hz ρυθμό ανανέωσης εικόνας. Απαράμιλλη ποιότητα χρωμάτων, λεπτομέρεια σε άλλο επίπεδο και πολύ υψηλά επίπεδα απόκρισης στην αφή (240Hz), ενώ στα θετικά προσμετράμε και τη δυναμική εναλλαγή της ανάλυσης προκειμένου να εξοικονομείται ενέργεια όταν δεν υπάρχει ανάγκη για ανάλυση 4K. Αρνητικό, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν έχουμε δυναμικό σύστημα προσαρμογής του ρυθμού ανανέωσης εικόνας και θα πρέπει να επιλέγεις χειροκίνητα από τις ρυθμίσεις τα 120Hz ή τα 60Hz, όπως και η συνολική φωτεινότητα που περιμέναμε να είναι υψηλότερη.

Στην καθημερινή χρήση βρίσκουμε δύσκολο να κάνεις δουλειά λόγω της μακρόστενης οθόνης (αν και διευκολύνεσαι αρκετά με το one handed mode), αλλά είναι πραγματική απόλαυση να παρακολουθείς την αγαπημένη σου σειρά ή να παίζεις παιχνίδια. Βολεύει πολύ και η ύπαρξη των bezels στο επάνω και κάτω μέρος της οθόνης για να κρατάς πιο άνετα τη συσκευή και να επικεντρώνεσαι σε αυτά που πιάνει το μάτι σου.

Sony Xperia 1 III Review

Sony Xperia 1 III / Hardware - Απόδοση

Το λέμε σε κάθε review που αφορά ναυαρχίδα, θα το αναφέρουμε και στην περίπτωση του Sony Xperia 1 III. Όταν ένα smartphone συνδυάζει στα σωθικά του επεξεργαστή Snapdragon 888 και 12GB μνήμη RAM δεν τίθεται κανένα θέμα να “μασήσει” σε οποιοδήποτε σενάριο χρήσης. Μοναδική παραφωνία το γεγονός ότι ανεβαίνει αρκετά η θερμοκρασία του όταν χρησιμοποιείς για πολύ ώρα την κάμερα του ή όταν παίζεις απαιτητικά games (επίσης για πολύ ώρα).

Στη δική μας χρήση απολαύσαμε μερικές ωρίτσες επάνω στο Genshin Impact και παρακολουθήσαμε αρκετό υλικό μέσα από YouTube, Netflix και Amazon Prime Video στην υψηλότερη δυνατή ανάλυση. Η εμπειρία θέασης είναι ανεπανάληπτη και ίσως αξίζει τον κόπο να στραφούν και οι υπόλοιποι κατασκευαστές στην 4K HDR ανάλυση αν μπορούν να προσφέρουν τουλάχιστον μία ημέρα αυτονομία.

Η όλη αυτή εμπειρία θέασης ολοκληρώνεται πλήρως χάριν στον εξαιρετικό ήχο που βγάζουν τα ηχεία stereo του Sony Xperia 1 III. Για τα δεδομένα ενός smartphone είναι τρομερή η καθαρότητα του ήχου και το βάθος στα μπάσα ακόμα και σε υψηλές εντάσεις, ενώ όταν χρησιμοποιείς ακουστικά (ενσύρματα ή ασύρματα) μπορείς να απολαύσεις την τεχνολογία 360 Reality Audio της εταιρείας μαζί με τα DSEE και Dolby Atmos. Κερασάκι στην τούρτα η λειτουργία Dynamic Vibration που βάζει αυτόματα δυναμικές δονήσεις στην οθόνη για να βυθίζεσαι ακόμη περισσότερο στο παιχνίδι ή την ταινία που παρακολουθείς.

