Η 6η Φεβρουαρίου 2018 ίσως θα μνημονεύεται μετά από χρόνια ως ημερομηνία σταθμός για την Ανθρωπότητα σε ό,τι αφορά τα ταξίδια στο Διάστημα, χάριν στο τεράστιο επίτευγμα της SpaceX με την επιτυχημένη εκτόξευση του πανίσχυρου πυραύλου Falcon Heavy. Όσοι δεν έχετε παρακολουθήσει μέχρι τώρα το video της αποστολής, πραγματικά αξίζει να αφιερώσετε λίγο χρόνο για να καταλάβετε το μέγεθος της επιτυχίας, αλλά αν αναρωτιέστε ακόμα γιατί έχει ξεσπάσει τέτοιος θόρυβος, τότε συνεχίστε την ανάγνωση.
Γιατί είναι τόσο σημαντική η επιτυχημένη εκτόξευση του Falcon Heavy
Με την απόδειξη ότι είναι εφικτή η εκτόξευση ενός τέτοιου πυραύλου με δυνατότητα μεταφοράς τόσο μεγάλου φορτίου και με το κόστος της αποστολής να μειώνεται στο 1/4 (μόλις $90 εκατ.) λόγω της χρήσης επαναχρησιμοποιήσιμων προωθητικών πυραύλων Falcon 9, η SpaceX θεωρείται βέβαιο ότι θα αναλάβει πολλές αποστολές για την εξυπηρέτηση κυβερνήσεων και υπηρεσιών. Είτε μιλάμε για εκτόξευση μεγάλων δορυφόρων, είτε για εξερευνητικά διαστημικά σκάφη, είτε για μεταφορά φορτίων στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), η εταιρεία του Elon Musk καταφέρνει να μειώσει δραματικά το κόστος από τα $350-400 εκατ. στα $90 και προσφέρει πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα.
Ένα νέο "Space Race"
Σε επίπεδο ανταγωνισμού, η SpaceX θα ωθήσει και άλλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες να εξελιχθούν, όπως για παράδειγμα η Blue Origin του Jeff Bezos (ιδιοκτήτης της Amazon και....πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο) με αποτέλεσμα να μπορούμε να μιλάμε για ένα νέο "Space Race' όπως αυτό της δεκαετίας του '60 μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ. Αυτή τη φορά, όμως, έχουμε να κάνουμε με εταιρείες που παλεύουν να προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, κάτι που μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει σημαντικά και τις παραδοσιακές διαστημικές υπηρεσίες (NASA, ESA κλπ.) σε πολλούς τομείς. Αν, για παράδειγμα, αναλάβουν τον φόρτο εξυπηρέτησης των κοντινών αποστολών οι ιδιώτες τύπου SpaceX, η NASA θα μπορούσε να ρίξει όλο το βάρος της σε άλλα πιο φιλόδοξα και μακρινά projects (π.χ. ένα νέο επανδρωμένο ταξίδι στη Σελήνη).
Η επόμενη μέρα για την SpaceX
Σε ό,τι αφορά τα άμεσα σχέδια της SpaceX, προέχει να βρεθεί....πελατολόγιο για την εκμετάλλευση του Falcon Heavy, αλλά ταυτόχρονα φεύγει ένα μεγάλο βάρος από τους μηχανικούς της, οι οποίοι μπορούν πλέον να τα δώσουν όλα για το επόμενο μεγάλο project που λέγεται BFR (Big Falcon Rocket ή Big Fucking Rocket) και είχε παρουσιαστεί αναλυτικά τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Από εκείνη την αναφορά μας παραθέτουμε τα παρακάτω:
Πρόκειται για ένα ενιαίο διαστημικό σκάφος που θα μπορεί να διαχωριστεί σε δύο μέρη: κύριος προωθητικός πύραυλος + κάψουλα για το πλήρωμα. Αμφότερα θα είναι 100% επαναχρησιμοποιήσιμα και θα προσεδαφίζονται με τη βοήθεια του συστήματος που γνωρίσαμε από τους πυραύλους Falcon 9.
Το μέγεθος του σκάφους θα είναι αρκετά μικρότερο σε σύγκριση με αυτό που οραματίστηκαν πέρυσι, αλλά αρκετά μεγάλο για να μεταφέρει 100 ανθρώπους. Το ενιαίο σύστημα έχει ύψος 106m και διάμετρο 9m, αλλά μετά την αποκόλληση του πυραύλου το σκάφος θα έχει ύψος 48m. Από πλευράς χώρων, το BFR θα διαθέτει 40 καμπίνες, μεγάλο κοινόχρηστο χώρο, κεντρική αποθήκη και καταφύγιο για προστασία από τις ηλιακές καταιγίδες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Elon Musk, όταν ολοκληρωθεί το BFR η εκτόξευση του θα κοστίσει σημαντικά λιγότερο σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Θα είναι πλήρως επαναχρησιμοποιήσιμο και θα υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευαστεί μεγαλύτερο μέγεθος. Εκτός από τον μακρινό στόχο του ταξιδιού στον πλανήτη Άρη, το BFR θα χρησιμοποιείται κανονικά σε αποστολές παρόμοιες με αυτές των Falcon 9 και Falcon Heavy (π.χ. ανεφοδιασμός του ISS, εκτόξευση δορυφόρων) έτσι ώστε να υπάρχουν έσοδα για την SpaceX. Αν όλα πάνε καλά, το BFR θα μεταφέρει τα πρώτα φορτία στον πλανήτη Άρη το 2022 και φορτίο μαζί με πλήρωμα το 2024.
Κερασάκι στην τούρτα; Ο Musk ανακοίνωσε ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο χρήσης του BFR για επιβατικές μεταφορές στην Γη, καθώς θα μπορούσε να μεταφέρει κόσμο από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη σε λιγότερο από μία ώρα…
Μιας και μιλάμε για μεταφορά ανθρώπων με το BFR, αξίζει να αναφέρουμε κάτι σχετικό με την στολή του....Starman που τοποθετήθηκε στο Tesla Roadster. Πέραν του σχετικού χαβαλέ, η SpaceX βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία για μια πρώτη δοκιμή της στολής σε πραγματικές συνθήκες, καθώς είναι η πρώτη φορά που μια στολή αστροναύτη είναι τόσο κομψή και ταύτοχρονα πληροί τις προϋποθέσεις της NASA, και όπως αναφέρει ο Elon Musk δεν ήταν καθόλου εύκολο να κατασκευάσεις μια όμορφη στολή και ταυτόχρονα να είναι ασφαλής.
Τέλος, να αναφέρουμε ότι ο Falcon Heavy έσπρωξε λίγο περισσότερο απ' ό,τι θα έπρεπε το Tesla Roadster με αποτέλεσμα η πορεία του να μην κατευθύνεται προς τον πλανήτη Άρη, αλλά στη ζώνη αστεροειδών ανάμεσα στον Άρη και τον Δία. Πολλοί φίλοι της Αστρονομίας απ' όλο τον κόσμο έχουν εντοπίσει το Tesla Roadster και παρακολουθούν όσο μπορούν την πορεία του, ενώ η NASA το έχει καταχωρήσει και επίσημα πλέον με αναλυτική έκθεση στα ουράνια αντικείμενα.