Όλες αυτές οι τεχνολογίες έχουν τις επιπτώσεις τους στην αυτονομία της συσκευής και η Sony είχε να πάρει μια καλή απόφαση για τη μπαταρία. Θα μπορούσε να τοποθετήσει μεγαλύτερη χωρητικότητα από τα 4500mAh, αλλά με αυτόν τον τρόπο θα ξέφευγε σε βάρος και πάχος. Έμεινε σε αυτή τη χωρητικότητα αντιλαμβανόμενη πως η πλειοψηφία των χρηστών φορτίζει κάθε βράδυ το smartphone του, άσχετα αν υπάρχουν συσκευές που βγάζουν άνετα 30+ ώρες με μία φόρτιση. Το Sony Xperia 1 III, λοιπόν, σε φυσιολογικά σενάρια χρήσης θα χρειαστεί σίγουρα να μπει στην πρίζα όταν πέφτεις για ύπνο. Στο πακέτο συμπεριλαμβάνεται φορτιστής ισχύος 30W που γεμίζει τη μπαταρία στο 50% μέσα σε 30 λεπτά.

Sony Xperia 1 III Review

Sony Xperia 1 III / Λογισμικό

Η Sony είναι ξεκάθαρη εξαρχής ότι το Sony Xperia 1 III θα λάβει δύο μεγάλες αναβαθμίσεις του Android OS, επομένως, με δεδομένο ότι τρέχει το Android 11 θα δούμε σίγουρα τα Android 12 και Android 13. Από εκεί και πέρα, το περιβάλλον χρήσης είναι καθαρό και εύκολο στη χρήση χωρίς ιδιαίτερα μεγάλες προσθήκες από την εταιρεία.

Η σημαντικότερη από αυτές είναι το Game Enhancer, ο launcher της Sony για τα παιχνίδια που έχεις εγκαταστήσει στη συσκευή. Μέσα από αυτόν μπορείς να παρακολουθείς την απόδοση, να ρυθμίζεις διάφορες παραμέτρους, να βελτιστοποιείς τη λειτουργία της συσκευής για gaming sessions χωρίς παρεμβολές, αλλά και να εκμεταλλευτείς τη λειτουργία Rewind Time (R.T.) που καταγράφει τα προηγούμενα 30 δευτερόλεπτα gameplay πριν πατήσεις από μόνος σου το κουμπί εγγραφής.

Υπάρχει και το Side Sense, ένα σύστημα για να προσθέτεις συντομεύσεις εφαρμογών που φέρνεις στο προσκήνιο με διπλό άγγιγμα στην άκρη της οθόνης, αλλά και για άμεση ενεργοποίηση του split-screen προκειμένου να έχεις δύο εφαρμογές ανοικτές ταυτόχρονα.

Sony Xperia 1 III Review

Sony Xperia 1 III / Κάμερες

Ξεκινώντας από τα βασικά, το Sony Xperia 1 III είναι το πρώτο smartphone στον κόσμο με variable τηλεφακό (εστιάζει στα 2.9x και 4.4x), ενώ διαθέτει και αισθητήρα 3D ToF με δυνατότητα ιχνηλάτησης σε πραγματικό χρόνο (real-time tracking). Οι τρεις βασικοί αισθητήρες έχουν όλοι ανάλυση 12MP, χρησιμοποιούνται οπτικά Zeiss και η συσκευή μπορεί να πραγματοποιήσει λήψεις σε 4 εστιακά μήκη χωρίς καμία “μαϊμουδιά” από το λογισμικό.

Η εταιρεία έχει επανασχεδιάσει την εφαρμογή της κάμερας καθιστώντας σαφές στον χρήστη ότι μπορεί να χρησιμοποιεί τη συσκευή του σαν point-and-shoot κάμερα στο Basic mode ή να παίξει με τις χειροκίνητες ρυθμίσεις που μετατρέπουν συνολικά το περιβάλλον χρήσης σε…ψηφιακή κάμερα και προφανώς σου ξεκλειδώνουν αμέτρητες δυνατότητες για να πετύχεις την τέλεια λήψη. Χάριν σε ορισμένες λειτουργίες που έρχονται “δανεικές” από το τμήμα καμερών της εταιρείας, ειδικά στον τομέα της αυτόματης εστίασης, μπορείς να πάρεις απίστευτες λήψεις κινούμενων αντικειμένων όπως κατοικίδιων, οχημάτων, μικρών παιδιών κλπ.

Η ποιότητα των λήψεων σε συνθήκες καλού φωτισμού μπαίνει στην ίδια συζήτηση με αυτήν των ανταγωνιστών της premium κατηγορίας, ωστόσο, δεν θα λέγαμε το ίδιο για τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Μπορεί εν κινήσει να κάνει θαύματα, αλλά ο χαμηλός φωτισμός είναι ένα θέμα για το Sony Xperia 1 III. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Sony ακολουθεί και εδώ τη φιλοσοφία της, προσεγγίζοντας το θέμα από την πλευρά της “φωτογραφικής μηχανής” και όχι από την πλευρά του smartphone. Αναμφίβολα, τα Night mode των άλλων κατασκευαστών τις περισσότερες φορές το παρακάνουν με τον τεχνητό φωτισμό του κάδρου, από την άλλη, όμως, το κοινό έχει συνηθίσει πλέον σε αυτό το “ψέμα”.

Για όσους ασχολούνται περισσότερο με τη λήψη και επεξεργασία video, η εφαρμογή Cinema Pro προσθέτει επιπλέον επιλογές για ανάλυση και καρέ, διαφορετικά χρωματικά προφίλ, επιλογές για την ταχύτητα κλείστρου ανάλογα με τη γωνία λήψης κλπ. Οι λήψεις των video είναι σταθερότατες χωρίς τη χρήση gimbal ή τρίποδου, μιας και υπάρχει οπτικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας, αλλά και ηλεκτρονικό σύστημα σταθεροποίησης εικόνας 5 διευθύνσεων.

Κλείνοντας με την εμπρόσθια κάμερα, είναι μια τίμια λύση ανάλυσης 8MP για τηλεδιασκέψεις και γρήγορες selfies, χωρίς να σου προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο στη χρήση της.

Επίλογος

Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή, το Sony Xperia 1 III είναι ακόμα μία απόδειξη του μοναχικού δρόμου που τραβά εδώ και χρόνια η εταιρεία. Δεν έχει να ζηλέψει σχεδόν τίποτα από τους ανταγωνιστές του, ωστόσο, η αρκετά υψηλή τιμή του στα €1349 και η περίεργη στάση της Sony σε θέματα marketing για την κατηγορία των smartphones το καθιστούν “απρόσιτο” για το καταναλωτικό κοινό. Κακώς θα πούμε εμείς γιατί είναι μια εξαιρετική συσκευή που αξίζει να αναδειχθεί.

Sony Xperia 1 III

  • Οθόνη 6.5’’ OLED 4K HDR (3840 x 1644, 120z, 10-bit) με επικάλυψη Gorilla Glass Victus
  • Επεξεργαστής Qualcomm Snapdragon 888
  • Μνήμη RAM 12GB
  • Αποθηκευτικός χώρος 256GB/512GB (επέκταση με microSD)
  • Κάμερα 12MP f/1.7 (Dual Pixel PDAF + OIS) + 12MP f/2.3-2.8 (Dual Pixel PDAF + OIS) + 12MP f/2.2 ultrawide (Dual Pixel PDAF) + 3D ToF
  • Εμπρόσθια κάμερα 8MP f/2.0
  • Αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων στο power button στο πλάι
  • 2x ηχεία stereo με Dolby Atmos, 360 Reality Audio, DSEE, Dynamic Vibration
  • dualSIM, WiFi 6, Bluetooth 5.2, GPS, NFC, 5G
  • Λειτουργικό σύστημα Android 11
  • Μπαταρία 4500mAh με φορτιστή 30W (ασύρματη φόρτιση)
  • Υποδοχές USB Type-C, 3.5mm για ακουστικά
  • Διαστάσεις 165 x 71 x 8.2mm
  • Βάρος 186gr
  • Κατασκευή πιστοποιημένη στο πρωτόκολλο IP65/68 (νερό και σκόνη)

*Ακολουθήστε το Techgear.gr στο Google News για να ενημερώνεστε άμεσα για όλα τα νέα άρθρα! Όσοι χρησιμοποιείτε υπηρεσία RSS (π.χ. Feedly), μπορείτε να προσθέσετε το techgear.gr στη λίστα σας με αντιγραφή και επικόλληση της διεύθυνσης https://www.techgear.gr/feed στο αντίστοιχο πεδίο της υπηρεσίας σας. Αν προτιμάτε το Twitter, θα μας βρείτε στο προφίλ @techgeargr

Loading